Εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΟΠΑ: Πρόγραμμα & Οδηγίες διεξαγωγής
Σήμερα (31/08) ξεκινά η επαναληπτική εξεταστική Σεπτεμβρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αναλυτικός οδηγός για τις εξετάσεις (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) - Δείτε στο Neolaia.gr!

Εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΟΠΑ: Ξεκινά αυτές τις μέρες η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου, που για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες των Πανεπιστημίων, σηματοδοτεί μια δεύτερη ευκαιρία, τόσο για να περάσουν μαθήματα που χρωστάνε από προηγούμενα εξάμηνα, όσο και για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίνοντας τα πολυπόθητα “τελευταία μαθήματα για πτυχίο”.

Εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΟΠΑ: Πρόγραμμα & Οδηγίες διεξαγωγής

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκεκριμένα, η Εξεταστική Σεπτεμβρίου ξεκινά από σήμερα (Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020),  με μαθήματα που εξετάζονται είτε γραπτά είτε προφορικά.

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα της εξεταστικής του ΟΠΑ εδώ.

Εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΟΠΑ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τις εξετάσεις Σεπτεμβρίου

1. Πότε θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου;

Η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου αρχίζει στις 31.8.2020 και ολοκληρώνεται στις 6.10.2020.

2. Ποιος επιλέγει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών;

Ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών/τριων εναπόκειται, όπως και στις προηγούμενες εξεταστικές, στην κρίση του διδάσκοντος το μάθημα. Ο διδάσκων είναι αυτός που θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν και θα εξεταστούν οι φοιτητές/τριες του.

3. Πότε πρέπει να δηλωθεί ο τρόπος αξιολόγησης;

Μέχρι τις 31.7.2020, ο διδάσκων κάθε μαθήματος πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά εάν επιθυμεί να διενεργήσει εξετάσεις εξ αποστάσεως, και με ποιον τρόπο (γραπτά ή προφορικά). Αν δεν κάνει δήλωση, τότε η εξέταση θα γίνει με φυσική παρουσία.

4. Ποιοι είναι οι προβλεπόμενοι τρόποι αξιολόγησης;

H αξιολόγηση των φοιτητών μπορεί να γίνεται με έναν ή και περισσότερους από τους εξής τρόπους:

Α. γραπτές εργασίες,

Β. φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις

Γ. προόδους

Δ. γραπτές ή προφορικές εξετάσεις με φυσική παρουσία των φοιτητών

Ε. γραπτές ή προφορικές εξετάσεις εξ αποστάσεως.

5. Ο διδάσκων υποχρεώνεται από τη Σύγκλητο του ΟΠΑ ή το Υπουργείο Παιδείας να διοργανώσει αποκλειστικά εξέταση με φυσικά παρουσία ή αποκλειστικά εξέταση εξ αποστάσεως των φοιτητών του;

Όχι.

Η επιλογή της διαδικασίας εξέτασης βρίσκεται αποκλειστικά στην κρίση του κάθε διδάσκοντα.

6. Μπορεί ο διδάσκων να αποφασίσει την εξ αποστάσεως εξέταση όλων των φοιτητών του, χωρίς καμία διαδικασία με φυσική παρουσία;

Ναι.

Η εξέταση αυτή μπορεί να είναι γραπτή ή προφορική.

7. Μπορεί ο διδάσκων να αποφασίσει την εξέταση με φυσική παρουσία, χωρίς να χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως μεθόδους;

Κατ’αρχήν, ναι.

Ωστόσο, εάν υπάρξουν φοιτητές που ζητήσουν να εξεταστούν εξ αποστάσεως για συγκεκριμένους λόγους που αναφέρονται στην απόφαση της Συγκλήτου, οι φοιτητές αυτοί, εφόσον το αίτημά τους γίνει δεκτό, εξαιρούνται της εξέτασης με φυσική παρουσία και εξετάζονται εξ αποστάσεως.

8. Για ποιους λόγους μπορεί ένας φοιτητής να ζητήσει να εξεταστεί εξ αποστάσεως, όταν ο διδάσκων έχει επιλέξει εξέταση με φυσική παρουσία;

Για έναν (1) λόγο και μόνο.

Εάν ο φοιτητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για λοίμωξη από τον COVID-19, όπως οι ομάδες αυτές προσδιορίζονται στην ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/φ.64/346/9011/2020 (ΦΕΚ Β’ 1856), τότε δικαιούται να ζητήσει να εξεταστεί εξ αποστάσεως.

