Blue Monday 2021: Λίγα λόγια για την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου
Πώς προέκυψε, άραγε, η Blue Monday 2021;

Το 2021 είναι, πλέον, γεγονός κουβαλώντας μαζί του πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι και όλες έχουμε μπει σε (σχεδόν) κανονικούς ρυθμούς, όσο τουλάχιστον μας το επιτρέπει η καραντίνα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και έτσι ξαφνικά καταφτάνει σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2021, η Blue Monday ή Μπλε Δευτέρα, η οποία είναι γνωστή και ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου! Πώς προέκυψε, όμως, η Blue Monday και γιατί θεωρείται τόσο νοσταλγική και καταθλιπτική ημέρα;

Θα δούμε στη συνέχεια!

Πώς προέκυψε η Blue Monday;

Η Blue Monday λοιπόν προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εταιρείας Sky Travel το 2005, στο οποίο ισχυριζόταν ότι υπάρχει μία ημέρα του έτους που όλοι είναι λίγο πιο… θλιμμένοι! Αυτή η καταθλιπτική ημέρα είναι μέσα στον μήνα Ιανουάριο και συνήθως πέφτει την τρίτη Δευτέρα του μήνα. Μάλιστα, υπάρχει και μία συγκεκριμένη φόρμουλα, η οποία χρησιμοποιείται  προκειμένου να βρεθεί η ακριβής ημερομηνία της λεγόμενης Μπλε Δευτέρας.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες αυτή η καταθλιπτική ημέρα υπάρχει μόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, επειδή ένας από τους κύριους παράγοντες του τύπου είναι οι καιρικές συνθήκες. Όπως και να έχει η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται τον τύπο, ούτε την ύπαρξη της ημέρας θεωρώντας την Blue Monday μέρος μιας ψευδοεπιστημονικής θεωρίας.

Παρ’ όλα αυτά πολλά άτομα εξακολουθούν να πιστεύουν αυτή τη θεωρία, θεωρώντας δηλαδή ότι η Blue Monday είναι κάπως πιο… μελαγχολική από ότι οι άλλες Δευτέρες ημέρες του χρόνου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pendle Hill Potions (@pendlehillpotions)

Γιατί όμως η Μπλε Δευτέρα έχει αυτό το χρώμα;

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Σε γενικές γραμμές συμβολίζει την ηρεμία, τη γαλήνη και τη σταθερότητα. Για αυτό το λόγο είναι άξιο απορίας ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χρώμα, με σκοπό να ονομαστεί η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Δε θα ήταν πιο φυσιολογικό η πιο καταθλιπτική ημέρα να είναι μαύρη ή γκρι, αφού αυτά τα χρώματα παραδοσιακά θεωρούνται πιο… καταθλιπτικά και μουντά;

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ή εξήγηση, αλλά ενδέχεται να συνδέεται με το γεγονός ότι κατά πολλούς, εκτός από την ηρεμία και τη γαλήνη, το μπλε συνδέεται τόσο με την σταθερότητα όσο και με την θλίψη. Παρόλα αυτά τίποτα από αυτά δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο -όπως ούτε και η ύπαρξη της Blue Monday- και άρα αποτελεί μία υπόθεση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη stoffen Eclips… oh la la a ! (@stoffeneclips)

Και ποια είναι η φόρμουλα υπολογισμού;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για τον υπολογισμό της Blue Monday χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος στον οποίο λαμβάνονται υπόψιν  ορισμένοι παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψιν οι εξής παράγοντες:

  1. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
  2. Τα χρέη του καθενός σε συνάρτηση με την ικανότητα αποπληρωμής τους.
  3. Το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα.
  4. Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει προκειμένου να έχει αρχίσει η αποτυχία των στόχων που θέσαμε την Πρωτοχρονιά.
  5. Περίοδος με χαμηλά κίνητρα και λίγη έμπνευση.
  6. Μικρή διάθεση να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε δράση αναφορικά με τους στόχους, την δουλειά και τις υποχρεώσεις μας.

Όσον αφορά τον πέμπτο παράγοντα, ο δημιουργός της φόρμουλας, Cliff Arnall, δήλωσε το 2018 στην Indepedent: “Ο σκοπός μου δεν ήταν να κάνω αυτή την ημέρα να φαίνεται αρνητική, αλλά να δώσω κίνητρα στους ανθρώπους προκειμένου να δράσουν”.

Πάντως εν μέσω πανδημίας μάλλον οι άνθρωποι θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη πριν… δράσουν!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη bowlingparkcorredor (@bowlingparkcorredor)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1