Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Συλλεκτικό βιβλίο «21 Απαντήσεις για το 1821», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»
Αυτή την Κυριακή (21/03) με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/3 με την «Κ»: 21 απαντήσεις για το 1821

Μια ειδική έκδοση της «Κ» όπου 10 ιστορικοί απαντούν σε μεγάλα ερωτήματα των αναγνωστών της για το 1821

Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 προκαλεί δικαιολογημένη συγκίνηση στους Έλληνες, αλλά και κορύφωση του ενδιαφέροντός τους, προκειμένου να πληροφορηθούν έγκυρα γύρω από το πλέον εμβληματικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, η «Καθημερινή» έδωσε τον λόγο στους αναγνώστες της, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με την Παλιγγενεσία των Ελλήνων.

Τις ερωτήσεις απαντούν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές, με πολύχρονη και πολυεπίπεδη έρευνα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Οι απαντήσεις εμπεριέχουν τα πρόσφατα δεδομένα της επιστήμης της Ιστορίας και προσπαθούν να φωτίσουν με εύληπτο και τεκμηριωμένο λόγο πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, για κάποιες από τις οποίες ο επιστημονικός και ο δημόσιος διάλογος υπήρξε έντονος. Δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν ως η απόλυτη και μοναδική αλήθεια, αλλά κυρίως ως μια έντιμη, επιστημονική καταγραφή μιας πολυσύνθετης πραγματικότητας, τροφή για σκέψη για περαιτέρω έρευνα και διάλογο.

Οι ιστορικοί

Χρ. Αραμπατζής, Θ. Βερέμης, Μ. Ευθυμίου, Στ. Καβαλλιεράκης, Ι. Μιχαηλίδης, Δ. Παπασταματίου, Σ. Ριζάς, Σπ. Σφέτας, Κ. Χατζηκυριακίδης, Θ. Χρήστου

Οι ερωτήσεις

1. Γιατί άργησε τόσους αιώνες ο ξεσηκωμός του Γένους;
2. Πώς εντάσσεται η Ελληνική Επανάσταση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;
3. Τι ένωσε όλες τις δυνάμεις του υπόδουλου ελληνισμού στην Επανάσταση;
4. Τι ήταν οι κλέφτες και οι αρματολοί και ποια η προσφορά τους στην επιβίωση του έθνους;
5. Είναι μύθος το Κρυφό Σχολειό;
6. Υπήρξαν κοινωνικές ή πολιτικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στην Ελληνική Επανάσταση;
7. Ποια είναι η ημερομηνία κήρυξης της Επανάστασης;
8. Πώς κρίνεται τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο κίνημα του Αλ. Υψηλάντη;
9. Πώς αντιμετώπισαν οι Οθωμανοί την Ελληνική Επανάσταση;
10. Ποιο ήταν το επαναστατικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας;
11. Πώς κρίνετε τη σφαγή στην Τριπολιτσά;
12. Γιατί συνέβησαν οι εμφύλιοι πόλεμοι της Επανάστασης;
13. Ποιος ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση;
14. Υπήρξαν αγωνιστές που συνεισέφεραν την περιουσία τους στον Αγώνα; Υπήρξαν άνθρωποι που επωφελήθηκαν οικονομικά από την Επανάσταση;
15. Για ποιο λόγο το ελληνικό κράτος υπήρξε αγνώμον απέναντι στη Μαντώ Μαυρογένους;
16. Τι ακριβώς έγινε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου;
17. Πώς αποτιμάτε το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια;
18. Πώς επηρέασε τους άλλους βαλκανικούς λαούς η Ελληνική Επανάσταση;
19. Θα ήταν επιτυχής η έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, δίχως τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων;
20. Η τελική έκβαση της Επανάστασης ικανοποίησε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών της;
21. Ήταν η Ελληνική Επανάσταση η απαρχή διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Αυτή την Κυριακή 21 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/3 με την «Κ»: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Το πρώτο τεύχος της σειράς των εκδόσεων που κυκλοφορούν με την «Καθημερινή» σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο είναι αφιερωμένο στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την πλέον εμβληματική μορφή του 1821, και συγκεκριμένα στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Το τεύχος εικονογράφησε ο Κώστας Γραμματόπουλος και έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.

