Financial Times - Κορωνοϊός: Αμφιβολίες για τo εμβόλιο της AstraZeneca
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού - Δεν έλαβαν όλοι οι εθελοντές την ίδια δόση

Οι αμφιβολίες που εγείρονται για τα δεδομένα του εμβολίου της Οξφόρδης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, φαίνεται πως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε ότι ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις για τον τρόπο που το πανεπιστήμιο και η ομώνυμη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διαχειρίστηκαν και παρουσίασαν την πρώτη ανάλυση των κλινικών δοκιμών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι, η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους είναι στο 70%.

Στους εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά ενός μήνα η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, ωστόσο, σε μια μικρότερη ομάδα εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση εμβολίου και έπειτα η ολόκληρη, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 90%.

Eκπρόσωπος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα του εμβολίου, λέγοντας ότι οι δοκιμές πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Το δημοσίευμα των FT υπενθυμίζει επίσης ότι η χορήγηση της μισής δόσης προέκυψε από λάθος, με τον επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαο Πάγκαλο, να δηλώνει στο Reuters πως «ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία».

Παράλληλα, επικαλείται τον Moncef Slaoui, επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, του προγράμματος χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίων, ο οποίος αποκάλυψε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω, κάτι που δε διευκρινίστηκε εξαρχής, καθώς οι εθελοντές, κάτω των 55 αποτελούσαν ομάδα με χαμηλότερο ρίσκο σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα του εμβολίου, λέγοντας ότι οι δοκιμές πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Η εταιρεία προσθέτει ότι ολοένα και περισσότερα δεδομένα θα συγκεντρώνονται για περαιτέρω ανάλυση.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;