Όλα τα μέτρα για τα Χριστούγεννα: Τι θα ισχύσει για μετακινήσεις, click away, ξενοδοχεία & αγορές
Αναλυτικά τα μέτρα των γιορτών

Η απόσταση που μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα 2020 και την φετινή Πρωτοχρονιά είναι μικρή, καθώς απομένουν μόνο λίγες ημέρες. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα, οι οποίες στη συνέχεια “σφραγίστηκαν” με αντίστοιχο ΦΕΚ, στα φετινά ρεβεγιόν θα επιτρέπεται μόνο η συγκέντρωση 9 ατόμων από δύο οικογένειες στα σπίτια

«Είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα. Νομίζω όμως ότι στο τέλος καθένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες Τρίτη (15/12) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας – Οι ώρες που απαγορεύονται οι μετακινήσεις

Βάσει του ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, αναφέρεται πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τις 5.00 έως τις 22.00, κάτι που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή (13/12). Επίσης, οι πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να πάνε σε οικογενειακό τραπέζι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Click away: Τι θα ισχύσει με τις αγορές;

Όσον αφορά τις αγορές των Χριστουγέννων 2020, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και το καταναλωτικό κοινό καλούνται να προσαρμοστούν στις μεθόδους click away που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο.

Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ακόμη, προκειμένου να μετακινηθεί κάποιος/κάποια στο κατάστημα για να παραλάβει τα προϊόντα του απαιτείται και αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Κλειστά τα ξενοδοχεία για τα Χριστούγεννα 2020

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν. Ωστόσο, θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για τα Χριστούγεννα 2020

Τα Χριστούγεννα θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να πριοριστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού. Ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Αντιστοίχως, η ίδια δυνατότητα μετακίνησης αναμένεται να δοθεί και για τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown.

Έτσι, οι μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για τις εξής περιπτώσεις:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικούς λόγους

Τι θα ισχύσει για τις εκκλησίες

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα 2020 αναφέρονται αναλυτικά όσα θα τεθούν σε ισχύ τα Χριστούγεννα στις εκκλησίες.

Αναλυτικά:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα. Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής. Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών. 

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1