Θέμα έκθεσης - Πανελλήνιες 2021: Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για τα θέματα
Θέμα έκθεσης 2021: Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για τα θέματα στη Νεοελληνική γλώσσα

Οι πρώτοι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2021 έκατσαν σήμερα (14/06) στα θρανία των εξεταστικών κέντρων για να διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάζεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Χιλιάδες υποψήφιοι των ΓΕΛ διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην Έκθεση ήταν «Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία».

Θέμα έκθεσης: Ο Σχολιασμός της ΟΕΦΕ για το θέμα στις Πανελλήνιες 2021

“Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Τα θέματα κρίνονται βατά.

Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.”

Θέμα Έκθεσης 2021: Το neolaia.gr στο πλευρό των υποψηφίων!

Για μία ακόμη χρονιά, το neolaia.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει μέσα από την καθημερινή του ροή εδώ, έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2021 και τις απαντήσεις τους, για τις εκτιμήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων 2021, μέχρι αυτές να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Θέμα έκθεσης 2021: Τα θέματα που έπεσαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Θέμα έκθεσης 2021: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 

Θέμα Έκθεσης: Σχολιασμός θεμάτων από τα Φροντιστήρια ΝΕΟ – Ήταν βατά ή δύσκολα;

O Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του “Νέου Φροντιστηρίου” στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ιωάννης Νταρίδης σχολιάζει τα θέματα: 

“Για δεύτερη φορά συνεξετάστηκαν τα δύο αντικείμενα της φιλολογίας. Η εκτίμηση είναι ότι τα φετινά μάλλον θα διευκολύνουν περισσότερο τους υποψήφιους.

Η διαχείριση του χρόνου πάντοτε είναι σημαντικό ζήτημα. Τρία κείμενα, που το καθένα απαιτεί το δικό του χρόνο ανάγνωσης-κατανόησης, ερωτήματα που αφορούσαν και την περίληψη παραγράφου (60-70 λέξεις) εκτός της έκθεσης (300-350 λέξεις) και, βέβαια, το ερώτημα για το ποίημα (150-200 λέξεις). Επομένως, το κρίσιμο στοιχείο του διαγωνίσματος ήταν η συγκέντρωση, το «καθαρό» μυαλό και η ταχύτητα – όχι η βιασύνη – στην καταγραφή των απαντήσεων.

Ειδικότερα, η εκφώνηση της περίληψης προδιαθέτει τον υποψήφιο ότι όσα έχει διδαχθεί κατά τη διάρκεια της κοπιώδους αυτής χρονιάς δεν θα πάει χαμένο. Η περίληψη, λοιπόν, ταυτίζεται με τον εντοπισμό συγκεκριμένων στοιχείων σε μία παράγραφο από το κείμενο 2, πράγμα που απαιτεί την αναζήτηση, την αναδιατύπωση και τη σύνθεσή τους σε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 60-70 λέξεων.

Στην ομάδα Β, τα ερωτήματα είναι αναμενόμενα και σύμφωνα με το νέο τρόπο συνεξέτασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι που έχουν συμμετάσχει στα διαγωνίσματα με την κατάλληλη, προφανώς, προετοιμασία δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Συγκεκριμένα δεν πρέπει να προβλημάτισε ιδιαίτερα η άσκηση Β1 (Σωστό-Λάθος) ούτε και η άσκηση Β2α (τίτλοι). Στην άσκηση Β2β η γνώση της θεωρίας από το φροντιστηριακό εγχειρίδιο (α΄ τμ., σελ. 83) είναι απαραίτητη. Στο Β3 η απάντηση απαιτεί το συνδυασμό στοιχείων της θεωρίας (γλωσσικές επιλογές με στόχο την ευαισθητοποίηση), την οποία οι μαθητές μας έχουν διεξοδικά διδαχτεί κατά το εκπαιδευτικό έτος.

Και στο ερώτημα που αφορά το ποίημα το ζητούμενο είναι η τεκμηρίωση με τους κειμενικούς δείκτες μια άποψης, ερώτημα που συνδέεται με τις οδηγίες για τη συνεξέταση. Οι κειμενικοί δείκτες για το συγκεκριμένο ερώτημα σχετίζονται με γνωστά στοιχεία της θεωρίας (κειμενικοί δείκτες: εικόνα, μεταφορά, ευθύς λόγος, δεικτική αντωνυμία).

Τέλος, το θέμα της έκθεσης απαιτεί την καταγραφή της προσωπικής εμπειρίας των μαθητών σε μορφή άρθρου για μια νεανική ιστοσελίδα (δηλαδή και η χρήση του α΄ προσώπου στον ενικό αριθμό είναι θεμιτή). Ζητούμενα είναι αφενός τα εφόδια αντιμετώπισης πιθανών μελλοντικών κινδύνων και αφετέρου οι συγκεκριμένες δράσης βελτίωσης του κόσμου. Στο α΄ ζητούμενο δίδεται απάντηση με βάση μια συγκεκριμένη παράγραφο του κειμένου 1, ενώ το β΄ ζητούμενο κρίνεται ιδιαίτερα γενικόλογο.

Σε γενικές γραμμές τα ερωτήματα – αν εξαιρεθεί η χρονική πίεση – ήταν αναμενόμενα.”

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;