Κορωνοϊός: Ενδεχόμενο για lockdown
Κορωνοϊός: Πιθανότητα lockdown "δύο ταχυτήτων" - Οι περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο

Χθες, Πέμπτη (26/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την επίσημη παράταση του lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν την όποια άρση περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό χωρίς να έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε θα συμβεί αυτό.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να ανοίξει όπου κρίνεται εφικτό η αγορά. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο του lockdown “δύο ταχυτήτων”.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε τα εξής:

“Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι“.

Επιπλέον, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγος είναι να έχουν περιοριστεί τα ημερήσια κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό ως τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται η λήξη του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς.

“Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις.”

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε “κόκκινο”

Όσον αφορά τις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, αυτές είναι σίγουρα η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Μαγνησία. Οι συγκεκριμένες περιοχές, μάλιστα, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, καθώς τελειώνουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επιπροσθέτως, η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λέσβο προκαλεί μεγάλη ανησυχία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Τέλος,  στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου με τις αρχές να θέλουν την αποφυγή ενός ενδεχόμενου συνωστισμού ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
0 - 0
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;