Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινάει η δίκη για το θάνατό του - Έξι κατηγορούμενοι στο εδώλιο
Ζακ Κωστόπουλος: Σήμερα ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία του - 6 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και 41 μάρτυρες κατηγορίας

Σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου που ξεψύχησε χτυπημένος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου έχουν παραπεμφθεί 6 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι οι εξής: ένας κοσμηματοπώλης, ένας περαστικός, και οι τέσσερις αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή τους στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε αναβληθεί ένα χρόνο πριν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίζεται σήμερα. Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καταφέρνοντας να συνταράξει το πανελλήνιο λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που είχε δεχθεί από τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη το θύμα με την πολιτική αγωγή να χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ως ένα θάνατο σε δημόσια θέα.

Το υλικό, το οποίο αποτελεί μέρος της δικογραφίας και αναμένεται να προβληθεί στο δικαστήριο, είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς καταγράφει τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες. Επίσης, οι μάρτυρες κατηγορίας ανέρχονται σε 41 άτομα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 6 κατηγορούμενους εμφανίστηκαν όλοι εκτός από τον κοσμηματοπώλη, ο οποίος εκπροσωπείται από το συνήγορό του. Ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δίκη, καθώς αρκετοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο για να την παρακολουθήσουν.

Έτσι,  η πολιτική αγωγή κατέθεσε αίτημα για αλλαγή αίθουσας προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση με το επιχείρημα ότι ο χώρος που διεξάγεται η διαδικασία δεν έχει τη δυνατότητα να χωρέσει τους παράγοντες της δίκης μαζί με τους δημοσιογράφους και τους συγγενείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Η υπεράσπιση επίσης υποστήριξε πως πρέπει να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Παρ’ όλα αυτά η έδρα αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί στην ίδια αίθουσα επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 4 δημοσιογράφους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί «ασφάλισε» η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου» σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο «να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει» πλην όμως «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Όσον αφορά τους τέσσερις αστυνομικούς οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα…»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του θύματος, η οποία ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα της οικογένειας είχε ως βασική επίκλησή του την ιατροδικαστική έκθεση που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 33χρονου από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Διαβάστε κι αυτά:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;