Σύψας:
Σύψας: Όσα δήλωσε σήμερα ο λοιμωξιολόγος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα (1/2), στο ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βρετανική αλλά και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Σύψας είπε ότι μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο λέγοντας μάλιστα:

“Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας”.

Στη συνέχεια ο Νίκος Σύψας τόνισε πως η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας συγκεκριμένα για την μετάλλαξη της Αφρικής, πως υπάρχουν “ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά”.

Στη συνέχεια ο Νίκος Σύψας εξήγησε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που επικρατήσει το στέλεχος του ιού, το οποίο προέρχεται από τη Νότια Αφρική, λέγοντας τα εξής:

“Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν”.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο Νίκος Σύψας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση εμβολίου λέγοντας:

“Είναι ένα ενδεχόμενο, δεν έχει οριστικοποιηθεί, το ψάχνουν οι εταιρίες και η επιστημονική κοινότητα. Ακόμη δεν υπάρχει τέτοια σύσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δόσεις για όλα τα εμβόλια και το εμβόλια της Johnson μία δόση όταν έρθει, θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση”.

Ειδικότερα, για το εμβόλιο της Pfizer, υπογράμμισε τα εξής:

“Μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Ακόμη, ανέφερε εμφατικά ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και ως εκ τούτου “θα θα μολύνει περισσότερους ανθρώπους” προσθέτοντας, μάλιστα, ότι “υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας”.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Νίκο Σύψα “η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού”. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά πως όλα είναι στο τραπέζι χωρίς να αποκλείσει το σενάριο καθολικού lockdown.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;