Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: 10 ταινίες που αποτύπωσαν τη διαταραχή με ρεαλισμό
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού παραθέτουμε ορισμένες ταινίες που θα σε προβληματίσουν.

Σήμερα, Παρασκευή 2 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day). Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών για τη διαταραχή και το φάσμα του αυτισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και έκτοτε, διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Ωστόσο, η αρχική πρωτοβουλία για την έναρξη της συγκεκριμένης ημέρας ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Δεδομένου ότι σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον αυτισμό, κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού έχει διαφορετικό θέμα. Έτσι, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού  η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2021 έχει την εξής θεματική: “Συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό στο χώρο εργασίας: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην εποχή μετά την πανδημία”.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Τι ορίζεται ως αυτισμός;

Σύμφωνα με την ΕΕΠΑΑ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων) ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας.

Eίναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος τρόπος θεραπείας, είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα πλάνο παρεμβάσεων, το οποίο ισχύει εφ’ όρου ζωής και εξαρτάται από την κλινική εικόνα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές ταινίες, οι οποίες προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη ζωή ενός αυτιστικού ατόμου με ειλικρίνεια, σεβασμό και ρεαλισμό!

1. Rain Man (1988)

Υπόθεση:  Ο Τσάρλι πιστεύει ότι με το θάνατο του πατέρα του, θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματά του, όταν μαθαίνει έκπληκτος ότι η πατρική περιουσία πηγαίνει σ’ έναν μεγαλύτερό του αδελφό, που είναι μάλιστα αυτιστικός και του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε μέχρι τώρα.

2. What’s eating Gilbert Grape (1993)

Υπόθεση: Η ταινία επικεντρώνεται στην καθημερινότητα ενός νέου που ζει σε μία επαρχιακή πόλη της Αϊόβα, εργάζεται σε τοπικό μπακάλικο και έχει διαρκώς προβλήματα με την υπέρβαρη μητέρα του, τις δυο αδελφές του και το μικρότερο αδελφό του, που έχει αυτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Leonardo DiCaprio, ο οποίος υποδύεται το μικρότερο αδερφό, επισκέφτηκε πολλές δομές, όπου ζούσαν παιδιά με φάσμα αυτισμού και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, προκειμένου να αποτυπώσει με περισσότερο ρεαλισμό το ρόλο του μικρότερου αδερφού. Έτσι, έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η ταινία έλαβε πολύ θετικές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο αποτύπωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

3. Mozart and the Whale (2005)

Υπόθεση:  Το Mozart and the Whale διηγείται μία ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ατόμων που έχουν διαγνωστεί με το Σύνδρομο του Asperger. Η Ιζαμπέλ είναι μια καταπληκτική ζωγράφος και μουσικός και ο Ντόναλντ είναι μια μαθηματική ιδιοφυΐα. Πρόκειται για ιδιαίτερες προσωπικότητες με μοναδικά χαρίσματα. Οι ζωές τους έχουν διασταυρωθεί, όχι μόνο με τον κοινό άξονα της μοναδικότητάς τους, αλλά και με τα δεσμά του έρωτα – ενός έρωτα που μπορεί να ανθίσει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες!

4. Snow Cake (2006)

Υπόθεση: Ταξιδεύοντας προς την παγωμένη καναδέζικη επαρχία, ο Άλεξ, ένας προβληματισμένος από την ζωή του μεσήλικας, προκειμένου να συναντήσει την μητέρα του νεκρού γιου του, που ουδέποτε συνάντησε, θα πάρει στο αυτοκίνητο του την εικοσάχρονη Βιβιέν που έκανε οτοστόπ. Ένα τραγικό δυστύχημα λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του θα κοστίσει την ζωή της νεαρής κοπέλας, που έμεινε στον τόπο. Ο Άλεξ, βασανισμένος από τις τύψεις θα θελήσει να επισκεφτεί την μητέρα της, αλλά θα βρεθεί όμως μπροστά σε μια έκπληξη. Η χαροκαμένη Λίντα, δεν είναι ένα συνηθισμένο άτομο, αλλά μια αυτιστική γυναίκα που δυσκολεύεται στο να εκφράσει τα συναισθήματα της.

