Κακοκαιρία «Ιανός»: Δείτε Live την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα
ΙΑΝΟΣ: Live η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα από την εφαρμογή Windy (ΧΑΡΤΕΣ & Vid)

Κακοκαιρία «Ιανός»: Δείτε Live παρακάτω την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα (Vid)

Iδιαίτερη προσοχή συστήνουν στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και οι μετεωρολόγοι, την ώρα που η κακοκαιρίας «Ιανός»– ο μεσογειακός κυκλώνας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή- κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Σήμερα (17/09) στις 11:00 πμ μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της επικείμενης κακοκαιρίας «Ιανός» και του Μεσογειακού Κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας μέσα στις επόμενες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ευρεία σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για τον συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός) που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι απρόβλεπτοι και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η πορεία και η έντασή τους.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή κακοκαιρία θα «σαρώσει» από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια, αλλά και την Αττική.

ΙΑΝΟΣ: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία – Οι 3 βασικές οδηγίες προς τους πολίτες

Τρεις βασικές οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Καλούμε τους πολίτες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αττικής και Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις τρεις σημαντικές οδηγίες», τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε.

Συγκεκριμένα:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα, δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, αν βρεθείτε στη θέση αυτή.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Live η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Κακοκαιρία Ιανός: Γίνεται μεσογειακός κυκλώνας και απειλεί τη χώρα – Πού βρίσκεται τώρα

Ο Ιανός, ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ωστόσο, η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κακοκαιρία “Ιανός”: Πλησιάζει στη Δυτική Ελλάδα – Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;