Δώρο Χριστουγέννων 2020: Ποιοι θα το πάρουν & πότε
Υπολογίστε εδώ το Δώρο Χριστουγέννων 2020

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Ποιοι θα το πάρουν & πότε

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται να ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιδοτούμενους ανέργους έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα των προπληρωμών επιδομάτων, η προπληρωμή θα καταβληθεί μετά την δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

(gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πόσο θα μειωθεί για τους εργαζόμενους σε αναστολή

Παρότι η ημερομηνία πληρωμής για το Δώρο Χριστουγέννων 2020, είναι κοινή για όλους (21η Δεκεμβρίου), φέτος διαμορφώνεται σε διαφορετικές «ταχύτητες» για 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Κρίσιμη παράμετρος για τον φετινό υπολογισμό του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι αν η σύμβαση τέθηκε ή όχι σε αναστολή το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος 2020.

Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή κάποιο ή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 31η Δεκεμβρίου, ενδέχεται να λάβουν «κουτσουρεμένο» το φετινό δώρο, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια.

Το ποσό του δώρου Χριστουγέννων 2020 που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ.

Το ποσό του δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα λόγω του ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν ύψους 800 ευρώ.

Συνεπώς, ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων 2020 (που ισούται με έναν μισθό) θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο.

Αισθητά μικρότερο δώρο αναμένεται να λάβουν, σύμφωνα με πηγές, και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ή κατά διαστήματα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, καθώς ο λεγόμενος «13ος μισθός» θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ.

-Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 911 ευρώ (774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).

-Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 1.221 ευρώ (1.084 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).

-Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

-Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ και τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 979 ευρώ ( 773 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

Γίνεται αντιληπτό ότι, όσο μεγαλύτερο μισθό λαμβάνει ο εργαζόμενος, τόσο περισσότερο «ψαλιδίζεται» το δώρο του, ενώ ευνοημένοι είναι οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης που λαμβάνουν μισθό μικρότερο των 534 ευρώ το μήνα.

Αναστολή σύμβασης Νοεμβρίου

Βελτιωμένη θα είναι η αναλογία του δώρου για όσους εργαζόμενους βρέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο κι έπειτα, συμπεριλαμβανομένου του Νοεμβρίου, που η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε στα 800 ευρώ.

Έτσι, εργαζόμενος σε δίμηνη αναστολή, εκ των οποίων ο ένας μήνας είναι ο Νοέμβριος και με μισθό 1.000 ευρώ, θα λάβει 943 ευρώ ως δώρο (774 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος).

Με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει συνολικά 672 ευρώ (503 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος), δηλαδή περισσότερα από όσα θα λάμβανε σε νορμάλ συνθήκες, χωρίς να τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Το κράτος πληρώνει το τμήμα του δώρου για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του 8μήνου, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, απευθείας στον εργαζόμενο μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε!

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση εδώ!

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί σε εργαζόμενους & ανέργους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δώρο Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το kράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Φέτος, ο 14ος μισθός θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Σημειώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από insider, ΣΚΑΙ & kepea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;