Leonardo Da Vinci: 4 πράγματα για τον σπουδαίο ζωγράφο
Ο Leonardo Da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452.

Ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ζωγράφους που έχουν περάσει ποτέ από την ανθρωπότητα είναι χωρίς αμφιβολία ο Leonardo Da Vinci.

Ο Leonardo Da Vinci, το πλήρες όνομα του οποίου ήταν Leonardo di ser Piero da Vinci γεννήθηκε στο Αντσιάνο της Ιταλίας στις 15 Απριλίου 1452. Ήταν γόνος ενός έρωτα που δε νομιμοποιήθηκε ποτέ μεταξύ του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας δεν γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητα.

Ένα χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του Λεονάρντο οι γονείς του παντρεύτηκαν, αλλά όχι μεταξύ τους. Ο Πιέρο νυμφεύτηκε την κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου-την Αλμπιέρα Αμαντόρι ντι Τζοβάνι – και η Κατερίνα έναν εργάτη υψικαμίνου, τον Αντόνιο ντι Πιέρο ντι Αντρέα ντι Τζοβάνι Μπούτι. Η Αλμπιέρα πέθανε άτεκνη στα 1473 και το 1475 ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Αργότερα, τη νόθα αυτή καταγωγή του ο Λεονάρντο την είδε ως αποτέλεσμα λάνθασμένων επιλογών της μητέρας του.

Υπεύθυνοι για την ανατροφή του ήταν κυρίως οι παππούδες του και ο θείος του Φραντσέσκο. Ο Leonardo Da Vinci, ο οποίος, εκτός από ζωγράφος ήταν και διανοούμενος της εποχής και επιστήμονας, έλαβε τις πρώτες γνώσεις ανάγνωσης και γραφής από την οικογένειά του, ενώ φοίτησε στο σχολείο του χωριού. Δεν φαίνεται να φοίτησε στα ίδια σχολεία στα οποία φοίτησαν τα ετεροθαλή αδέλφια του, επειδή η φυσική αριστεροχειρία του δεν διορθώθηκε ποτέ. Αν και δεν ήταν γλωσσομαθής, χαρακτηριστικό της ευφυΐας του ήταν το γεγονός ότι έμαθε λατινικά μόνος του στην ηλικία των 25.

Ο Leonardo Da Vinci αν και δεν ήταν εξ ολοκλήρου γόνος πλούσιας οικογένειας, δεν έζησε μέσα στην φτώχεια και ως το 1470 είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας σημαντικός και αξιόλογος ζωγράφος.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για έναν τόσο αξιόλογο καλλιτέχνη, παρακάτω θα βρείτε μερικές πληροφορίες για το Leonardo Da Vinci, τις οποίες ενδεχομένως να μη γνωρίζετε.

1. Το σύμπλεγμα του Λεονάρντο

Όσον αφορά τη νόθα καταγωγή του, αυτή τον βάραινε και ο Leonardo Da Vinci την έβλεπε ως αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών της μητέρας του. Αιώνες αργότερα, ο Σίγκμουντ Φρόυντ συνέδεσε τη νόθα καταγωγή του ζωγράφου με το ανολοκλήρωτο αρκετών έργων του, ονομάζοντας αυτή την ιδιοτροπία του ως σύμπλεγμα του Λεονάρντο. Στην εγκατάλειψη από τη μητέρα του, απέδωσε ο Φρόυντ, την ομοφυλοφιλία του και μια διαδικασία εξιδανίκευσης, η οποία κατηύθυνε τις καλλιτεχνικές του δράσεις. Επίσης, στον ψυχισμό του βάραινε η μειονεκτική κοινωνική του θέση λόγω των δικαιωμάτων των υπόλοιπων απογόνων του πατέρα του, Αντόνιο ντι Πιέρο ντι Αντρέα ντι Τζοβάνι Μπούτι.

2. Leonardo Da Vinci και ύπνος

Απ’ ότι φαίνεται στο Leonardo Da Vinci δεν άρεσε και πάρα πολύ ο ύπνος. Πιο συγκεκριμένα, ο Leonardo Da Vinci θεωρούσε τον χρόνο τόσο πολύτιμο, που προκειμένου να ασχοληθεί με όλα όσα ασχολιόταν δε κοιμόταν και πολύ. Λέγεται λοιπόν πως κοιμόταν 4 ώρες συνολικά την ημέρα, αλλά όχι κανονικά, αφού είχε αναπτύξει μία δική του μέθοδο, γνωστή και ως “Μέθοδο Da Vinci”.

Ο Leonardo Da Vinci λοιπόν δημιούργησε ένα τρόπο να κοιμάται 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες κάνοντας τον δικό του πολυφασικό ύπνο, τον οποίο ακολούθησε για χρόνια χωρίς να νιώσει καθόλου κούραση. Έτσι, κοιμόταν πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα αλλά για ελάχιστο χρόνο, καταφέρνοντας να περιορίσει τον ύπνο του σε μια και μισή ώρα την ημέρα.

