Κι όμως, αυτό είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί ποτέ!
Επιστήμονες από τη Γερμανία κατέγραψαν το μικρότερο χρονικό διάστημα και έκαναν νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο χρόνος τρέχει και δεν τον προλαβαίνουμε. Θέλουμε να ζήσουμε το κάθε λεπτό, το κάθε δευτερόλεπτο, το κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου. Τι θα έλεγες, αν σου έλεγα ότι υπάρχουν και άλλες υποδιαιρέσεις του χρόνου; Μάλιστα, επιστήμονες στη Γερμανία κατάφεραν να μετρήσουν την πιο σύντομη διάρκεια του χρόνου που έχει ποτέ μετρηθεί.

Με τη μέτρησή τους αυτή κατάφεραν να σημειώσουν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη μέτρηση των μικρών χρονικών διαστημάτων!

Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται ένα σωματίδιο του φωτός (φωτόνιο) για να διασχίσει ένα μόριο υδρογόνου και ισούται με περίπου 247 zeptoseconds. Αυτό είναι, μάλιστα, και το μικρότερο χρονικό διάστημα που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.

Ένα zeptosecond είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δευτερολέπτου ή 10^-21 δευτερόλεπτα ή ο αριθμός 0 ακολουθούμενος μετά την υποδιαστολή από 20 μηδενικά και το 1. ΑΚΡΑΙΟ;

Για πρώτη φορά το 2016 οι επιστήμονες είχαν εισέλθει στην απειροελάχιστα μικρή χρονική επικράτεια των zeptoseconds, ενώ μερικά χρόνια πριν, το 1999, είχε δοθεί το βραβείο Νόμπελ για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων της τάξης των femtoseconds, δηλαδή εκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (10^-15 δευτερόλεπτα) με τη βοήθεια βραχέων παλμών λέιζερ.

Για να δημιουργηθούν και να διασπαστούν οι χημικοί δεσμοί ανάμεσα στα άτομα, χρειάζονται κάποια femtoseconds, αλλά για να ταξιδέψει το φως διαμέσου ενός μορίου υδρογόνου, ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος, μόνο μερικά zeptoseconds.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκέτε στη Φρανκφούρτη και του επιταχυντή σωματιδίων DESY στο Αμβούργο, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Ράινχαρντ Ντέρνερ μέτρησαν (με τη βοήθεια ακτίνων-Χ και του υπερυψηλής ακριβείας μικροσκοπίου COLTRIMS) μια διαδικασία που είναι κατά αρκετές τάξεις μεγέθους πιο σύντομης διάρκειας σε σχέση με τα femtoseconds. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Science”.

Δες ακόμα: Τι θα συνέβαινε αν συναντούσες ένα χρονοταξιδιώτη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;