Lockdown: Τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τα νέα μέτρα
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες των νέων μέτρων.

Από το πρωί του Σαββάτου, έχει τεθεί σε ισχύ το νέο γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Από σήμερα και για τρεις εβδομάδες για τις μετακινήσεις μας θα πρέπει να έχουμε βεβαίωση μετακίνησης ή να έχουμε στείλει SMS στο 13033. Επιπλέον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Όμως, για τους παραβάτες των κανόνων που έχουν καθοριστεί, έχουν θεσπιστεί τσουχτερά πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Στην Αττική προβλέπεται πως 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε συνεχείς ελέγχους και στο εγχείρημα θα συμμετέχουν 2 ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και drone για να ελέγχουν την κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο lockdown.

Οι έλεγχοι γίνονται σε 38 σημεία σε όλη την Αθήνα και πρόκειται για μια ημέρα προσαρμογής.

Από το Σάββατο (7/11) και τις 6 το πρωί όλοι οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να μετακινηθούν ή να έχουν στην κατοχή τους εκτυπωμένα και συμπληρωμένα ορισμένα προβλεπόμενα έγγραφα.

Παρακάτω, ακολουθούν όλα τα έντυπα ανά περίπτωση, που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι μετακινούνται.

Βεβαίωση Τύπου Α

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεργασία έχει αυξηθεί, όπου είναι εφικτό, στο 50%. Όσοι και όσες είναι μισθωτοί/μισθωτές και εργαζονται εκτός του καθεστώτος της υποχρεωτικής τηλεργασίας, χρειάζεται να έχουν μαζί τους το έντυπo της ΕΡΓΑΝΗ.

Οι αυτοαπαασχολοούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το έντυπο τύπου Α, το οποίο θα έχουν εκτυπώσει από το forma.gov.gr και θα έχει επάνω πρωτότυπη σφραγίδα. Μάλιστα, όπου υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα χαρτί από τη συνεργαζόμενη εταιρεία. Για παράδειγμα ασφαλιστές που μπορούν να έχουν συνεργασία με εταιρία, θα πρέπει να έχουν τ

Σε περιπτώσεις, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων εκτός από το έντυπο τύπου Α θα πρέπει να υπάρχει και μία ανάθεση έργου που θα αποδεικνύει τον λόγο μετακίνησης τους.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για μετακινήσεις τύπου Α θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ και εδώ.

Βεβαίωση Τύπου Β

Οι βεβαιώσεις τύπου Β είναι οι μεμονωμένες μετακινήσεις των πολιτών για τις οποίες δίνονται 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Όσον αφορά το SMS θα πρέπει να έχει την εξής μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Οι κωδικοί μεταφοράς είναι οι εξής:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετακινήσεις τύπου Β θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ και εδώ.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες
  • Διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Βεβαίωση μαθητών και μαθητριών από και προς τα σχολεία

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετακινήσεις, που θα πραγματοποιούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, με σκοπό να μεταβούν στα σχολεία τους, θα πρέπει είτε οι ίδιοι/ίδιες είτε οι κηδεμόνες, που τα συνοδεύουν να φέρουν συμπληρωμένο το συγκεκριμένο έντυπο.

Για μετακινήσεις ανήλικων μαθητών και μαθητριών θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ.

Για μετακινήσεις ενήλικων μαθητών και μαθητριών θα βρείτε το απαραίτητο έγγραφο εδώ.

Σε κάθε μετακίνηση θα πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, προκειμένου να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;