5. Temple Grandin (2010)

Υπόθεση: Η ταινία είναι βιογραφική και αφορά τη ζωή της Temple Gradin, μιας αυτιστικής γυναίκας που μέχρι τα 4 δεν είχε αρθρώσει λέξη, αλλά  κατάφερε να γίνει παγκοσμίου φήμης, διδάκτωρ ζωολογίας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αυτιστικών ανθρώπων και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η ταινία έχει ως αφετηρία την περίοδο που η Temple Grandin πέρναγε στο σπίτι της θείας της, για καλοκαιρινές διακοπές και στο γεγονός που ουσιαστικά της άλλαξε τη ζωή της. Αυτό δεν ήταν άλλο από την ανακάλυψη μιας μηχανής γνωστής στους κτηνοτρόφους ως «cattle crush», η οποία χρησιμοποιούνταν για να ηρεμεί τα βοοειδή.

6. A brilliant young mind (2014)

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού Άγγλου μαθητή, ο οποίος έχει σύνδρομο Asperger και καταφέρνει να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

7. Jack of the Red Hearts (2015)

Υπόθεση:  Η νεαρή Jacquelyn που το έχει σκάσει από το σπίτι και έχει προβλήματα με την αστυνομία, ξεγελάει μια οικογένεια και την προσλαμβάνουν για να κάνει συντροφιά στη 11χρονη αυτιστική κόρη τους, Glory. Έτσι, θα μαζέψει λεφτά για να πάρει τη μικρή της αδερφή Cole από την ανάδοχη οικογένεια με την οποία ζει. Προς μεγάλη έκπληξή της η Jacquelyn έχει μια μοναδική ικανότητα να επικοινωνεί με το μικρό κορίτσι. H παρουσία της Jacquelyn φαίνεται να ωφελεί την Glory, αλλά και η ίδια επηρεάζεται θετικά από την οικογένεια και ιδιαίτερα από τη μητέρα, Kay. Κάποια στιγμή όμως το ψέμα της αποκαλύπτεται και θα αναγκαστεί να κάνει μια επιλογή: Να σώσει τον εαυτό της ή να σώσει κάποιον άλλο;

8. Please stand by (2017)

Υπόθεση: Η Γουέντι βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Είναι μανιωδώς ανεξάρτητη, με λαμπρό μυαλό και μια δική της αίσθηση του χιούμορ. Είναι όμως και αυτιστική. Για αυτήν, οι άνθρωποι είναι ένας ανεξιχνίαστος κωδικός, και ο κόσμος ένα μπερδεμένο μέρος. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί το τι συμβαίνει γύρω της, αλλά θέλει να γίνει αποδεκτή, όπως και ο καθένας άλλωστε. Έχοντας εμπνευστεί από τη φροντίδα που της παρέχει η Σκότι, η Γουέντι πετυχαίνει να δραπετεύσει από τη σιγουριά του σπιτιού της, και ξεκινάει ένα αυτοκινητιστικό ταξίδι για να μεταφέρει 500 σελίδων σενάριο της για το Σταρ Τρεκ σε χολιγουντιανό διαγωνισμό.

9. Asperger’s Are Us (2016)

Υπόθεση: Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Netflix, τέσσερις φίλοι στο φάσμα του αυτισμού και μέλη ενός κωμικού θιάσου ετοιμάζονται για μία τελευταία παράσταση, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους.

10. Nathan’s Kingdom (2018)

Υπόθεση: Ένας νεαρός αυτιστικός άντρας, ο Nathan, και η εθισμένη σε οπιούχα έφηβη αδερφή του, η Laura, αγωνίζονται και διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να βρουν ένα φανταστικό βασίλειο, με το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.

Bonus: Atypical

Για τους λάτρεις των σειρών υπάρχει μία σειρά του Netflixτο Atypical, που ακολουθεί τη ζωή ενός έφηβου με αυτισμό, ο οποίος αποφασίζει να βρει κοπέλα. Αυτή η προσπάθειά του, όμως, βάζει ολόκληρη την οικογένειά του σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;