Black Friday: Πώς προέκυψε η
Η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη Black Friday.

Η ημέρα που σύσσωμο το καταναλωτικό κοινό περιμένει κάθε χρόνο είναι εδώ φέρνοντας μεγάλες και συναρπαστικές εκπτώσεις και προσφορές. Πρόκειται φυσικά για τη Black Friday 2020, η οποία ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020.

Γενικώς η Black Friday είναι κάθε χρόνο η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και όλοι οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, αφού αυτός είναι και ο σκοπός της.

Η “Μαύρη Παρασκευή” αποτελεί σημαντικό θεσμό στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει έρθει δυναμικά και στην Ελλάδα με πληθώρα προσφορών και εκπτώσεων τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες.

Πώς προέκυψε, όμως, η Black Friday;

Η Black Friday είναι η Παρασκευή που έπεται την εξίσου δημοφιλή γιορτή των Η.Π.Α., την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thankgiving για τους αγγλομαθείς). Για εκατομμύρια ανθρώπους, λοιπόν, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να κάνουν τις πιο σημαντικές αγορές των Χριστουγέννων.

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους οι οποίοι περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Όσον αφορά την ονομασία της, όμως, οι απόψεις διίστανται, καθώς υπάρχουν 3 απόψεις που επικρατούν.

Ερμηνεία #1

Η πρώτη ερμηνεία μας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του ’50, όταν οι έμποροι έκαναν τις εγγραφές στα λογιστικά τους βιβλία χειρόγραφα. Φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν κόκκινο μελάνι όταν σημείωναν έλλειμμα και με μαύρο μελάνι όταν είχαν κέρδος. Την ημέρα εκείνη ξεκινούσαν οι αγορές για τα Χριστούγεννα, οπότε τα κέρδη ήταν πολλά και οι καταστηματάρχες χρειάζονταν μόνο μαύρο μελάνι. Έτσι, προέκυψε η περιβόητη Black Friday.

Ερμηνεία #2

Η δεύτερη ερμηνεία για την ονομασία, λέει πως η «Μαύρη Παρασκευή» πρωτοαναφέρθηκε από τους τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η κίνηση των δρόμων εκείνη τη μέρα ήταν τεράστια, αφού όλοι ζητούσαν άδεια λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου, οπότε γινόταν δύσκολη η δική τους δουλειά.

Tο περιοδικό «Factory Management and Maintenance», το Νοέμβριο του 1951, ήταν το πρώτο που δημοσίευσε την πρώτη πλήρη αναφορά στην ονομασία. Συγκεκριμένα, μιλούσε για τη συνήθεια των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

 

Γενικότερα, ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας το 1961, ενώ η πρώτη επίσημη αναφορά από τους New York Times συνέβη το 1975. Αυτό που προξενεί εντύπωση όμως είναι ότι αν και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ο όρος Black, ακόμη και 10 χρόνια έπειτα υπήρχαν αρκετές πολιτείες που δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι η Black Friday.

Βέβαια, αν και η συγκεκριμένη γιορτή των εκπτώσεων ξεκίνησε να ισχύει μόνο για την Παρασκευή (Black Friday = Μαύρη Παρασκευή) σταδιακά παρατηρείται η ολοένα αύξηση της διάρκειάς της. Στο εξωτερικό μάλιστα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday με το “κοντέρ” των τραυματιών να δείχνει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Η.Π.Α.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνεται η Black Friday σε παραπάνω ημέρες, ώστε να κάνουν ανενόχλητοι τις αγορές του οι καταναλωτές.

via GIPHY

Τέλος, με αφορμή την Black Friday και την τρομερή της επιτυχία δημιουργήθηκε μεταγενέστερα η Cyber Monday, που λαμβάνει χώρα την Δευτέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των λιανοπωλητών, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα από πωλήσεις των προϊόντων τους στο διαδίκτυο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;