Έζρα Πάουντ: 49 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή
Σαν σήμερα αφήνει την τελευταία του πνοή στην Βενετία ο Έζρα Πάουντ.

Ολόκληρο το όνομά του ήταν Έζρα Ουέστον Λούμις Πάουντ, αλλά είναι γνωστός ως Έζρα Πάουντ. Ο Έζρα Πάουντ γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1885 και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς ποιητές που μαζί με τον Τ.Σ. Έλιοτ καθιέρωσαν το αγγλοαμερικανικό λογοτεχνικό ρεύμα του μοντερνισμού.

Ο ποιητής γεννήθηκε Χάλεϊ του Αϊντάχο των Η.Π.Α. και στην πορεία της ζωής του άλλαξε αρκετές φορές τόπο διαμονής. Μέχρι και την εφηβεία του έζησε για πολύ λίγο στο Hailey, στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στην Πενσυλβάνια. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ο Έζρα Πάουντ γράφτηκε στην Στρατιωτική Ακαδημία του Τσέτελχαμ, αλλά δεν άντεξε με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έπειτα, αποφάσισε να σπουδάσει Συγκριτική Λογοτεχνία και Ξένες Γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Χάμιλτον Κόλετζ της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Τότε ήταν που συνδέθηκε φιλικά με τον Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς και την Χίλντα Ντούλιτλ. Μετά από μία μικρή στάση στο Γουάμπας Κόλετζ του Κρόφορντσβιλ της Ιντιάνα όπου έκατσε για λιγότερο από ένα χρόνο, ταξίδεψε στην Ευρώπη. Αρχικά έμεινε στη Βενετία και στη συνέχεια έζησε με διακοπές στο Λονδίνο, όπου και ήρθε σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα των γραμμάτων της εποχής του, όπως ο Τζαίημς Τζόυς. Εκεί συνάντησε και τον γλύπτη Χένρι Γκωντιέ-Μπρτζέσκα και από τη συνάντησή τους δημιουργήθηκε ο βορτισισμός .

Στο Λονδίνο ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ποίηση. Η σπουδαία συνεισφορά του στην ποίηση ξεκίνησε με την ανάπτυξη του Imagism. Το Imagism ήταν ένα ρεύμα που προέρχεται από την κλασική ποίηση της Κίνας και της Ιαπωνίας, την ακρίβεια και την οικονομία της γλώσσας. Τα έργα του περιλαμβάνουν το Ripostes (1912), το Hugh Selwyn Mauberley (1920) και το ανολοκλήρωτο επικό έργο, The Cantos (1917–1969).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena Donazzan (@elenadonazzan)

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Έζρα Πάουντ εργάστηκε στο Λονδίνο ως ξένος ανταποκριτής σε αμερικανικές εφημερίδες και βοήθησε στην ανακάλυψη και διαμόρφωση του έργου σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Τ.Σ. Έλιοτ, ο Τζέιμς Τζόϋς, ο Ρόμπερτ Φροστ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ωστόσο, στη συνέχεια η έλευση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και όλες οι επιπτώσεις του κατάφεραν να καταστρέψουν την πίστη του Έζρα Πάουντ στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Έτσι, αποφάσισε να αφήσει το Λονδίνο πριν την δημοσίευση του Homage to Sextus Propertius (1919) και του Hugh Selwyn Mauberley (1920).

Μάλιστα, ο εκνευρισμός και η απογοήτευσή του προς τη Μεγάλη Βρετανία λόγω του πολέμου ήταν τόσο μεγάλος που έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει τον   πόλεμο για την τοκογλυφία και τον διεθνή καπιταλισμό. Έτσι, το 1924 έφυγε από το Λονδίνο και μετακόμισε στην Ιταλία. Εκεί, παρέμεινε καθ’ όλη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του 1940. Μάλιστα, το 1940 ο Έζρα Πάουντ τάχθηκε υπέρ του Μουσολίνι, υποστήριξε τον Χίτλερ και έγραψε δημοσιεύσεις σε εφημερίδες του Βρετανού φασίστα Oswald Mosley. Όπως γίνεται αντιληπτό η στάση του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάνει το έργο του αρκετά αμφιλεγόμενο ως και σήμερα.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πληρώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για να ασκήσει μέσω ραδιοφώνου αρνητική κριτική στις ΗΠΑ, τον Φράνκλιν Ρούσβελτ και τους Εβραίους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιταλία το 1945. Τότε, κατηγορήθηκε για προδοσία, με αποτέλεσμα να βρεθεί υπό κράτηση σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο στην Πίζα για αρκετό καιρό. Ακόμη, κρατήθηκε για τρεις εβδομάδες σε ένα ατσάλινο κλουβί, που του προκάλεσε μια διανοητική κατάρρευση. Ωστόσο, η κατάρρευσή του στάθηκε αφορμή για να γλιτώσει την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο St Elizabeth στην Ουάσινγκτον για πάνω από 12 χρόνια. Όσο βρισκόταν υπό κράτηση στην Ιταλία, ο Πάουντ ξεκίνησε να γράψει αποσπάσματα του έργου The Cantos. Αυτά δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο The Pisan Cantos (1948) χαρίζοντάς του το Bollingen Prize το 1949.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silvio Giovine (@silvio_giovine)

Χάρη σε μια εκστρατεία κυρίως από συγγραφείς, όπου πρωτοστάτησαν ο Έλιοτ και ο Χέμινγουεϊ, ο Έζρα Πάουντ έφυγε από το St. Elizabeth το 1958 και επέστρεψε στην Ιταλία, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου 1972, λίγες ημέρες μετά τα 87α γενέθλιά του.

Πηγή κεντρικής εικόνας: WikiMedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 0 
 1