Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαδικασία, Κατηγορίες και Πλαίσιο Ποινών - Πλήθος κόσμου έξω από το Εφετείο (LIVE)
Δίκη Χρυσής Αυγής: Από λεπτό σε λεπτό η απόφαση για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων - LIVE εικόνες έξω από το Εφετείο Αθηνών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαδικασία, Κατηγορίες και Πλαίσιο Ποινών – Πλήθος κόσμου έξω από το Εφετείο (LIVE)

Σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, στις 11:00 το πρωί, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων, στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει πολιτικά στελέχη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον Ηλία Κασιδιάρη.

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» συγκεντρώνονται αυτή την ώρα μπροστά από το Εφετείο Αθηνών πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενόψει της ιστορικής απόφασης για την Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Πριν από λίγο, στο Εφετείο έφτασε και η Μάγδα Φύσσα, ενώ σιγά σιγά δικηγόροι, δημοσιογράφοι και κοινό που πρόκειται να παρακολουθήσουν τη δίκη εισέρχονται στο χώρο.

«Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα». Υπογραφή Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη», είναι το μήνυμα – κάλεσμα που απηύθυνε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Σημειώνεται ότι διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη κάθοδο και στην άνοδο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στην οδό Λουκαρεως.

Ισχυρή είναι από νωρίς η αστυνομική παρουσία καθώς κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά από το Εφετείο και τον ‘Αρειο Πάγο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Δρακόντεια μέτρα στο Εφετείο. Σήμερα η απόφαση για τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής #δικη_χρυσης_αυγης

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKAI.gr (@skaigr) στις

Δείτε LIVE την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή έξω από το Εφετείο:

Η ανάγνωση των αποφάσεων

Το δικαστήριο θα αναγνώσει την απόφασή του για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Το «ναι» ή το «όχι» του δικαστηρίου στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αναμένεται να ακουστεί την Τετάρτη το πρωί θα κρίνει και τις δικάσιμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η λήξη της δίκης.

Η διαδικασία

Εάν υπάρξει ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, θα χρειαστούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Εάν όχι, η διαδικασία θα αφορά μόνο τους 24 κατηγορούμενους που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Το δικαστήριο αναμένεται να συνέρχεται ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, ενώ σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι ποινές στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

* Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

* Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυτοί είναι όλοι οι κατηγορούμενοι και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, καλούνται σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, να αποδώσουν τη δικαιοσύνη στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός.

Παράλληλα με την ετυμηγορία του, το δικαστήριο θα δώσει μία απάντηση για το εάν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα –όπως είπε η εισαγγελέας– ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».

Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

Το ιστορικό της Δίκης της Χρυσής Αυγής

Τι διακυβεύεται

Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό του ρόλου, αναμένεται να απαντήσει στο αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, στις 11:00 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους δικηγόρους, κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό -λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Χιλιάδες πολίτες, είτε βρίσκονται ήδη γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι», είτε αλλού, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα λάβουν σε λίγες ώρες από την Δικαιοσύνη την πιο θεμελιώδη απάντησή της στο ερώτημα που θέτει κάθε ποινική υπόθεση: Αθώος ή Ένοχος. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18

Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι:

Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5
Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Δημήτριος Αγριογιάννης
Θωμάς Μαριάς και
Μάρκος Ευγενικός.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής – βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)
Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης.
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης
Γεώργιος Αποστολόπουλος
Νικόλαος Αποστόλου
Χρήστος Γαλανάκης
Σαββας Γαροφαλάκης
Αριστόδημος Δασκαλάκης
Γεώργιος Καλπιτζής
Διονύσιος Λιακόπουλος
Εμμανουήλ Μαυρικάκης
Θωμάς Μπαρέκας
Νικολέτα Μπενέκη
Νικόλαος Παπαβασιλείου
Γιώργος Περρής
Γιώργος Πετράκης
Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
Βασίλειος Σιατούνης
Θεώνη Σκαρπέλη
Θέμις Σκορδέλη
Χρήστος Στεργιόπουλος
Αθανάσιος Στράτος
Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους:

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση

Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και

Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

“Σφραγισμένη” η Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο Αθηνών, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, από τις 6:00 π.μ., εξαιτίας των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων στα εξής σημεία:

– Λουκάρεως, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Δέγλερη, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Κάλβου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.

– Τριχωνίδος και Κούζη, σε όλο το μήκος τους.

– Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.

– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

– Ρεύμα προς Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.

– Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Β. Σοφίας.

Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:

– Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.

Προς και από νοσοκομειακά ιδρύματα «ΕΛΠΙΣ» και «Άγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζόμενους):

– Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κόμμα ή εγκληματική οργάνωση; Τελειώνει ο χρόνος των Ναζί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;