Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα - Ποιον κωδικό στέλνουμε στο 13033
Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο με την επαναλειτουργία των καταστημάτων με εποχικά είδη - Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια

Σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, κλείνουμε ακριβώς ένα μήνα από την επιβολή του καθολικού lockdown, ενώ ανοίγουν επίσης με αυστηρά μέτρα και αποστάσεις, 110 εποχικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων, ξεκλειδώνοντας και την πώληση εποχικών ειδών και στα σούπερ μάρκετ.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα στην άρση του lockdown θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, ενώ πιθανόν από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 να λειτουργήσουν ξανά τα κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.

Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα – Ωράριο

Τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη θα είναι ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, προκειμένου οι καταναλωτές εν μέσω lockdown να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα εποχικά καταστήματα, όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

Κανόνες λειτουργίας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, και έχουν ως εξής:

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

-Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Ποιον κωδικό στέλνουμε στο 13033

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού εμπορίου, για να μπορεί κάποιος να πάει στο κατάστημα, θα πρέπει να στέλνει sms στ0 13003 με τον κωδικό 2.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη ως προς την διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης, διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.
-Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών. Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..»

Παπαθανάσης: Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων

Εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πέρα από το αυριανό άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, δεν έχουν αποφασιστεί οι ημερομηνίες για τα υπόλοιπα, ωστόσο όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown, θα ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να έχει οικονομία- φυσαρμόνικα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων.

“Διχασμένοι” οι λοιμωξιολόγοι

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τον τρόπο επιστροφής της αγοράς στους καθημερινούς ρυθμούς.

«Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας».

Απέναντι στο κλιμακωτό άνοιγμα, ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε, ωστόσο, πως:

«δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα».

«Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», σημείωσε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1