Φοιτητική ζωή: 5 συμβουλές για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα χρήματά σου
Φοιτητική ζωή: Έτσι μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου, ώστε να μπορείς να κάνεις όλα όσα θέλεις και να μην ξεμένεις ποτέ από λεφτά!

Η φοιτητική ζωή μπορεί πολλές φορές να αποβεί περισσότερο ακριβή απ’ ότι θα έπρεπε ή τουλάχιστον απ’ ότι θα περιμέναμε. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που τα έξοδα ενός φοιτητή ή μίας φοιτήτριας είναι κάπως περιττά και μπορούν να αποφευχθούν, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για κάτι καλύτερο.

Ένα από τα βασικά μαθήματα που καλούμαστε όλοι και όλες να μάθουμε στη φοιτητική μας ζωή, αλλά (δυστυχώς) δε διδάσκεται στις σχολές μας είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών μας. Όλοι και όλες έχουμε ένα συγκεκριμένο budget με το οποίο πρέπει να “βγάλουμε” το μήνα, αλλά ειδικά όταν βρισκόμαστε στο πρώτο έτος (ή και πιο μετά) τείνουμε να ξεφεύγουμε από αυτό.

Λίγο αυτό το κάτι παραπάνω που θα αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ, λίγο ότι παραβγαίνουμε (και μερικές φορές παραπίνουμε και παρατρώμε) έξω, λίγο κάποιες αυθόρμητες αγορές και τα χρήματα μπορούν σχεδόν να εξανεμιστούν μέχρι το τέλος του μήνα και εσύ να είσαι έντρομος/-η. Αν όμως δε θέλεις να βιώσεις κάτι αντίστοιχο ξανά, τότε διάβασε τα παρακάτω tips, ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τα οικονομικά σου!

Συμβουλή #1

Ένας πολύ γνωστός και συνάμα βοηθητικός «κανόνας» προκειμένου να περιορίσεις τις άσκοπες σπατάλες είναι αυτός της αναμονής. Πριν προβείς λοιπόν στην αγορά ενός ακριβού αντικειμένου που ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι (π.χ. ρούχα ή παπούτσια), είναι προτιμότερο να περιμένεις τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ιδανικά 30 ημέρες. Αν μετά από 7 ή 30 ημέρες θέλεις ακόμη διακαώς να προβεί στη συγκεκριμένη αγορά, τότε go ahead!

Συμβουλή #2

Όταν γράφεσαι στη σχολή σου, παίρνεις ταυτόχρονα την φοιτητική σου ταυτότητα ή αλλιώς πάσο. Το πάσο σου μπορεί να σου εξασφαλίσει απίστευτα πολλές προσφορές και εκπτώσεις. Οπότε είναι κρίμα να μην το αξιοποιήσεις, προκειμένου να αγοράσεις κάτι που χρειάζεσαι σε χαμηλότερη τιμή.

Συμβουλή #3

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταγράψεις όλες τις οικονομικές ανάγκες σου και να βγάλεις ένα οικονομικό πλάνο για τις πάγιες οικονομικές σου ανάγκες, όπως το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, το φαγητό σου κλπ.

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να θέσεις πολύ αυστηρούς όρους, όπως το να μην τρως ποτέ απ’ έξω, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα πλάνο βασισμένο στον τρόπο ζωής σου, κόβωντας τις ανούσιες σπατάλες και να το ακολουθείς κατά γράμμα το συγκεκριμένο πλάνο.

Τέλος, μέσω αυτού του πλάνου είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να έχει καλύτερες οικονομικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το να μαγειρεύεις στο σπίτι σου και να μην τρως τα χρήματά σου τρώγοντας φαγητό απ’ έξω. Πάντα να θυμάσαι όμως ότι το οικονομικό πλάνο και οι καλές συνήθειες είναι απαραίτητο να είναι ρεαλιστικές.

Συμβουλή #4

Η αλήθεια είναι πως σπαταλάς πιο συνετά τα χρήματά σου, όταν πληρώνεις με μετρητά απ’ ότι με κάρτα. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που χρειάζεσαι για τα προσωπικά σου έξοδα τον μήνα. Έπειτα, μπορείς να το χωρίσεις ανά εβδομάδα και να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό ενός φακέλου. Αυτή η τεχνική προέρχεται από την Ιαπωνία και αν την ακολουθήσεις,  είναι σίγουρο πως κάθε εβδομάδα θα έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιήσεις για τις ανάγκες σου, ενώ θα δυσκολευτείς πολύ να ξεφύγεις από αυτό και να προβείς σε… σπατάλες!

Συμβουλή #5

Είναι πολύ σημαντικό να πληρώνει όλους τους λογαριασμούς σου στην ώρα τους. Με αυτό τον τρόπο αφενός δε θα έχεις το άγχος ότι χρωστάς χρήματα, ενώ θα μπορείς να διαχειριστείς με ευκολία τα χρήματά σου. Παράλληλα, θα μπορείς και πιο εύκολα να βάλεις στην άκρη περισσότερα χρήματα, ώστε να έχεις για ώρα ανάγκης όπως ένα αυθόρμητο ταξιδάκι.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;