Lockdown: Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ένας πλήρης οδηγός για το νέο lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (07/11). Τι ισχύει για μετακινήσεις, επιχειρήσεις και σχολεία;

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, 07/11, και για 3 εβδομάδες τέθηκε σε ισχύ μία οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό το καθολικό lockdown θα μοιάζει σε αρκετά σημεία με την πρώτη φάση καθώς θα έχουμε την επιστροφή των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, αλλά θα έχει και βασικές διαφορές.

Οι δύο βασικές διαφορές του νέου γενικευμένου lockdown είναι οι παρακάτω:

  1. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
  2. Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλε-εκπαίδευση.

από το Σάββατο (7/11) και τις 6 το πρωί όλοι οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να μετακινηθούν ή να έχουν στην κατοχή τους εκτυπωμένα και συμπληρωμένα ορισμένα προβλεπόμενα έγγραφα.

Παρακάτω, ακολουθούν όλα τα έντυπα ανά περίπτωση, που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι μετακινούνται.

Βεβαίωση Τύπου Α

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεργασία έχει αυξηθεί, όπου είναι εφικτό, στο 50%. Όσοι και όσες είναι μισθωτοί/μισθωτές και εργαζονται εκτός του καθεστώτος της υποχρεωτικής τηλεργασίας, χρειάζεται να έχουν μαζί τους το έντυπo της ΕΡΓΑΝΗ.


Οι αυτοαπαασχολοούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το έντυπο τύπου Α, το οποίο θα έχουν εκτυπώσει από το forma.gov.gr και θα έχει επάνω πρωτότυπη σφραγίδα. Μάλιστα, όπου υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα χαρτί από τη συνεργαζόμενη εταιρεία. Για παράδειγμα ασφαλιστές που μπορούν να έχουν συνεργασία με εταιρία, θα πρέπει να έχουν τ

Σε περιπτώσεις, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων εκτός από το έντυπο τύπου Α θα πρέπει να υπάρχει και μία ανάθεση έργου που θα αποδεικνύει τον λόγο μετακίνησης τους.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για μετακινήσεις τύπου Α θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ και εδώ.

Βεβαίωση Τύπου Β

Οι βεβαιώσεις τύπου Β είναι οι μεμονωμένες μετακινήσεις των πολιτών για τις οποίες δίνονται 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Όσον αφορά το SMS θα πρέπει να έχει την εξής μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Οι κωδικοί μεταφοράς είναι οι εξής:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετακινήσεις τύπου Β θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ και εδώ.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες
  • Διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Βεβαίωση μαθητών και μαθητριών από και προς τα σχολεία

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετακινήσεις, που θα πραγματοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, με σκοπό να μεταβούν στα σχολεία τους, θα πρέπει είτε οι ίδιοι/ίδιες είτε οι κηδεμόνες, που τα συνοδεύουν να φέρουν συμπληρωμένο το συγκεκριμένο έντυπο.

Για μετακινήσεις ανήλικων μαθητών και μαθητριών θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ.

Για μετακινήσεις ενήλικων μαθητών και μαθητριών θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ.

Σε κάθε μετακίνηση θα πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, προκειμένου να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Τι ισχύει για τις αεροπορικές πτήσεις;

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρονται παρακάτω. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.

Η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για τους εξής λόγους:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • επαγγελματικούς λόγους
  • λόγους υγείας

Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα. Όπως και στο πρώτο lockdown, έτσι και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01).

Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών εφόσον το επιθυμούν, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται στον τριτογενή τομέα:

  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
  • Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
  • Καθαριστήρια
  • Περίπτερα (24ώρο)
  • Φαρμακεία
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops

Αθλητισμός

Όσον αφορά στον αθλητισμό επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Τηλε-εκπαίδευση και στα φροντιστήρια

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Τα γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης. Επιπλέον, η τηλε-εκπαίδευση συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Μεταφορές

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Τηλε-εργασία

Παραμένει υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για την τηλε-εργασία στο Δημόσιο θα δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

  • Για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο – Ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534, πέραν του δώρου Χριστουγέννων
  • Επεκτείνονται δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν μέχρι τον Δεκέμβριο
  • Ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνιους ανέργους που είναι περί των 130.000 σε όλη τη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;