Συνέδριο Γονιμότητας: Έντονες αντιδράσεις για το σποτ - Απέσυραν τη στήριξή τους ΠτΔ, ΕΡΤ και ΑΠΕ
Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το σεξιστικό σποτ για το "1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας".

Τα τελευταία 24ωρα έχει προκληθεί ένας χαμός μετά τη δημοσιοποίηση του τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 2 με 4 Ιουλίου 2021. Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν έντονες και χαρακτήριζαν ως σεξιστικό το διαφημιστικό σποτ, ενώ, αρκετοί διάσημοι που είχαν συμμετάσχει σε διάφορα σποτάκια για την προώθηση του συνεδρίου αυτού, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με το εν λόγω σποτ και πως αποσύρονται από το Συνέδριο.

Η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, ήταν μία από τις πρώτες που αντέδρασε στο σποτ αυτό και σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:

“Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί.”

Πολλοί ήταν αυτοί που ακολούθησαν το παράδειγμα της γνωστής τραγουδίστριας και απέσυραν την υποστήριξή τους στο εν λόγω συνέδριο. Ανάμεσά τους η Νάταλι Κακκαβά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας, η Πέννυ Μπαλτατζή και πολλοί άλλοι.

Αρκετοί ήταν και αυτοί σε αυτά που υποστήριζε το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου. Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Ναταλία Γερμανού εξέφρασε τη δική της θέση για το σεξιστικό σποτ που πρόβαλλε το συνέδριο Γονιμότητας. Στην ανάρτησή της έγραψε:

“Α δεν θα πάω σήμερα εκπομπή. Θα κάτσω να σκεφτώ πολύ σοβαρά «τι έκανα λάθος» γιατί «πέρασαν τα χρόνια και δούλευα» και «δεν βοήθησα την υπογεννητικότητα». Άσχετοι άνθρωποι οργανώνουν συνέδρια για σοβαρά θέματα με λάθος τρόπο.”

Η Ράνια Θρασκιά εξέφρασε και αυτή την άποψή της για το θέμα αυτό μέσα από μία ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Σε αυτή γράφει:

“Επειδή με ρωτάτε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το video για το συνέδριο γονιμότητας, με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετη ως γυναίκα και ως σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η άποψή μου έχει αποτυπωθεί δημοσίως, στο παρακάτω post IG με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 9/5/21”

Στη συνέχεια, η κ. Θρασκιά είχε επισυνάψει το κείμενο στο οποίο αναφέρεται και αξίζει να διαβάσεις!

Όπως ανακοινώθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές». Ενώ, όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος και “η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας”.

Τι δείχνει το διαφημιστικό σποτ;

Η πρωταγωνίστρια του βίντεο φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της, αναβάλλοντας το σημαντικότερο πράγμα (σύμφωνα με το εν λόγω διαφημιστικό σποτ) για το οποίο προορίζεται, την μητρότητα. Στη συνέχεια του σποτ, την βλέπουμε να ξυπνά, ξαφνικά, μπροστά από μία τούρτα γενεθλίων με τα κεράκια να δείχνουν το τρομακτικό νούμερο 41. Και ακούει μία φωνή που της λέει:

“Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;» Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα.”

Η πρωταγωνίστρια του σποτ αναρωτιέται τρομαγμένη:

“Τι έχω κάνει λάθος;”

Και η φωνή της απαντάει:

“Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες.”

Στο κείμενο παρουσίασης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά.”

Η απάντηση της δημιουργού του σποτ

H δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, έδωσε τη δική της απάντηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Όπως δηλώνει στην ανάρτησή της πρόκειται για βιωματικό κείμενο που έγραψε για το συγκεκριμένο σποτ.

Η ανάρτηση της Κίας Παπαδοπούλου:

“Αυτό το κείμενο έχει την δίκη μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ’ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δίκη μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα «έπρεπε».

Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση. Μου ζητήθηκε να γράψω το κείμενο για ένα κοινωνικό μνμ με θέμα την γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα. Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανατρέψω τα ιατρικά δεδομένα.

Ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα την γνώση που έχω σήμερα θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς. Από πότε όμως είναι κακό να ενημερώνεται κάποιος όπως τονίζει το σποτ;

Στο κοινωνικό μήνυμα έχω τονίσει δυο λέξεις «ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει λάθος!» και φυσικά «ΑΝ ονειρεύεσαι να κάνεις την δίκη σου οικογένεια…». Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει το μήνυμα, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά! Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνεται σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι!”

Οι αντιδράσεις για τους ομιλητές

Πέρα, όμως, από τα όσα παρουσιάζονται στο διαφημιστικό σποτ, αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέλησαν να επιστήσουν την προσοχή και στα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο συνέδριο αυτό, αλλά και στους ομιλητές. Και εκεί οι αντιδράσεις ήταν έντονες, καθώς, πολλοί υποστήριζαν ότι υπάρχουν ελάχιστα μέλη της ιατρικής κοινότητας και (σχεδόν) καθόλου γυναίκες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;