Στο προλογικό του κείμενο σημειώνεται: «Η λαμπρότερη νίκη στον αγώνα του ’21 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους ήταν η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822, 26 και 28 Ιουλίου. Η νίκη αυτή παραβάλλεται με τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα, για τα μεγάλα επακόλουθα που είχε. […] ο Κολοκοτρώνης στάθηκε ο οργανωτής και κύριος αυτουργός αυτής της Νίκης, που έσωσε την επανάσταση και εξασφάλισε τη λευτεριά στη νεώτερη Ελλάδα».

Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» ήταν μια καινοτομία που εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 1951. Πρώτος τίτλος Οι άθλιοι, του Βίκτωρος Ουγκώ. Ακολούθησαν και άλλα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από εικονογραφημένες διασκευές Ήταν το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στην ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου και η πρώτη κυκλοφορία κόμικς που έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία έως και τη δεκαετία του 1970.

Πίσω από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» είναι ο εκδοτικός οίκος «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη, οι οποίοι κατάφεραν να εισάγουν στην Ελλάδα όλη την κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία συνεργαζόμενοι με αμερικανικούς κυρίως οίκους. Παράλληλα εξέδωσαν αμιγώς ελληνικές σειρές – μεταξύ αυτών και «κλασικά» που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα οποία θα συνοδεύουν τις επόμενες Κυριακές – ξεκινώντας από την 21η Μαρτίου – την «Καθημερινή».

Το εκδοτικό εγχείρημα των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» στηρίχτηκε σε κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Αθηνά Ταρσούλη και η Αντιγόνη Μεταξά, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάκης Κατσουλίδης και ο Γιώργος Βακαλό, ο Βασίλης Ρώτας, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη και η Ελένη Παπαδάκη.

Αυτή την Κυριακή 21 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

Όλα τα φώτα στο γενναίο, νέο σινεμά

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από ιστορίες που μπορεί να μοιάζουν ίδιες αν τις κοιτάς από το φεγγάρι, αλλά είναι και τόσο διαφορετικές όταν ρίχνεις την κάμερα στις γωνιές που δεν έχει φτάσει το φως του. Το νέο σινεμά που φωτίζει αυτές τις γωνιές του και καλλιεργεί ένα γόνιμο έδαφος για την ανθρώπινη ενσυναίσθηση είναι ο πραγματικός νικητής των φετινών Όσκαρ και δικαίως κερδίζει μια θέση στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού «Κ» με την σκηνοθέτιδα του «Nomadland» Κλόε Ζάο σε πρώτο πλάνο.

Η πολυσυζητημένη τηλεοπτική κουβέντα των Χάρι – Μέγκαν – Όπρα ιντρίγκαρε το παγκόσμιο κοινό, γιατί αποκάλυψε μεταξύ άλλων μια τεράστια σύγκρουση σε επίπεδο κουλτούρας: είναι το σημείο όπου η γενική βασιλική βρετανική γραμμή του «ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς» χάνει τη μάχη απέναντι στην αμερικανική επιχειρηματολογία του «οποιαδήποτε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα». Στον απόηχο της περίφημης συνέντευξης αναρωτιόμαστε γιατί η συζήτηση για τη βρετανική μοναρχία συνεχίζει να παθιάζει και να διχάζει το παγκόσμιο κοινό.

Επίσης βρήκαμε τρεις Έλληνες μόνιμους κατοίκους του Ισραήλ, της χώρας με τον πιο ταχύ ρυθμό εμβολιασμού στον κόσμο, οι οποίοι μιλούν στο «Κ» για το πώς μιάζει αυτή η πρώτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα.

Και διαβάζουμε το βιβλίο που αποκωδικοποιεί την ουρανομήκη επιτυχία του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αξιοποίησε πρώτος τη δύναμη των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας την εξυπνότερη εταιρεία στον κόσμο.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 21 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

«Λίγο ακόμη θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν»*

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στους ολάνθιστους αμυγδαλεώνες του Οφρυνίου Καβάλας. Ο Χαρίλαος Λαζαρόπουλος, ο εξαίρετος ξηροκαρπάς της Θεσσαλονίκης, αφηγείται μικρές ιστορίες περί αμυγδάλων. Ανακαλύπτουμε την έμπνευση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ πίσω από τη δημιουργία του διάσημου πίνακά του με τίτλο «Ανθισμένη Αμυγδαλιά». Μαθαίνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου στην καθημερινότητά μας.

*«Λίγο Ακόμα» – Γ. Σεφέρης

Κυκλοφορούν την Κυριακή 21 Μαρτίου με την Καθημερινή της Κυριακής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;