Αν ΜακΛάρεν: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στη σπουδαία βιολόγο
Αφιερωμένο στην Αν ΜακΛάρεν με αφορμή τα 94 χρόνια από τη γέννησή της το σημερινό Google Doodle.

Με το σημερινό doodle η Google θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της αναπαραγωγικής βιολόγου, Αν ΜακΛάρεν, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 94 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η βιολόγος “άνοιξε” το δρόμο για την εξωσωματική γονιμοποίηση και θεωρείται ευρέως από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιολόγους του 20ού αιώνα, καθώς η έρευνά της στην εμβρυολογία θεωρείται πολύ εξέχουσας σημασίας έχοντας βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να γίνουν γονείς.

Η Αν Λώρα Ντορίνθια Μακλάρεν, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου 1927. Η ίδια ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, αφού ο πατέρας της σερ Χένρι ΜακΛάρεν, βαρώνος του Άμπερκονγουεϊ, ήταν επιχειρηματίας και πολιτικός, βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος.

Στην ηλικία των 9 ετών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, έχοντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Γουίλιαμ Κάμερον Μένζις «Things to Come» (1936), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς «The Shape of Things to Come» (1933). Αν και ο ρόλος της ήταν μικρός, μία σκηνή έμελλε να αποτελέσει το κατάλληλο έναυσμα, προκειμένου να ασχοληθεί με την επιστήμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, στη σκηνή, που ήταν τοποθετημένη στο 2054, ο προπάππους της την μαθαίνει για την πρόοδο της διαστημικής τεχνολογίας που έχει στείλε ποντίκια στο φεγγάρι.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από όπου αποφοίτησε με πτυχίο ζωολογίας . Έπειτα, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου μεταξύ των καθηγητών της ήταν o νομπελίστας βιολόγος Πίτερ Μένταγουορ, ο οποίος την προσανατόλισε στην έρευνα της αναπαραγωγικής βιολογίας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της δεκαετία του ’50 η Αν ΜακΛάρεν άρχισε να πειραματίζεται με ποντίκια, με σκοπό να κατανοήσει τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), η Αν Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας. Τα πολύτιμα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν το 1958 ανοίγοντας καθ’ αυτό τον τρόπο το δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους 20 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύτηκε από σοβαρά ηθικά προβλήματα. Έτσι, η Αν Μακλάρεν αποφάσισε να αναλάβει δράση και συμμετείχε στην επιτροπή Γουόρνοκ. Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν ένα διεπιστημονικό κυβερνητικό όργανο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονταν με την πρόοδο της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της εμβρυολογίας. Η συνεισφορά της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θέσπιση του νόμου του 1990 για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία (Human Fertilization and Embryology Act), μιας πρωτοποριακής και αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης που περιόριζε την in vitro καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων σε 14 ημέρες μετά τη δημιουργία τους.

Το 1991 η ΜακΛάρεν διορίστηκε Γραμματέας Εξωτερικών και αργότερα αντιπρόεδρος του The Royal Society, του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο. Έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αξίωμα στην 330ετή ιστορία του Ιδρύματος.

Η Αν Μακλάρεν έφυγε από τη ζωή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Ιουλίου 2007, μαζί με τον πρώην σύζυγό της Ντόναλντ Μίκι, με τον οποίο είχε αποκτήσει τρία παιδιά, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, προκειμένου να μεταβούν από το Κέιμπριτζ στο Λονδίνο, βγήκε εκτός πορείας.

Όλα τα χειρόγραφά της, πλέον, βρίσκονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο έχει δοθεί τιμητικά το όνομά της, και στόχος του οποίου είναι η ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας.

Δείτε τα πιο σημαντικά google doodles εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2