Άκουσε τη σιωπή, του Τάκη Βαρβιτσιώτη
Το ποίημα της ημέρας ανήκει στον Τάκη Βαρβιτσιώτη.

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αν και αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην ποίηση καταφέρνοντας να γίνει ένας εξέχων ποιητής και, μάλιστα, ένας από τους πιο εξέχον τες ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου. Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1936 στο περιοδικό Μακεδονικές Ημέρες, ενώ το 1949 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Φύλλα ύπνου.

Για τους νεότερους ομοτέχνους του ο Τάκης Βαρβιτσιώτης αποτελούσε σημείο αναφοράς, υπήρξε ο τελευταίος επιζών ποιητής της παλιάς λογοτεχνικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της λογοτεχνικής συντροφιάς του φαρμακείου του Ν.Γ. Πεντζίκη, συνεργάτης των θρυλικών περιοδικών “Μακεδονικές Ημέρες”, “Κοχλίας” και “Μορφές”. Πέθανε το 2011.

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης ήταν και δοκιμιογράφος, ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση αφήνοντας άφησε πολλές μεταφράσεις, κυρίως Γάλλων, Ισπανών και Λατινοαμερικανών ποιητών, μεταξύ των οποίων οι Μποντλέρ, Λόρκα, Απολλιναίρ, Μαλαρμέ, Νερούδα και Ελυάρ.

Ακολουθεί το ποίημα με τίτλο “Άκουσε τη σιωπή”.

Άκουσε τώρα τη σιωπή
Την πιο μεγάλη σιωπή
Που στη σχισμή της παγωμένης στέρνας
Παρεισφρέει
Που ανοίγει την πύλη
Της αβύσσου
Το πέπλο αναμερίζοντας της αυταπάτης
Και πρόσεξε πιο πίσω σου
Το άρμα το περιφλεγές
Που καταπίνοντας θρυμματίζεται
Το άλογο το φτερωτό
Που έρχεται να σε πάρει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;