Lockdown σε Θεσσαλονίκη & Σέρρες: Τι SMS στέλνουμε για τις μετακινήσεις - Τι ισχύει για σχολεία & μαγαζιά
Σε νέο καθολικό lockdown επιστρέφουν από σήμερα (03/11) Θεσσαλονίκη & Σέρρες μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετακινήσεις - Οι 6 κωδικοί για μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ, τράπεζα & σωματική άσκηση

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν χτες γνωστάμε sms και μόνο για λόγους υγείας θα γίνονται από σήμερα (Τρίτη 03/11/2020) οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι δύο περιοχές μπαίνουν στη «γκρι «ζώνη, ξεχωριστά από τις ζώνες επιτήρησης και συναγερμού.

Στις δύο περιφερειακές ενότητες θα είναι ανοιχτά μόνο τα σχολεία, ενώ δεν θα γίνονται πτήσεις ούτε εσωτερικού, ούτε εξωτερικού.

Lockdown σε Θεσσαλονίκη & Σέρρες: Τι SMS στέλνουμε για τις μετακινήσεις – Τι ισχύει για μαγαζιά & σχολεία

Από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης και για τις επόμενες 14 ημέρες, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών αναγκάζονται να ξαναζήσουν, σε διαφορετικές, ωστόσο, συνθήκες τις ημέρες του πολυήμερου πρώτου lockdown της περασμένης άνοιξης, καθώς επανέρχεται στην καθημερινότητά τους η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις τους, το λιανεμπόριο αναστέλλει και στις δύο περιοχές την δραστηριότητά του, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ μόνο όσοι έχουν λόγους υγείας ή εργασίας θα μπορούν να μετακινούνται τις νύχτες (9μμ-5πμ).

Επιπλέον, ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια με τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν από την αρχή του σχολικού έτους.

Είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τηλεργασία: Αυξάνεται υποχρεωτικά στο 50% – Τι πρόστιμα προβλέπονται για τους παραβάτες

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS. 

SMS στο 13033

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν, μετά την αποστολή μηνύματος στο 13033 μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα.

Στο sms στο 13033, που θα αποστέλλουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, θα αναγράφονται τα εξής:

  • αριθμός 1 έως 6 (αναλόγως του λόγου για τον οποίο μετακινείται)
  • κενό
  • το ονοματεπώνυμό του πολίτη
  • διεύθυνση κατοικίας του πολίτη

Το μήνυμα στο 13033 πρέπει να είναι το εξής:

X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Όπου Χ για σούπερ μάρκετ βάζετε 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.)
  • Όπου Χ για τράπεζα βάζετε 3 (μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.)
  • Όπου Χ βάζετε 6 για σωματική άσκηση (σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.)

SMS στο 13033: Αυτοί είναι οι 6 λόγοι μετακίνησης

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη μετακίνησή σας πρέπει να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα.

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS.

Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο. 

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Απαγορεύονται οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη 

Όπως ανακοίνωσε επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλεται από σήμερα και μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκης.

Lockdown στις Σέρρες – Όλα τα νέα μέτρα

Σε καθεστώς καθολικού lockdown μπήκε από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης και για τις επόμενες 14 ημέρες η Περιφερειακή Ενότητας Σερρών, λόγω της επίσης μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται το καθολικό κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης, αποστολή SMS για όλες τις μετακινήσεις και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ εξαιρούνται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς τις περιοχές που έχουν χρωματιστεί «κόκκινες» στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Τα σχολεία, εκτός από τα λύκεια και τα ΑΕΙ, στα οποία θα εφαρμοστεί η τηλε-εκπαίδευση, θα παραμείνουν ανοικτά, με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, η λειτουργία των γυμναστηρίων και όλων των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και διασκέδασης.

Η λαϊκή αγορά των Σερρών θα λειτουργήσει σήμερα όπως είναι προγραμματισμένη αλλά μόνο με το 50% των συμμετεχόντων πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών). Ειδικότερα, θα δραστηριοποιηθούν οι πωλητές των οποίων ο αριθμός της θέσης ο οποίος αναγράφεται στην άδειά τους λήγει σε μονό αριθμό. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται στα πέντε μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα.

Για μια «νέα, γκρίζα πραγματικότητα» στην περιοχή των Σερρών έκανε λόγο με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάφης, που διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι ο δήμος θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και πως έχουν ετοιμαστεί όλες εκείνες οι κοινωνικές δομές που θα μπορέσουν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα – Όλα τα νέα μέτρα (ΦΕΚ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;