Δώρο Πάσχα 2021: Πότε θα πληρωθεί & πόσα χρήματα θα πάρετε - Παραδείγματα
Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2021 - Υπολογίστε εδώ το ποσό που δικαιούστε!

Διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία, ορίζει με ποιον τρόπο υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 2021 για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό του επιδόματος εορτών του Πάσχα, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1.1.2021 έως και τις 30 Απριλίου 2021.

Το Δώρο Πάσχα 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνουμε ότι, το Δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Δώρο Πάσχα 2021: Ποιοι θα το δουν μειωμένο

Μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα 2021 σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας Aρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Μάλιστα, δίνεται δώρο Πάσχα 2021 στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους, ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα 2021

To Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρόνο με βάση τον χρόνο εργασίας εντός του πρώτου 4μήνου του έτους, δηλαδή εντός της περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Το Δώρο Πάσχα 2021 καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη (φέτος, 28 Απριλίου 2021), εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Πώς θα υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα 2021

Tο κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Άρα όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ.

Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το Δώρο Πάσχα 2021.

Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Παραδείγματα

-Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ.

Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα 2021.

-Μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 64,8 ευρώ.

Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα 2021.

Υπολογίστε ΕΔΩ το πόσο που δικαιούστε!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1