ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας
Σε πέντε βασικά σημεία επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ετοιμάζει αλλαγές ο ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.

Η μορφή του επιδόματος ανεργίας, η κατεύθυνσή του, το ύψος του, αλλά και η επιλογή των τελικών δικαιούχων/ ανέργων, θα αποτελούν πολύ σύντομα μια εντελώς καινούργια συνθήκη.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ στην ειδική έκδοση που ετοίμασε ο Οργανισμός, ενόψει ΔΕΘ, όπου και υπάρχει ειδική αναφορά στο «νέο» επίδομα ανεργίας.

ΟΑΕΔ: Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Η βασική αλλαγή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ αφορά τη διασύνδεση με τον μισθό, έτσι ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά μοντέλο της «έκθεσης Πισσαρίδη».

Στην ηλεκτρονική έκδοση του ΟΑΕΔ, περιγράφονται περιληπτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν.

Πιλοτική αρχικά η μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας

Ειδικότερα, όπως γράψαμε και τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας εξηγούν στο moneyreview.gr ότι, η μεταρρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική, καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό, αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτών των έργων θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας πρώτον η αύξηση του επιπέδου κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και δεύτερον η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού.

Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Θα υπάρχει βεβαίως ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αμοιβαίων υποχρεώσεων που ισχύει επί του παρόντος μεταξύ του ΟΑΕΔ και των ατόμων που αναζητούν εργασία και δεύτερον την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και των παροχών ανεργίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Επίσης, η μεταρρύθμιση θα άρει τα αντικίνητρα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων με τη διατήρηση του δικαιώματος τους σε παροχές ανεργίας κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Γίνεται λόγος για διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις).

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, επικεντρώνονται σε 5 βασικά σημεία:

-Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

-Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των προνομίων που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

-Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

-Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ.

-Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως για αρχές Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός προετοιμάζει το έδαφος για να δημιουργήσει έως 145.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους κατά τα επόμενα έτη.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διακρίνονται σε:

α) Προγράμματα κλειστού πλαισίου με πεπερασμένη διάρκεια και αριθμό ωφελουμένων.

β) Προγράμματα ανοικτού πλαισίου, τα οποία είναι μoνίμως διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Στόχος είναι να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε εργοδότη.

Επίσης, τα προγράμματα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας που διαθέτουν κοινά ηλικιακά ή άλλα χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού θέλει να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Έτσι, θα ενισχυθεί η υποστηριζόμενη απασχόληση και θα στηριχθούν οι άνεργοι που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2