Θεμιστοκλέους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 18-24
Θεμιστοκλέους: Ανακοίνωσε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-24

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα εμβολιασμών θα ανοίξει επισήμως για την ηλικιακή ομάδα των 18-24.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου, με τον κ Θεμιστοκλέους να τονίζει ότι με βάση αυτό σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ακόμη, μέχρι στιγμής σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 80 χιλ. εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, ενώ η Δευτέρα (14/6) θα κλείσει με 100 χιλ. εμβολιασμούς όπως τόνισε.

Συνολικά έχουν γίνει 6.910.000 εμβολιασμοί, ενώ το 40,5% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και ποσοστό της τάξης του 27% με δύο δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 ετών, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στα 3 από τα 4 σκευάσματα. Εκτός των επιλογών τους έμεινε το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ μπορούσα να επιλέξουν ανάμεσα σε Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Μάλιστα, μέχρι σήμερα ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 25-29, ενώ έχει ήδη εμβολιαστεί το 11%.

Σημειώνεται πως οι δύο παραπάνω ομάδες πολιτών μπορούν να εμβολιαστούν με τα τρία σκευάσματα: Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech και Moderna.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεμοστοκλέους υπογράμμισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZneca, όσοι και όσες έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και είναι κάτω των 60 ετών, ακολουθώντας τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτό δεν αποτελεί απαγόρευση, καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους και σε περίπτωση που έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης, όσοι και όσες έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις, είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους/όσες έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται. Κλείνοντας την τοποθέτηση του, τόνισε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι όμως θα αμείβονται από το κράτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;