Λιγότερα τμήματα ΑΕΙ στο μηχανογραφικό - Ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Η τελική βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα AEI θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που όρισε κάθε τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, μετά από πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των Πανεπιστημιακών τμημάτων αυξανόταν ή παρέμενε ίδιος, φέτος αναμένεται αναδιάταξη του χάρτη των Πανεπιστημίων, καθώς ο αριθμός των τμημάτων στα πανεπιστήμια αναμένεται να είναι μειωμένος.

Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο κάνει το πρώτο βήμα αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μείωση των τμημάτων.

Στο επίκεντρο των συγχωνεύσεων θα βρεθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σχέδιο αναδιάταξης του οποίου, που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, έγινε δεκτό από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Χθες, Πέμπτη (13/05), ανακοινώθηκε ότι δίνονται στα ΑΕΙ 77.415 θέσεις. Ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν οι εισακτέοι των σχολών αστυνομίας, στρατού κ.λπ., οι οποίες δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι τώρα τα αρμόδια υπουργεία έχουν ανακοινώσει τις θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές (φέτος δόθηκαν 1.335 θέσεις), αυξημένες κατά 516 σε σχέση με πέρυσι, και τις σχολές του Λιμενικού (δίνονται 127 θέσεις).

Ωστόσο, από το Υπουργείο Παιδείας γίνεται ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2021

Στόχος είναι να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθετήθηκε.

Ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ θα μειωθεί από τα 430 που ήταν πέρυσι. Η απόφαση περί συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων ελήφθη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς έχει υπάρξει σχετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και απόφαση των αρμόδιων ΑΕΙ.

Πανελλήνιες 2021 Πρόγραμμα

Αυτά είναι και τα βήματα που ακολουθήθηκαν ως προς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για συγχωνεύσεις τμημάτων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα είναι μεταξύ των πρώτων αλλαγών που στέλνουν το μήνυμα σε όλα τα ΑΕΙ για την ανάγκη αναδιάρθρωσής τους, μετά το… «ξεχείλωμα» δεκαετιών.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών που έχει τμήματα, πλην της Αχαΐας, σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία:

• Το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο (πέρυσι είχε 260 εισακτέους) θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα (170 εισακτέους πέρυσι), το οποίο θα διατηρήσει το όνομά του.

• Το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα (230 θέσεις εισακτέων πέρυσι) θα «μεταφερθεί» στο Μεσολόγγι, όπου θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (210 εισακτέοι πέρυσι) και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (πέρυσι 210 θέσεις). Το νέο τμήμα θα ονομάζεται Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και σε αυτό δόθηκαν 250 θέσεις.

• Το Τμήμα Επιστήμης Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (200 θέσεις πέρυσι) θα συγχωνευθεί με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (145 θέσεις δόθηκαν πέρυσι), το οποίο θα ονοματοδοτήσει το νέο τμήμα, που φέτος πήρε 280 θέσεις. Και τα δύο τμήματα είναι στο Αγρίνιο, όπου θα παραμείνουν.

• Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο θα παραμείνει ως έχει με 174 εισακτέους. Η πρόταση του ΑΕΙ ήταν να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και μαζί με τα δύο προηγούμενα τμήματα θα συγκροτήσουν Σχολή Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αποφάσεις αναδιάταξης των τμημάτων τους.

Ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή, τον οποίο θα αποφασίζει κάθε Τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο.

Κρίσιμος παράγοντας για τον αριθμό των θέσεων που θα καλυφθούν είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα εφαρμοστεί από φέτος.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή, τον οποίο θα αποφασίζει κάθε Τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο.

Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81.

Η τελική βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που όρισε κάθε τμήμα.

Το Υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2.

Όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2021!

Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1.

Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.

Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Το απόγευμα της Πέμπτης 13/05 ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στα ελληνικά Πανεπιστήμιααλλά και οι συντελεστές της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ για τις Πανελλήνιες 2021.

Πανελλήνιες 2021: Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ για τον αριθμό εισακτέων & τους συντελεστές ΕΒΕ ανά τμήμα

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, ανακοινώνει τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα.

Πανελλήνιες 2021 Πρόγραμμα

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415.

Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
  • Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων.
  • Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Παράλληλα, ανακοινώνονται οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Με το Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:

  • για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
  • για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
  • για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
  • για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Η Υπουργική Απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων σε μορφή pdf

Το ΦΕΚ για τον αριθμό των εισακτέων σε μορφή pdf

Η Υπουργική Απόφαση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε μορφή pdf

Το ΦΕΚ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

ΠΙΝΑΚΕΣ με τους αριθμούς εισακτέων ανά Σχολή/Τμήμα στα ΑΕΙ

Αναλυτικότερα, ο αριθμός εισακτέων ανά Ίδρυμα, Σχολή, Τμήμα και Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 καθορίζεται ως ακολούθως:

Υπενθυμίζουμε στους/-στις υποψήφιους ότι οι Πανελλήνιες 2021 θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου 2021 για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου 2021 για τα ΕΠΑΛ.

Δείτε το πρόγραμμα των Πανελληνίων εδώ!

Πανελλήνιες 2021 και φέτος στο neolaia.gr! Όλες οι εξελίξεις και τα νέα για την ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων, τις βάσεις εισαγωγής, το μηχανογραφικό, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τον υπολογισμό των μορίων, αλλά και θέματα προσομοίωσης και απαντήσεις! Μείνε συντονισμένος στο neolaia.gr για να μαθαίνεις πρώτος/-η τα πάντα για τις Πανελλήνιες 2021! 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2