Πανελλήνιες 2021: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφήνει χιλιάδες φοιτητές εκτός ΑΕΙ
Πανελλήνιες 2021: Όσα αλλάζει η ελάχιστη βάση εισαγωγής - Οι προτάσεις που έστειλαν τα ΑΕΙ στο Υπουργείο Παιδείας

Στις Πανελλήνιες 2021 αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, έχοντας προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα εξεταστούν, όσο και στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να “κοπούν” πάνω από 30.000 απόφοιτοι και απόφοιτες Λυκείου λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής με πολλά τμήματα, κυρίως της Περιφέρειας, να μένουν χωρίς φοιτητές και φοιτήτριες.

Μέχρι στιγμής, όλα τα πανεπιστήμια, όπως ορίζεται βάσει νόμου, έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας, την απόφασή τους σχετικά με τον συντελεστή για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των φοιτητών/-τριών τους το 2021 στα τμήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, καθηγητές Πανεπιστημίων επισημαίνουν ότι η ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελεί εργαλείο προκειμένου να κλείσουν τμήματα.

Οι ίδιοι καθηγητές που επικαλείται το ethnos.gr αναφέρουν ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει αποτελέσει αιτία για πολιτικές παρεμβάσεις και αντιπαραθέσεις από βουλευτές της επαρχίας και τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι ασκούν πιέσεις με σκοπό να εξασφαλίσουν την ελάχιστη Βάση, προκειμένου να επιβιώσουν τα τμήματα επαρχιακών πόλεων, τα οποία είναι η αλήθεια ότι έχουν στηριχτεί με τεράστια κονδύλια και υποδομές, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έτσι, στις προτάσεις που υπέβαλλαν τα ΑΕΙ στο Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι πολλά τμήματα κυρίως στα κεντρικά Πανεπιστήμια έθεσαν ως ελάχιστη βάση εισαγωγής τον ανώτατο συντελεστή (1,20). Αυτή η τακτική αποσκοπεί στη μείωση των εισακτέων, κάτι που τα κεντρικά Πανεπιστήμια ήθελαν χρόνια τώρα, σύμφωνα με το ethnos.gr. Από την άλλη πλευρά  τα περιφερειακά πανεπιστήμια έβαλαν τον κατώτερο συντελεστή στα περισσότερα τμήματά τους προκειμένου να μην ξεμείνουν από φοιτητές και φοιτήτριες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ειδικούς αναλυτές που επικαλείται το ethnos.gr η φετινή χρονιά των εξετάσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να «διαβάσουν» έστω και τώρα ακόμη περισσότερο, αν θέλουν να έχουν ελπίδα κατάκτησης μιας θέσης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευσης, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα τους «πετάξει» εκτός των πανεπιστημίων.

Σε αντίθεση με τις Πανελλήνιες 2020, που το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ έφτασε στο σχεδόν 88% , σπάζοντας ρεκόρ, στις Πανελλήνιες 2021 το ποσοστό εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί το 65-66%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρείς υποψηφίους/υποψήφιες θα μείνει εκτός ΑΕΙ.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο και όπως προκύπτει από τους πίνακες που έστειλαν τα ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, τα τμήματα των Πανεπιστημίων με μεγάλη ζήτηση έθεσαν ως ανώτατο συντελεστή τον υψηλότερο, δηλαδή τον 1.20.

Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: “Στείλαμε στο υπουργείο συντελεστές ΕΒΕ μόνο για 10 τμήματα – Θα πληγούν σοβαρά τα περιφερειακά πανεπιστήμια”

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τραντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε τα εξής:

“Στείλαμε στο υπουργείο συντελεστές ΕΒΕ μόνο για 10 τμήματα για τα οποία πιστεύουμε ότι κινδυνεύουν να χάσουν τους φοιτητές τους και όχι για τα υπόλοιπα 13. Εμείς είχαμε δηλώσει εξ΄ αρχής τη διαφωνία μας, για την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς θα πληγούν σοβαρά τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Στην Ηπειρο κάθε χρόνο θα χάνουμε 800-1000 θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος 4ετίας θα χάσουμε 4.000 φοιτητές από τα τμήματά μας”.

Ειδικότερα, όσον αφορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος αποφάσισε να μην προσδιορίσει συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), παρά μόνο τον βέλτιστο αριθμό εισακτέων για τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, έχοντας κατά νου τη διασφάλιση της βιωσιμότητας ορισμένων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, τα οποία σε προηγούμενες πανελλήνιες εξετάσεις είχαν χαμηλή βάση εισαγωγής, ενέκρινε τις προτάσεις αυτών των Τμημάτων να υιοθετήσουν συντελεστές κάτω του 1.0.

“Οι συγκεκριμένες επιλογές έγιναν υπό την πίεση που δημιουργεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια”, συμπλήρωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ανάλογες είναι και οι επιλογές του πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο έχει 18 τμήματα σε 6 νησιά (Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Χίος και Σύρος). Ο αντιπρύτανης κ. Παπαγεωργίου είπε στο ethnos τα εξής:

“Στα περισσότερα τμήματα δώσαμε τον ελάχιστο συντελεστή, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε μείωση στον φοιτητικό πληθυσμό. Λόγω της οικονομικής κατάστασης κυρίως αλλά και για άλλους λόγους οι νέοι προτιμούν να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Συνεπώς, η επιλογή των νησιών του Αιγαίου για σπουδές είναι δύσκολη”. 

Ακολουθούν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας για τα τμήματά τους, όπως αναρτήθηκαν στο ethnos.gr

Πανεπιστήμιο Πάτρας

 

Πανεπιστήμιο Αθήνας

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;