Πανεπιστήμια:
Έρχονται τα "διπλά" πτυχία στα Πανεπιστήμια και αυτό θα φέρει νέο πλαίσιο ορισμού αριθμού εισακτέων αλλά και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών.

Νέος νόμος – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια έρχεται το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Βασίλης Διγαλάκης στην ΕΡΤ. Όπως εξηγεί ο υφυπουργός βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ότι δε θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορούν να δημιουργούνται τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα, είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε από άλλα τμήματα, όπως ακριβώς γίνεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα,

Τα επόμενα χρόνια οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο σχολές, από μία προκαθορισμένη λίστα, οι οποίες θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών του να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες.

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Διγαλάκης, στο Πρώτο Θέμα, τα Πανεπιστήμια με αυτονομία θα καταρτίσουν νέα λίστα σχολών που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο. Πιο συγκεκριμένα:

“Τα Πανεπιστήμια θα προτείνουν συνδυασμούς τμημάτων, από ομοειδής σχολές, επί παραδείγματι Νομική και Πολιτικό Νομικής που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, όχι σε τέσσερα χρόνια αλλά σε έξι.”

Τα προτεινόμενα τμήματα θα αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα δίνεται η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για μια προκαθορισμένη λίστα σχολών από την οποία οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια θα επιλέγουν σχολές που θα τους οδηγούν σε δύο πτυχία. Όπως θα λέγεται “dual degree”. Γνώμονας για τη δημιουργία των νέων αυτών «διπλών» πτυχίων είναι η αγορά εργασίας και οι δυνατότητες που θα αποκτά ο απόφοιτος που θα κατέχει το πτυχίο αυτό.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο δεν αφορά στη δημιουργία νέων τμημάτων, αλλά προγραμμάτων σπουδών που θα προκύπτουν διατμηματικά, από δύο πανεπιστημιακά τμήματα ή από διαφορετικά Πανεπιστήμια.

Στην πράξη, οι φοιτητές θα παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά τα μαθήματα. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός είναι η συνεργασία τμήματος Μαθηματικών με τμήμα Βιολογίας ή και Ιατρικής που θα οδηγήσει σε πτυχίο στο οποίο ο κάτοχος του θα έχει γνώσεις για ένα μαθηματικό μοντέλο επιδημιολογίας. Άλλο ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Διγαλάκης ήταν αυτό της συνεργασίας τμήματος Κοινωνιολογίας με τμήμα Πληροφορικής που θα οδηγούσε τον κάτοχο του πτυχίου να έχει δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων που στοχεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας αφορά στον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων. Από πέρυσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής από τα Πανεπιστήμια προς το υπουργείο Παιδείας, επιστολών με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Η διαδικασία αυτή σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τέλος, τα Πανεπιστήμια θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Δες ακόμα: Πανεπιστήμια: Έρχονται κοινά πτυχία διαφορετικών τμημάτων – Όλες οι αλλαγές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;