Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται - Αλλαγές στην εστίαση & SMS στους ανεμβολίαστους
Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι - Σε ποιους ανεμβολίαστους θα σταλεί SMS

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα φαίνεται να είναι αρκετά επιβαρυμένο τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, το Σάββατο που μας πέρασε (30/10) σημειώθηκε νέο υψηλό “ρεκόρ” ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Τετάρτη (03/11) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και να ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσεχής συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, αναμένεται να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και με το βλέμμα κυρίως στους «μεικτούς χώρους» της εστίασης.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα επιδημιολογικά δεδομένα, «η κατάσταση δεν είναι καλή», σημειώνοντας πως θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Επιπλέον, σήμερα, Δευτέρα 01/11, είναι προγραμματισμένη και σύσκεψη των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Όχι» σε lockdown

Σε κάθε περίπτωση, ζήτημα επαναφοράς του lockdown, στη μορφή που εφαρμόστηκε τον περασμένο χειμώνα δεν τίθεται, όπως επανειλημμένα έχει υπογραμμιστεί από την κυβέρνηση.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση.

«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι. Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, η covid-19 δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του εμβολιασμού. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις που εξετάζονται θα αφορούν αποκλειστικά τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή εκείνους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:

-Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.

-Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε 6.

-Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο testing. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

-Εξετάζεται επίσης πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

-Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς. Για παράδειγμα, τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

-Αυστηρά πρόστιμα

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινάει σαφάρι ελέγχων που κρίνονται επιβεβλημένοι μετά και περιστατικό με τον κ. Βασιλακόπουλο, που ανέδειξε τους μηδενικούς ελέγχους ειδικά στην επαρχία.

Από την στιγμή που θα αποφασιστεί να υπάρξουν μέρα για τους μεικτούς χώρους, αυτοί δεν θα περιοριστούν μόνο στην εστίαση, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα θέατρα.

Τον συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, που τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά μόνο για τους μεικτούς.

Γεωργαντάς: Σε ποιους ανεμβολίαστους θα σταλεί SMS

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, εντός της της εβδομάδας, σχετική νομοθετική διάταξη που θα περάσει στη Βουλή, με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δώσει όλο το πλαίσιο σχετικά με τον σχεδιασμό για αποστολή των sms στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολίαστων πολιτών, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε και να εφαρμόσουμε από τους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση και ενόψει του κινδύνου της δημόσιας υγείας που είναι παρών, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την ενημέρωση και την πρόληψη. Άρα, σε όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα για εμβολιασμό, θέλουμε να κάνουμε μία υπόμνηση, μία υπενθύμιση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για την χρησιμότητα του εμβολίου», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι μηνύματα είχαν σταλεί και στην αρχή της καμπάνιας του εμβολιασμού, οπότε αναγραφόταν ένα προτεινόμενο ραντεβού. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν τότε, τώρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνά τους sms υπενθύμισης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μία υπενθύμιση, η οποία θα γίνεται με μία σχετική περιοδικότητα κι όχι σε καθημερινή βάση». Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι στο μήνυμα θα αναγράφεται η χρησιμότητα του ραντεβού για εμβολιασμού και πρόσθεσε πως στο σύνολο του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί το 61%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να πείσουμε, να σώσουμε όσους μπορούμε, είναι ένα επιπλέον μέσο», σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς. Μάλιστα, όπως ανέφερε, από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προαναγγελθεί ότι τους επόμενους μήνες στο μητρώο της άυλης συνταγογράφησης θα υπάρχουν δράσεις προληπτικής ιατρικής σε σχέση με αναγκαίες εξετάσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Για την τρίτη δόση

Αναφορικά με όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ANT1, είπε ότι «εντός διμήνου από την πρώτη δόση, έχουν δικαίωμα για τη δεύτερη δόση. Θα έρθει και σε αυτούς υπενθυμιστικό /μήνυμα».)

Για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, σε ότι αφορά την τρίτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «ήδη αποστέλλονται SMS σε όσους είναι άνω των 50 ετών. Με το SMS υπενθυμίζεται η δυνατότητα να γίνει η τρίτη, η λεγόμενη αναμνηστική δόση του εμβολίου, έναντι του κορωνοϊού. Ισχύει το ίδιο και για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

«Περισσότεροι από 340.000 πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα. Είναι ήδη πάνω από το 30% όσων είχαν δικαίωμα να κάνουν την τρίτη δόση», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργαντάς.

 

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;