Πανεπιστήμια: Έρχονται κοινά πτυχία διαφορετικών τμημάτων - Όλες οι αλλαγές
Αλλαγές συζητούνται για τα Πανεπιστήμια, μέσα από τον νέο νόμο-πλαίσιο, με κοινά και διπλά πτυχία (dual degrees) για τους φοιτητές
Πανεπιστήμια: Έρχονται κοινά πτυχία διαφορετικών τμημάτων – Όλες οι αλλαγές

Νέος νόμος – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια έρχεται το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Βασίλης Διγαλάκης στην ΕΡΤ, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινά και η διαδικασία μετεγγραφών για τους φοιτητές.

Αναλυτικότερα για τις αλλαγές που έρχονται στα ΑΕΙ:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλαγές στο τοπίο των Πανεπιστημίων στοχεύει να δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας, με τον νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού πήγε πίσω τα σχέδια για την τριτοβάθμια, ωστόσο, ο νέος νόμος θα καταρτιστεί σύντομα.

Ένα από τα στοιχεία είναι και η δυνατότητα που θα δίνεται σε ένα τμήμα να παρέχει περισσότερα Προγράμματα Σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα, είτε του ίδιου, είτε άλλου Πανεπιστημίου.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, είναι ότι δεν θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά -όπως ήδη συμβαίνει στα μεταπτυχιακά- θα μπορούν να οργανώνονται Τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα και προγράμματα, είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε και διατμηματικά.

Ένα είδος πτυχίου «αλα κάρτ» δηλαδή, όπου ο φοιτητής θα μπορεί να επιλέγει μαθήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Εκτός αυτού, αναμένεται και η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως εξάλλου είχε ήδη αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ως παράδειγμα και μάλιστα επίκαιρο, ο Υφυπουργός έφερε τη συνεργασία τμήματος Μαθηματικών με τμήμα Ιατρικής που θα οδηγούσε σε πτυχίο στο οποίο ο κάτοχος θα έχει γνώσεις για μαθηματικό μοντέλο επιδημιολογίας.

15 ερωτήσεις για τις Μετεγγραφές Φοιτητών – Πότε θα εκδοθεί η Εγκύκλιος – Τι θα ισχύσει φέτος

Επιπλέον, το Υπουργείο εξετάζει και τα διπλά πτυχία (dual degrees). Δηλαδή αναζητείται μοντέλο με βάση το οποίο οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών τους θα μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει».

Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα, ο φοιτητής που το επιθυμεί δηλώνει και το δεύτερο τμήμα. στο οποίο θέλει να σπουδάσει, το οποίο συνήθως κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική λίστα.

Οι φοιτητές παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο χωρίς να παρατείνεται ο κανονικός χρόνος σπουδών.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα φοιτητής θα μπορεί να σπουδάζει και να αποκτά πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια τα οποία θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τον ίδιο νόμο αναμένεται ότι θα οριστεί διπλό σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων από τη Σύγκλητο και Συμβούλια Προσωπικοτήτων.

Όλα τα νέα για τη ζωή του φοιτητή στο Neolaia.gr!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ: Ανακοίνωση Επιλεγέντων για τα 200 & 380 ευρώ τον μήνα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;