Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Χαρδαλιάς: Κάηκαν 12.500 στρέμματα - 94 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά για την κατάσταση - Σοβαρές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα

Σήμερα, Τετάρτη (4/8), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προέβη σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών στη χώρα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη βόρεια Αττική.

Ξεκινώντας την ενημέρωση δήλωσε πως χτες «ζήσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, συνέχισε, έχουν καεί 12.500 στρέμματα από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, οι οποίες αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε σε έκταση 12.500 στρεμμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus.

Έπειτα, ο ίδιος έκανε μία πρώτη εκτίμηση των καταστροφών μετά την φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις καταστροφές από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη τόνισε:

  • 76 σπίτια έχουν σοβαρές ζημιές
  • 18 σπίτια έχουν μερικές ζημιές
  • 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές
  • 88 οχήματα έχουν σοβαρές ζημιές
  • και 64 οχήματα μερικές ζημιές

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν.

Αναφερόμενος στις αναζωπυρώσεις, τόνισε ότι αν και είναι διάσπαρτες αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουν καταγραφεί επί του παρόντος σοβαρά προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να οριοθετηθεί η πυρκαγιά εντός της ημέρας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το ξημέρωμα μάς βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη και τα υπόλοιπα σε ύφεση», ενώ πρόσθεσε ότι από το πρωί τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Αυτή την ώρα στην φωτιά της Βαρυμπόμπης επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και από αέρος πραγματοποιούν περιοδικά ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Παράλληλα, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Δυστυχώς, φωτιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός της Βαρυμπόμπης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, πέρα από τη Βαρυμπόμπη, στις περιοχές της Λίμνης Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν απομακρύνσεις δεκάδων πολιτών και οργανωμένες εκκενώσεις, ενώ όπως είπε, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 182 άτομα με προβλήματα στη μετακίνηση ή ηλικιωμένοι, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. προέβη σε 442 διασώσεις. 

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως η χώρα κατέθεσε αίτημα προς το πρόγραμμα rescEU της Ε.Ε. και ανταποκρίθηκε η Κύπρος με 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor, καθώς και η Σουηδία που θα αποστείλει εντός της ημέρας δύο αεροσκάφη airtractor.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
85'
2 - 2
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
'
80 - 82
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1