3. Οι σημειώσεις του

Όπως έγινε αντιληπτό και από τον τρόπο που κοιμόταν, ο Leonardo Da Vinci ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Και φυσικά, ιδιαίτερος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο κρατούσε τις σημειώσεις του. Τις σημειώσεις του τις έγραφε με τέτοιο τρόπο ώστε για να τις διαβάσει κάποιος, θα έπρεπε να τις κοιτάξει μέσα από έναν καθρέφτη. Αυτό έγινε κατανοητό και από το διάσημο έργο του ζωγράφου με τίτλο “Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου”, το οποίο είναι ένα διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Leonardo Da Vinci, που φτιάχτηκε περίπου το 1490 σε ένα από τα ημερολόγιά του.

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου απεικονίζει μία γυμνή αντρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη του αναπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένη σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνας των Αναλογιών. Το συνοδευτικό κείμενο του συγκεκριμένου σχεδίου, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σχέδια του ζωγράφου είναι γραμμένο με καθρεπτιζόμενη γραφή, ενώ το σχέδιο έγινε ως μελέτη των αναλογιών του ανδρικού ανθρώπινου σώματος όπως περιγράφεται σε μια πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου, που είχε ασχοληθεί το ανθρώπινο σώμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Da Vinci’ye ait, orjinal adıyla “Uomo Vitruviano”, yani Vitruvius Adamı, sanatçının günlüklerinden birinde, notlarının arasında bulunmuş bir eskizdir. 1492’de yapıldığı düşünülür. Resim, iç içe geçmiş bir daire ve bir karenin ortasına çizilmiş, kapalı formda üst üste geçen bir çıplak erkeği betimler. Bu çizim ve yanındaki notlar sıkça “Oranların Kanunu” veya “İnsanın oranları” olarak anılır. Sanatçının oranlara duyduğu ilgi ve merakla şekillenen Vitruvius Adamı, Rönesans döneminde yapılmış örnek bir bilim ve sanat eseri olma özelliğini taşır. Aynı zamanda resim, Leonardo’nun insan ile doğayı bütünleştirme çalışması için bir dönüm noktasıdır. Resim, Antik Romalı ünlü mimar ve yazar Marcus Vitruvius Pollio’nun “De Architectura” adlı eserinde ele aldığı oranlardan ilham alarak yapıldığından, “Vitruvius Adamı” olarak bilinir. . . . . #sanat #sanattarihi #art #arthistory #davinci #leonardodavinci #leonardo #renaissance #rinascimento #rönesans #artwork #vitruviusadamı #vitruviusman #uomovitruviano #artlove #dearchitectura #architectura

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yaşam için sanat♦️ (@artpourvivre) στις

4. Mona Lisa

Η Mona Lisa είναι σαφώς το πιο γνωστό έργο του Leonardo Da Vinci, το οποίο έγινε αρχικά γνωστό για το μειδίαμά της. Πρόκειται για τον ακριβότερο και πολυτιμότερο πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο, αφού το 2012 αποτιμήθηκε το 2012 στα 760 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, λέγεται πως αν σταθείς απέναντι στην Mona Lisa, κοιτώντας την στα μάτια και μετακινηθείς δεξιά ή αριστερά, θα διαπιστώσεις ότι τα μάτια της φαίνεται να κινούνται και να σε «ακολουθούν». Βέβαια, ο πίνακας βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός του Λούβρου, αλλά δε μπορεί κανείς να πλησιάσει πολύ.

Όσον αφορά τη Mona Lisa, πρόκειται για ένα ημιτελές έργο του ζωγράφου, κάτι αρκετά σύνηθες για τον ίδιο. Ο πίνακας πήρε το όνομά του από τη Λίζα ντελ Τζοκόντο, που ήταν μέλος της οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντα, ενώ η ταυτότητα της εικονιζόμενης γυναίκας αναγνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2005 από έναν ειδικό που ανακάλυψε ένα σημείωμα του 1503 το οποίο είχε γράψει ο Αγκοστίνο Βεσπούτσι.

Διάφορες εναλλακτικές απόψεις έχουν εκφραστεί σχετικά με το θέμα του χαμόγελου της Mona Lisa. Ένας από τους πολλούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τη Mona Lisa ήταν ο Σίγκμουντ Φρόυντ, ο οποίος πίστευε πως το περιώνυμο μειδίαμα της Μόνα Λίζα ήταν αποτέλεσμα ανάκλησης ανάμνησης της μητέρας του Λεονάρντο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

One of my favourite trips of 2018 was visiting Paris, it was actually the first time I’ve ever been which is madness as it’s so easy to get to from here. Seeing the Mona Lisa in person was a real highlight, I couldn’t believe how tiny it was (this was taken just before a little man used me as a human tripod ?)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Charlotte (Ever in May) (@everinmayblog) στις

Δείτε επίσης: Οι πιο αξιοπερίεργες συνήθειες πανέξυπνων ανθρώπων!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1