Μες στης ζωής τον κόπο, του Γεώργιου Σουρή
"Μες στης ζωής τον κόπο, με σώμα κουρασμένο, ξανοίγω μπρός μου τόπο, με καύκαλα σπαρμένο."

Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 2 Φεβρουαρίου 1853 και ήταν Έλληνας σατιρικός ποιητής, ο οποίος έλαβε μεγάλη καταξίωση όσο ήταν εν ζωή έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».

Ο ίδιος γεννήθηκε μέσα σε εύπορη οικογένεια, αν και ο πατέρας του μετά από κάποια χρόνια χρεοκόπησε. Τότε, ο πατέρας του τον έστειλε να εργαστεί ως υπάλληλος στο κατάστημα ενός θείου του που ήταν σιτέμπορος στη Ρωσία. Παρόλα αυτά εκείνη την περίοδο ο Σουρής ξεκίνησε να γράφει κρυφά τους στίχους του στα κατάστιχα και μετά από δύο μήνες αποχώρησε.

Έπειτα, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν κατόρθωσε να πάρει πτυχίο μετά την απόρριψή του από τον καθηγητή του Σιμτέλο στο μάθημα της μετρικής, κατ΄ άλλους στα Λατινικά, γεγονός που του στοίχισε πολύ όπως διαπιστώνεται στους εκδικητικούς του στίχους. Ωστόσο, η οξύνοια και ο πνευματικός πλούτος που διέθετε τον βοήθησαν βιοποριστεί παραδίδοντας μαθήματα, ενώ παράλληλα εργαζόταν και ως δημοσιογράφος.

Στις 2 Απριλίου 1883, όντας σε ηλικία 30 ετών, έβγαλε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του, που ο Γεώργιος Δροσίνης τη βάφτισε «Ο Ρωμηός», και ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε ως τις 17 Νοεμβρίου 1918.

 

View this post on Instagram

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vaterlo (@v_aterlo)

Το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών, παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του. Σε γενικές γραμμές ο Γεώργιος Σουρής είχε γράψει αρκετές έμμετρες κωμωδίες, οι οποίες καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα της εποχής που ζούσε. Μάλιστα, δε δίστασε μέσω του έργου του να καυτηριάσει πολύ έντονα το θεσμό της Βασιλείας στη χώρα μας, κάτι για το οποίο διώχθηκε ποινικά.

Ειδικότερα, το 1897 ο Γεώργιος Σουρής διώχθηκε ποινικά, για το ποίημά του «Ο Φασουλής συνομιλεί με την κυρίαν Φασουλήν», που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου στον «Ρωμηό». Τότε, η Εισαγγελία Αθηνών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ποιητή και ένταλμα κατάσχεσης του συγκεκριμένου τεύχους, θεωρώντας ότι περιείχε υβριστικούς υπαινιγμούς για το θεσμό της Βασιλείας γενικά, και της Βασίλισσας Όλγας συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποιητής είχε επίσης διωχτεί το 1896, όταν σατίρισε τον βασιλιά Γεώργιο με αφορμή το ταξίδι του στο Παρίσι και την γνωριμία του με την Σάρα Μπερνάρ. Σε γενικές γραμμές ο Γεώργιος Σουρής όντας ένας σατιρικός ποιητής είχε ένα ιδιαίτερο στιλ γραφής, το οποίο ασκούσε έντονη κριτική. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της ζωής του προτάθηκε για Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνολικά 5 φορές.

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Αυγούστου 1919, Νέο Φάληρο, όπου κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού.

Ακολουθεί το ποίημα με τίτλο “Μες στης ζωής τον κόπο”.

Μες στης ζωής τον κόπο
με σώμα κουρασμένο
ξανοίγω μπρός μου τόπο
με καύκαλα σπαρμένο.

Γελώντας τα πατώ,
τα πιάνω, τα κοιτώ,
τους κάνω τόσα χάδια…
Η μόνη των σοφία
είναι να μένουν άδεια
μες στα Νεκροταφεία.

Διαβάστε κι αυτά:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1