9. Εκτός του COVID-19, μπορεί ο φοιτητής να επικαλεστεί άλλους λόγους υγείας που δικαιολογούν την εξ αποστάσεως εξέτασή του;

Όχι.

Για οποιονδήποτε άλλο λόγο σχετικό με την υγεία του φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών προβλημάτων, ο διδάσκων αποφασίζει τον τρόπο αξιολόγησής του, με τους τρόπους και τα μέσα που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

10. Η επίκληση λόγων υγείας μελών της οικογένειας του φοιτητή δικαιολογεί την εξ αποστάσεως εξέτασή του;

Όχι.

Η εξέταση εξ αποστάσεως λόγω κινδύνου λοίμωξης από τον COVID-19 καλύπτει προβλήματα υγείας μόνο του ίδιου του φοιτητή.

11. Εάν ένας φοιτητής ανήκει στην κατηγορία αυτή, μπορεί να εξεταστεί με φυσική παρουσία, εφόσον το επιθυμεί;

Ναι.

Η υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου φοιτητή. Φοιτητής/τρια, ο οποίος δεν επιθυμεί την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, εξετάζεται όπως και οι υπόλοιποι συμφοιτητές του.

12. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την εξέταση αιτημάτων φοιτητών των δύο κατηγοριών;

Φοιτητής/τρια που επιθυμεί να εξεταστεί εξ αποστάσεως, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματός του, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών είναι δυνατή μέχρι και τις 24.8.2020.

Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί εξετάζονται και κρίνονται από τον/την Πρόεδρο του Τμήματος ή από ομάδα εργασίας που ορίζει αυτός/ή. Ο φοιτητής/τρια ενημερώνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματός του μέχρι και τις 27.8.2020.

13. Εάν ο διδάσκων έχει επιλέξει εξ αποστάσεως εξέταση για το σύνολο των φοιτητών του, χρειάζεται η υποβολή αίτησης από τους φοιτητές/τριες των δύο κατηγοριών;

Επειδή η αίτηση γίνεται για το σύνολο των εξετάσεων και όχι για συγκεκριμένα μαθήματα, θα πρέπει να γίνει αν έστω και ένα από τα μαθήματα που επιθυμεί να εξεταστεί ο φοιτητής περιλαμβάνει εξετάσεις με φυσική παρουσία.

14. Τι γίνεται εάν ένα μέλος του προσωπικού του Ιδρύματος (διδάσκων ή επιτηρητής) αντιμετωπίζει κίνδυνο λοίμωξης από τον COVID-19;

Τα μέλη του προσωπικού που ανήκουν στην κατηγορία αυτή μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή της και την απαλλαγή τους την υποχρέωση παρουσίας τους σε εξετάσεις με φυσική παρουσία.

ΟΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ERASMUS+ (2020 – 2021)

15. Πώς καταρτίζεται το πρόγραμμα των τελικών εξετάσεων;

Το πρόγραμμα τελικών εξετάσεων καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι ακαδημαϊκές και διαχειριστικές παράμετροι για την επιτυχή υλοποίησή του. Η πρώτη έκδοση του προγράμματος ανακοινώθηκε στις 24.7.2020. Το πρόγραμμα θα ενημερωθεί αφού οριστικοποιηθούν τα μαθήματα που θα εξεταστούν εξ αποστάσεως.

16. Πώς δηλώνουν οι φοιτητές/τριες συμμετοχή στις εξετάσεις;

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, δεν αρκεί η δήλωση μαθημάτων που έχει γίνει στην e-grammateia, γιατί θα πρέπει οι διδάσκοντες να κατανείμουν τους φοιτητές εκ των προτέρων σε φυσικές ή εικονικές αίθουσες, και οι επόπτες να γνωρίζουν ποιοι φοιτητές πρέπει να ταυτοποιηθούν. Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να δηλώσουν τα μαθήματα στα οποία επιθυμεί να εξεταστούν την περίοδο Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως τρόπου εξέτασης.

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας eClass, μέχρι και τις 26.8.2020 στις 17:00. Στην ίδια φόρμα θα δηλώσουν αν έχουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για συμμετοχή στις εξ αποστάσεως εξετάσεις.

17. Η εξ αποστάσεως επιλογή δίνεται μόνο στις εξετάσεις των προπτυχιακών ή και σε αυτές των μεταπτυχιακών φοιτητών;

Δίνεται και στους δύο κύκλους.

