Πέτσας: Πότε οι ανακοινώσεις για κομμωτήρια, λιανεμπόριο & μετακινήσεις
Τι αλλαγές έρχονται στο ωράριο κυκλοφορίας

Πέτσας: Πότε οι ανακοινώσεις για κομμωτήρια, λιανεμπόριο & μετακινήσεις

Για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που αφορούν το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (09/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κος Πέτσας σημείωσε ότι νωρίτερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Όπως εξήγησε, υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή (ΚΥΑ)

«Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο», δήλωσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ εξετάζεται επίσης,, όπως είπε, μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος.

Υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

Εστιάζοντας στη λειτουργία των εκκλησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

Έκανε γνωστό ότι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τις συναλλαγές.

Lockdown: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα μέτρα τα Χριστούγεννα – Πόσα άτομα στο ρεβεγιόν

«Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά» είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες, και στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha, λέγοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα, οι πολίτες θα τα περάσουν στο σπίτι με δύο οικογένειες, έως εννέα άτομα.

Ρεβεγιόν για… 9

Με τον ορίζοντα εορταστικών προσδοκιών για τα Χριστούγεννα να εξαρτάται ευθέως από την «αποσυμφόρηση» των ΜΕΘ και εν γένει των νοσοκομειακών μονάδων, «θρησκευτική ευλάβεια» ως προς την τήρηση των μέτρων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το φετινό πλαίσιο εορτασμού, από τις αγορές μέχρι το ρεβεγιόν.

Ειδικά για το τελευταίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα«για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Το ίδιο είχε πει νωρίτερα και στο Στέλιος Πέτσας:

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης».

Τι παραμείνει κλειστό

Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

– τα σχολεία,

– η εστίαση,

– η ψυχαγωγία,

– τα δικαστήρια,

– οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),

– τα χιονοδρομικά κέντρα.

Πότε σταματάνε τα σχολεία για Χριστούγεννα

Σε ενημέρωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρεται αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020», σημειώνει καταλήγοντας το Υπουργείο Παιδείας.

Μετακινήσεις εκτός νομού: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες στις 13:00 ο Στ. Πέτσας, παρατείνεται μέχρι την 7η Ιανουαρίου η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα, όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και την ατομική άσκηση έως τρία άτομα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συγκεκριμένα για τις εκτός νομού μετακινήσεις, αυτές θα απαγορεύονται καθ΄ όλη την διάρκεια των εορτών, ενώ θα επιτρέπεται μόνο για τις περιπτώσεις που επιτρέπεται και τώρα: Δηλαδή για εργαζόμενους και επαγγελματίες με τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και για τις αγροτικές συγκομιδές, όπως αυτή της ελιάς με το Ε9 και το Ε1 για τη μόνιμη κατοικία.

Αναλυτικά ποιοι εξαιρούνται:

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για:

-Επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,

-Επανένωση οικογενειών,

-Για επαγγελματικούς λόγους και

-Για λόγους υγείας.

-Η μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.-Η μετακίνηση εκτός νομού για εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

-Η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας γίνεται άπαξ και πιστοποιείται με βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας τόνισε πως ακόμα και αν ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια, είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν τα SMS στο 13033.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;