Κίρκη: Ο μύθος πίσω από τη γυναίκα που έδωσε το όνομά της στην κακοκαιρία
Ποια είναι η Κίρκη;

Μετά την κακοκαιρία Ιανός, η οποία είχε ολέθριες συνέπειες προκαλώντας πολλές ζημιές σε περιοχές της χώρας, είναι προ των πυλών μία νέα κακοκαιρία. Πρόκειται για την κακοκαιρία Κίρκη, η οποία θα “χτυπήσει” τη χώρα μας την αύριο Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Ποια είναι, όμως, η Κίρκη που έδωσε το όνομά της στην κακοκαιρία;

Η Κίρκη είναι μία μυθολογική οντότητα, την οποία κάποιοι θεωρούν μάγισσα και κάποιοι θεότητα. Η Κίρκη έγινε γνωστή, κυρίως, μέσα από τα Ομηρικά έπη και πιο συγκεκριμένα, μέσω της Οδύσσειας, καθώς ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του σταμάτησαν στο νησί, όπου κατοικούσε η Κίρκη επιστρέφοντας στην Ιθάκη.

Το νησί που κατοικούσε η Κίρκη λεγόταν Αιαία, και σύμφωνα με τους μύθους, τοποθετείται νότιο Λάτιο ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη, στον κόλπο της Γκαέτας. Εκεί, η Κίρκη ζούσε μόνη της μαζί με τους μαγεμένους υπηρέτες της, που ήταν εξημερωμένα άγρια ζώα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν άνδρες μεταμορφωμένοι από τη μαγεία της.

Η Κίρκη ήταν κόρη της Ωκεανίδας (κόρης του Ωκεανού), Περσηΐδας, και του θεού Ήλιου, ενώ ήταν βασίλισσα του συγκεκριμένου νησιού ζώντας, μάλιστα, σε Παλάτι μαζί με τα εξημερωμένα της ζώα.

Η συνάντηση της Κίρκης και του Οδυσσέα

Φτάνοντας στο νησί της Κίρκης ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, έτυχαν θερμού καλωσορίσματος από τη βασίλισσα, η οποία τους προσέφερε φαγητό. Ωστόσο, καθώς η Κίρκη ήταν και μάγισσα, είχε βάλει μέσα στο φαγητό κάποια μαγικά βότανα, τα οποία τους έκανε να κοιμηθούν, προκειμένου να τους μεταμορφώσει με το ραβδί της σε ζώα. Η Κίρκη, λοιπόν, μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια, αλλά ο Οδυσσέας γλίτωσε, καθώς είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον θεό Ερμή.

Ο Ερμής τού είχε δώσει ένα άλλο βότανο, που τον προστάτευσε από το ξόρκι της Κίρκης. Η αντίσταση του Οδυσσέα στο ξόρκι της Κίρκης την έκανε να τον ερωτευτεί. Έπειτα, η Κίρκη μεταμόρφωσε ξανά τους συντρόφους του σε ανθρώπους, κάνοντάς του μάλιστα πιο νέους και όμορφους και έγινε ερωμένη του Οδυσσέα.

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παρέμειναν ένα χρόνο στο νησί της Κίρκης και πριν την αναχώρησή τους, εκείνη τους προειδοποίησε να μην αγγίξουν τις αγελάδες του πατέρα της, του θεού Ήλιου. Ο μόνος που άκουσε τη συμβουλή της Κίρκης ήταν ο Οδυσσέας, ο οποίος ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιστρέψει στην Ιθάκη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το αν η Κίρκη εμπίπτει στο ρόλο της θεότητας ή της μάγισσας, είναι θέμα που ταλανίζει τους Φιλολόγους. Έχουν διατυπωθεί πολλές ερμηνείες, αλλά οι περισσότερες κλίνουν στο ότι η Κίρκη ήταν θεότητα.

Η Κίρκη στην τέχνη

Η Κίρκη έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι υπηρετούσαν διάφορες μορφές τέχνης. Άγαλμα της Κίρκης υπάρχει στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ η σκηνή, κατά την οποία η Κίρκη δίνει το βότανο στον Οδυσσέα ενέπνευσε το Βρετανό ζωγράφο της Βικτωριανής Εποχής, Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ, να αναπαραστήσει τη σκηνή στον καμβά του.

Ωστόσο, η Κίρκη συνεχίζει να εμπνέει τους δημιουργούς ως και σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο της Madelline Miller με τίτλο “Κίρκη”, όπου η Miller αναπλάθει το μύθο της Κίρκης και διηγείται την ιστορία της Κίρκης από μία φεμινιστική πλευρά- αυτήν της ίδιας της Κίρκης. Μάλιστα, το βιβλίο ήταν τόσο επιτυχημένο, που θα γίνει μίνι σειρά στο HBO με πολλούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για το νέο Game of Thrones.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 0 
 1 
  
 1