18. Πόσο διαρκούν οι γραπτές εξετάσεις;

Οι εξετάσεις που θα γίνουν γραπτώς με φυσική παρουσία των φοιτητών θα έχουν μέγιστη διάρκεια τα 100 λεπτά για τους προπτυχιακούς φοιτητές/τριες και τα 120 λεπτά για τους μεταπτυχιακούς.

Οι εξετάσεις που θα γίνουν γραπτώς με εξ αποστάσεως μεθόδους θα έχουν μέγιστη διάρκεια τα 180 λεπτά, για όλους τους φοιτητές. Κατά κανόνα όμως θα είναι πολύ πιο σύντομες.

19. Πώς θα διεξαχθούν οι γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία;

Οι γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες εξεταστικές περιόδους, ως προς τη λήψη μέτρων αναγκαίων για τη διαφύλαξη της υγείας των φοιτητών/τριων και των διδασκόντων-επιτηρητών.

Οι φοιτητές/τριες που δηλώνουν συμμετοχή σε μάθημα, που κατόπιν απόφασης του διδάσκοντος θα εξεταστεί γραπτώς με φυσική παρουσία, κατανέμονται σε αίθουσες με απόφαση του διδάσκοντος. Οι αίθουσες αυτές ανακοινώνονται στο eClass, από όπου μπορούν οι φοιτητές να πληροφορηθούν το σημείο στο οποίο θα εξεταστούν.
Στις αίθουσες αυτές, αντίστοιχα, κατανέμονται και οι επόπτες-επιτηρητές.

Οι εξεταζόμενοι/ες ενημερώνονται ότι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες δέκα (10) λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εξέτασης, και όχι νωρίτερα, προς αποφυγή συναθροίσεων στους χώρους των εξετάσεων. Αντίστοιχα, οι εξεταζόμενοι/ες ενημερώνονται ότι, μετά την παράδοση του γραπτού τους, πρέπει να αποχωρούν από τους χώρους του Ιδρύματος και να μην παραμένουν συναθροιζόμενοι έξω από την αίθουσα.

20. Θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών/τριων και του προσωπικού;

Οι εξετάσεις με φυσική παρουσία θα διεξαχθούν υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων. Μεταξύ των μέτρων αυτών, η τοποθέτηση των εξεταζομένων σε αραιά διαστήματα μεταξύ τους, ο εξαερισμός των αιθουσών κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της εξέτασης, ο εξοπλισμός όλων των μελών του προσωπικού με τα αναγκαία υλικά υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), η διάθεση αντισηπτικών στους εξεταζόμενους και η ισχυρή σύσταση στους εξεταζόμενους για τήρηση των μέτρων που έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Υγείας.

21. Πώς θα διεξαχθούν οι γραπτές εξετάσεις εξ αποστάσεως;

Η γραπτή εξ αποστάσεως εξέταση γίνεται με τη χρήση της πλατφόρμας eClass (ή Moodle), κατά την κρίση του διδάσκοντος. Παράλληλα, θα χρησιμοποιείται και το Microsoft Teams, ως σύστημα λήψης εικόνας και ήχου, αφενός για την ταυτοποίηση του εξεταζόμενου, αφετέρου για την επιτήρησή του στη διάρκεια της εξέτασης.
Οι φοιτητές/τριες που εξετάζονται με τη διαδικασία αυτή κατανέμονται από τον διδάσκοντα σε εικονικές αίθουσες, ενώ παράλληλα ορίζεται και ο επόπτης κάθε μιας από τις αίθουσες αυτές. Ο μέγιστος αριθμός εξεταζομένων ανά εικονική αίθουσα καθορίζεται από τον ίδιο τον διδάσκοντα, βάσει παραμέτρων όπως, ο αριθμός των φοιτητών του, η διαθεσιμότητα των εποπτών και το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων.

22. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ερωτήσεων που πρέπει να τεθούν στην εξ αποστάσεως γραπτή εξέταση;

Όχι.

Ο διδάσκων επιλέγει μια ή περισσότερες από τις εξής δυνατότητες ερωτήσεων:

Α. πολλαπλής επιλογής,
Β. Συμπλήρωσης κενών.
Γ. Αντιστοίχισης.
Δ. Αναγνώριση σωστού/λάθους.
Ε. Ελεύθερο κείμενο.

23. Πρέπει να λαμβάνεται εικόνα και ήχος από τους φοιτητές/τριες που εξετάζονται γραπτώς εξ
αποστάσεως;

Ναι.

