15 Οκτωβρίου: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών 2020
Δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών 2020 είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών 2020, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα από το 2008. Η πρωτοβουλία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος Χεριών αποτελεί μία σύμπραξη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Φορέα, με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος Χεριών συσπειρώνονται δημόσιοι φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής και έχοντας την υποστήριξη του Ο.Η.Ε. προσπαθούν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη για τη μεγάλη σημασία που έχει το πλύσιμο των χεριών.

Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, κάτι που στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες στερώντας τη ζωή από πολλούς ανθρώπους.

Γενικότερα, σημασία του πλυσίματος χεριών, με το οποίο εξοντώνονται ιοί και βακτήρια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια ή παθήσεις του αναπνευστικού, υπενθυμίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα Πλυσίματος Χεριών, αλλά, φέτος, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αυτή η ημέρα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενημέρωσης για Ζητήματα Υγείας (BZgA) εκτιμά ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η συνείδηση που περιλαμβάνει το συστηματικό και αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών ατονεί. Στην έκθεση “Covid-19 Snapshot Monitoring” του Πανεπιστημίου Ερφούρτης το 87% των ερωτηθέντων δήλωνε τους πρώτους μήνες της πανδημίας ότι πλένει πάντα ή συχνά τα χέρια του, ενώ το Μάρτιο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 96%. Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου το ποσοστό είχε ήδη μειωθεί στο 81%.

Έτσι, η επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Χάιντρουν Τάις, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν και η σημασία του πλυσίματος των χεριών ενισχύθηκε, όταν η πανδημία του κορωνοϊού ξέσπασε, σταδιακά το πλύσιμο των χεριών για ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν ήταν τόσο σημαντικό. Η ίδια, όμως, θεωρεί πως το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών θα παραμείνει σημαντικό και μετά το τέλος της πανδημίας και θα εξακολουθήσει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στην Ελλάδα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», σε συνεργασία με το CLEO, πραγματοποιούν για τέταρτη συνεχή χρονιά καμπάνια ενημέρωσης για την υγιεινή των χεριών ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η καμπάνια έχει τον τίτλο «Χέρια καθαρά – Μικρόβια μακριά» και, φέτος, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και των μέτρων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, διεξάγεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, με ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία της υγιεινής των χεριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην ιστοσελίδα karkinaki.gr

Ο Γιάννης Λιάρος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ δήλωσε τα εξής:

«Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να ακουστεί παντού αυτό το απλό αλλά τόσο ουσιαστικό μήνυμα: Όταν τα χέρια μας είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι το όπλο μας απέναντι σε αυτή την απειλή, καθώς μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Το μάθαμε τώρα, στα δύσκολα, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει η σταθερή, καθημερινή ρουτίνα μας και μετά την πανδημία. Είναι αδιανόητο να έχουμε τη λύση κυριολεκτικά… στα χέρια μας και να μην την εφαρμόζουμε».

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;