Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά
Δίκη Χρυσής Aυγής: Πότε αναμένεται η απόφαση για το ζήτημα της φυλάκισης των καταδικασθέντων. Τι αναμένεται να γίνει στη συνέχεια.

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία και να επιστρέψει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η επιστροφή της συνεδρίασης για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο θα ανακοινώσει κατά πόσο συντάσσεται ή όχι με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία την Πέμπτη πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τους “7” της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Όπως είπε στην αγόρευσή της:

“Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό.”

Η Αδαμαντία Οικονόμου, επίσης, υπεραμύνθηκε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία για την πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για τα λεγόμενά της ανέφερε τα εξής:

“Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα. Οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι. Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα.

Τι θα ακολουθήσει μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά;

Όπως αναφέρει το CNN, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, αναμένεται να ανακοινωθεί η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών. Μετά από αυτό, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων θα τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης και, αφού το δικαστήριο διακόψει για διάσκεψη, θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών για κάθε έναν από τους 57 καταδικασθέντες ξεχωριστά.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές των καταδικασθέντων, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κληθεί να αποφασίσει επί της αναστολής ή όχι της εκτέλεσης των ποινών. Αυτή η απόφαση είναι που θα κρίνει ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το λόγο θα λάβει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους από τους κατηγορουμένους πρέπει να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Δες ακόμα: Έξι ελαφρυντικά που δε σκέφτηκαν (ακόμη) να επικαλεστούν οι Χρυσαυγίτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;