Η λήψη εικόνας και ήχου, από την έναρξη της διαδικασίας, έως την υποβολή του γραπτού του είναι αναγκαία για δύο λόγους:

Α. Για να ταυτοποιηθεί ο εξεταζόμενος, επιδεικνύοντας την φοιτητική ταυτότητά του.

Β. Για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο, δια της επιτήρησης των εξεταζομένων. Η εικόνα είναι αναγκαία, προκειμένου να βεβαιώνεται ότι ο εξεταζόμενος βρίσκεται απομονωμένος, χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, ενώ ο ήχος βοηθά στον να βεβαιώνεται ότι ο εξεταζόμενος δεν δέχεται βοήθεια από πρόσωπο εκτός του πλάνου λήψης της εικόνας.

Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές που θα εξεταστούν εξ αποστάσεως, είτε επειδή ο διδάσκων έχει επιλέξει τη μέθοδο αυτή, είτε επειδή ανήκουν σε μια από τις δύο κατηγορίες, θα ενημερωθούν ότι η συμμετοχή τους είναι δυνατή μόνον εφόσον διαθέτουν:

Α. προσωπικό υπολογιστή,
Β. σύνδεση στο διαδίκτυο,
Γ. κάμερα,
Δ. μικρόφωνο.
Ε. ηχεία,

Τα στοιχεία γ-δ-ε πρέπει να είναι εγκατεστημένα και λειτουργικά.

Πανεπιστήμιο Πατρών – Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο (2020 – 2021): Μαθήματα, Εξεταστικές & Αργίες

24. Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις;

Εάν ο φοιτητής/τρια δεν έχει οποιοδήποτε από τα μέσα της προηγούμενης ερώτησης, θα το δηλώνει στη φόρμα δήλωσης εξετάσεων (βλ. ερώτηση 16). Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας eClass, μέχρι και τις 25.8.2020. Οι φοιτητές/τριες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα προσέρχονται σε εργαστήριο του ΟΠΑ που θα τους υποδειχθεί την ημέρα και ώρα της εξ αποστάσεως εξέτασης και θα συμμετέχουν στην εξέταση από εκεί.

25. Θα υπάρξει δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για τη διεξαγωγή γραπτών εξ αποστάσεως εξετάσεων;

Ναι.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία της εξέτασης, οι διδάσκοντες θα ανεβάσουν δοκιμαστικά θέματα εξετάσεων στην εφαρμογή και θα ενημερώσουν σχετικά τους φοιτητές, προκειμένου αυτοί να εξασκηθούν και να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

26. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων εξ αποστάσεως είναι αναγκαία παρουσία του διδάσκοντος;

Ναι.

Ο διδάσκων πρέπει να είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προκειμένου να παρέχει διευκρινίσεις σε απορίες και ερωτήματα των εξεταζομένων, καθώς και να επικοινωνεί με τους επόπτες.

27. Θα υπάρχει τεχνική υποστήριξη για τη λειτουργία του συστήματος;

Ναι.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου θα υπάρξει ειδική ομάδα τεχνικής υποστήριξης, η οποία θα αναλάβει την υποστήριξη διδασκόντων και εποπτών σε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των χρησιμοποιούμενων μέσων.

28. Πώς θα διεξαχθούν οι προφορικές εξετάσεις εξ αποστάσεως;

Οι προφορικές εξ αποστάσεως εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση οποιασδήποτε πλατφόρμας χρησιμοποιήθηκε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ουσιαστικά χρησιμοποιείται η κάμερα, το μικρόφωνο και το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι φοιτητές/τριες που εξετάζονται με τη διαδικασία αυτή κατανέμονται από τον διδάσκοντα σε εικονικές ομάδες με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα τους τρεις (3) φοιτητές. Η διάρκεια της εξέτασης κάθε ομάδας εναπόκειται στην κρίση του διδάσκοντος.

Οι φοιτητές που πρόκειται να εξεταστούν με τη διαδικασία αυτή ενημερώνονται από τον διδάσκοντα για την ημερομηνία και ώρα της εξέτασης.

4 tips για να τα βγάλεις πέρα σε μία προφορική εξέταση

29. Πώς ταυτοποιούνται οι φοιτητές πριν την έναρξη της εξέτασης;

…Διαβάστε και τις 36 ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΟΠΑ ΕΔΩ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο – Όσα πρέπει να ξέρουν οι πρωτοετείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;