Δίδυμοι Πύργοι: Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα
Δεκαεννέα χρόνια από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και της πτώσης των Δίδυμων Πύργων

Μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της παγκόσμιας ιστορίας είναι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η πτώση των Δίδυμων Πύργων, γεγονός που συγκλόνισε τόσο τις Η.Π.Α. όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 πραγματοποιήθηκε αεροπειρατεία σε 4 πολιτικά αεροσκάφη με οδυνηρή κατάληξη και τεράστιες συνέπειες.

Η πρώτη αεροπειρατεία έγινε στην πτήση 11 της American Airlines, ενός Boeing 767-223 που απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Πιο συγκεκριμένα η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14 αλλάζοντας κατεύθυνση στις 8:27 προς το Νότο. Το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα, μεταξύ των ορόφων 93 και 99.

Αμέσως όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία έσπευσαν να καλύψουν το γεγονός, αν και ακόμη δε γνώριζαν τι έπεται ούτε αν η επίθεση ήταν σκόπιμη, κάτι που επιβεβαίωσε η επόμενη συντριβή αεροσκάφους στους Δίδυμους Πύργους.

Η δεύτερη πτήση που καταλήφθηκε από αεροπειρατές ήταν η πτήση 175 της United Airlines, ενός ακόμη Boeing 767-222, που απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα και  προορισμό επίσης το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11.

Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United Airlines εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα και λίγο αργότερα, στις 8:58, το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος συνετρίβη επάνω στο Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα. Η συντριβή του δεύτερου αεροσκάφους μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο,  όπως έγινε και  με  το CBS στο παραπάνω video, επειδή μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

Η τρίτη αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54 αφορούσε την πτήση 77 της American Airlines, ενός Boeing 757-223, το οποίο απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με τελικό προορισμό το Λος Άντζελες. Η συγκεκριμένη πτήση δεν έπεσε στους Δίδυμους Πύργους, αλλά στο Πεντάγωνο των Η.Π.Α., στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα

Η τέταρτη και τελευταία πτήση που κατέλαβαν οι αεροπειρατές ήταν η πτήση 93 της United Airlines, ενός Boeing 757-222, που απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών) και κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και μόλις 4 λεπτά μετά το αεροσκάφος καταλήφθηκε.

Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από τους ίδιους. Οι επιβάτες παράλληλα πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργος και στις  9:57 άρχισαν να αντεπιτίθενται.

Μόλις 2 λεπτά αργότερα, ο Ζιάντ Τζιράχ, ο οποίος εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποίησε ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Ωστόσο, οι επιβάτες ήταν έτοιμοι να εισβάλλουν στο πιλοτήριο και στις 10:02 δόθηκε η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος. Έτσι, το τέταρτο αεροσκάφος συνετρίβη σε ανοιχτή περιοχή στη Πενσυλβάνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων αυτή η πτήση είχε αρχικά ως στόχο το Καπιτώλιο των Η.Π.Α. ή το Λευκό Οίκο, τα οποία είχαν εκκενωθεί μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ από τις 10:10.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

I remember that day 19 years ago vividly. I hope I or my kids never have to witness anything like it again in our lifetimes. I’ve been to the 9/11 memorial, it’s a beautiful yet very somber place. A place that honours those who perished that day. The resilience of the the New Yorker spirit is an incredible thing. #NeverForget #911

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dan Carter (@dancarter54) στις

Μετά τη δεύτερη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και ώρα 9:59 κατέρρευσε ο Νότιος Πύργος, ενώ λίγο αργότερα στις 10:28 κατέρρευσε ο Βόρειος Πύργος.

Ο τότε Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζορτζ Γ. Μπους, ο οποίος εκείνη την ημέρα πραγματοποιούσε επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορήθηκε τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου μετά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροσκάφους, και αμέσως προέβη στην πρώτη του ανακοίνωση δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπολογίζεται ότι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, αφού εκτός από τους επιβαίνοντες των αεροσκαφών έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι που βρίσκονταν εντός των Δίδυμων Πύργων και του Αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να σωθούν δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από τους Δίδυμους Πύργους προκειμένου να σωθούν από τις επιθέσεις. Αν και τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους Δίδυμους Πύργους μπόρεσαν να ανασυρθούν μόνο 300 νεκρά σώματα, καθώς η πτώση τους πραγματοποιήθηκε μεγάλη δύναμη λόγω της πρόσκρουσης με τα δύο αεροσκάφη.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η πτώση των Δίδυμων Πύργων, του συμβόλου ισχύος των Η.Π.Α., πυροδότησαν την απάντηση των Η.Π.Α. ένα μήνα μετά, η οποία ήταν εξίσου αιματηρή. Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου 2001, οι Η.Π.Α. επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στο Μπιν Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν. Έπειτα, η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.

Δείτε επίσης: Δεκαοχτώ χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου (και όχι μόνο του 2001)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;