20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2020
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θεσπίστηκε το 1989 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης  της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου με εξαίρεση τις Η.ΠΑ και την Σομαλία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με το νόμο 2101 και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται στους εξής τομείς:

  • Δικαιώματα Επιβίωσης
  • Δικαιώματα Ανάπτυξης
  • Δικαιώματα Προστασίας
  • Δικαιώματα Συμμετοχής

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, ενώ στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Επιπλέον,  εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη χάνουν τους γονείς τους ή και σκοτώνονται από ασθένειες, όπως είναι το AIDS. Όλα αυτά συνιστούν ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations (@unitednations)

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2020

Το 2020 η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει τρομερές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, αφού έχασαν τη ζωής τους πολλοί άνθρωποι. Δυστυχώς, αυτό είχε μεγάλες συνέπειες και στις ζωές των παιδιών, αφού παραβιάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις και χώρες και τα δικά τους δικαιώματα οδηγώντας σε μία λεγόμενη κρίση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Για παράδειγμα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη δεν έχουν εξασφαλισμένο φαγητό, με αποτέλεσμα το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών της χώρας να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Έτσι, η πανδημία του κορωνοϊού εντείνει ακόμη περισσότερο αυτό το πρόβλημα. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από ολόκληρη την υφήλιο.

Αν η κρίση των δικαιωμάτων του παιδιών δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να στιγματιστεί η ζωή ορισμένων παιδιών για όλη τους τη ζωή. Είναι, λοιπόν, μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά και να εξασφαλίσουμε την τήρηση των δικαιωμάτων τους, ώστε να έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Ας αποτελέσει, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αφορμή για να αφουγκραστούμε περισσότερο τα προβλήματά τους τόσο εν μέσω της πανδημίας όσο και γενικότερα και πράξουμε αναλόγως.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNICEF (@unicef)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;