Τζορτζ Φλόιντ: Με βραβείο Πούλιτζερ θα τιμηθεί η 18χρονη που τράβηξε το βίντεο της δολοφονίας
Η 18χρονη, σήμερα, Darnella Frazier, κατέγραψε με το κινητό της όλον των επώδυνο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που βρισκόταν για, τουλάχιστον, εννιά λεπτά ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού, Ντέρεκ Σόβιν.

Η δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό τον περασμένο Μάιο έγινε μία στιγμή που πυροδότησε μία σειρά από κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ με πολλές πορείες διαμαρτυρίας, ενώ, το βίντεο που έδειχνε τον Φλόιντ να λέει “δεν μπορώ να αναπνεύσω” (“I can’t breathe”) έγινε viral. Ένα χρόνο μετά, η 18χρονη, σήμερα, Darnella Frazier, το κορίτσι που κατέγραψε με το κινητό της τη δολοφονία του ράπερ θα τιμηθεί με ένα ειδικό βραβείο δημοσιογραφίας από την επιτροπή των βραβείων Πούλιτζερ.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή, η Frazier βραβεύτηκε για το θάρρος της να καταγράψει μια σκηνή βίας που αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά διαδηλώσεων με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης κατά ρατσιστικών συμπεριφορών σε όλον τον κόσμο. Επίσης, ήταν αυτό το βίντεο που αποτέλεσε αναμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Στις 25 Μαΐου 2020, η νεαρή κοπέλα περπατούσε με την ξαδέλφη της σε έναν δρόμο της Μινεάπολης όταν είδε “έναν άνδρα τρομοκρατημένο, να εκλιπαρεί για τη ζωή του”. Όπως κατέθεσε αργότερα, ο άνδρας έλεγε “δεν μπορώ να αναπνεύσω. Ήταν τρομαγμένος και ζητούσε τη μαμά του”.

Το βίντεο, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγινε viral, ενώ, ο θάνατος του πρωταγωνιστή του, George Floyd, έγινε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας, ιδιαίτερα απέναντι στους μαύρους και τους έγχρωμους στις ΗΠΑ. Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά την οποία ο κατηγορούμενος Ντέρεκ Σόβιν, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και δολοφονία, το βίντεο που τράβηξε η νεαρή, Frazier, αποτέλεσε πειστήριο εγκλήματος.

Καταθέτοντας στη δίκη, η ίδια είπε ότι η καταγραφή αυτής της σκηνής της άλλαξε τη ζωή:

“Όταν κοιτάζω τον Τζορτζ Φλόιντ, κοιτάζω τον μπαμπά μου, τον αδερφό μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου – γιατί είναι όλοι μαύροι. Και σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος από αυτούς.”

Τα βραβεία Πούλιτζερ είναι τα δημοσιογραφικά βραβεία με το μεγαλύτερο κύρος στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αιγάλεω

1

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;