Βάσεις 2020: Ποιες Σχολές θα έχουν μεγάλη πτώση - Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Πεδίο
Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 - Πώς θα διαμορφωθούν φέτος και πότε θα ανακοινωθούν

Βάσεις 2020: Αγωνία τέλος για περίπου 100.000 υποψηφίους που αναμένουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού, από μέρα σε μέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2020.

Βάσεις 2020: Ποιες Σχολές θα έχουν μεγάλη πτώση – Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Πεδίο

Αναλυτικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι βάσεις 2020 αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο, μέχρι την ερχόμενη.

Οι βάσεις 2020 θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και το Neolaia.gr θα σας παρουσιάσει τους πίνακες των βάσεων εισαγωγής κάθε Τμήματος μέσα από την κεντρική του σελίδα!

Σχετικά με τις φετινές βάσεις, ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελληνίων 2020, μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων.

Όλα τα νέα για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020 εδώ!

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Βάσεις 2020: «Βουτιά» στις Ιατρικές σχολές

Βάσεις 2019

Πτώση βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, που μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος, κατά την τελική βαθμολογική αξιολόγηση μιας χρονιάς που κυριολεκτικά «πάγωσε» στη μέση της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένουμε φέτος τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.

Ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Σύμφωνα με τον κο. Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό και σύμβουλο Σταδιοδρομίας, φέτος αναμένουμε αρκετές αλλαγές στον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές οι υποψήφιοι, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός και οι οικονομικές του συνέπειες είναι πιθανό να λειτούργησαν αποτρεπτικά στη δήλωση σχολών μακριά από την οικογενειακή εστία.

Η θέσπιση νέων όρων για τις μετεγγραφές φοιτητών, κυρίως η βάση της μετεγγραφής και η αλλαγή στις αντιστοιχίες των σχολών θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή και απέτρεψαν κάποιους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές στην Περιφέρεια για να έρθουν μετά με μετεγγραφή.

Μετεγγραφές φοιτητών: Αυτό είναι το νέο σύστημα – Κατηγορίες & Προϋποθέσεις

“Όλα αυτά αναμένεται να έχουν συμβεί και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Δεν γνωρίζουμε, όμως, την έκταση του φαινομένου. Δεν είναι μετρήσιμες αυτές οι αλλαγές, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία, συνεπώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη μελέτη για την εκτίμηση των βάσεων, που στηρίζεται μόνο στους άλλους δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των εισακτέων και οι επιδόσεις των υποψηφίων.”

“Φέτος, είχαμε αλλαγή και στον αριθμό των εισακτέων, μετά τη σωστή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις θέσεις που θα περισσέψουν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος στους υποψηφίους με το νέο σύστημα. Προφανώς δεν γνωρίζουμε ούτε πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις ούτε σε ποια τμήματα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι κυρίως θέσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα στην Περιφέρεια. Ούτε αυτό είναι μετρήσιμο στοιχείο. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει κυρίως τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από την αρχική μας εκτίμηση. Ας περιμένουμε να δούμε με την ανακοίνωση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Στρατηγάκης.

Βάσεις 2020: Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Πεδίο

1ο ΠΕΔΙΟ

Μικρή αύξηση σε υψηλόβαθμες σχολές

Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αφού φέτος οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος είναι 23.886, λιγότεροι από τις 25.237 υποψηφίους του 2019. Οι υποψήφιοι του νέου συστήματος είναι 21.597. Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία ήταν καλύτερες στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες και χειρότερες στις χαμηλότερες κλίμακες της βαθμολογίας. Οι επιδόσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα χειρότερες. Αναμένουμε, λοιπόν, να έχουμε μία μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στις 8.000 μόρια.

2ο ΠΕΔΙΟ

Πτώση έως και 1.200 μόρια

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μία στροφή των υποψηφίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο που παρουσίασε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Το 2ο πεδίο θεωρείται ότι έχει πιο δύσκολα μαθήματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκολότερες από την Οικονομία και την Πληροφορική, έτσι οι υποψήφιοι που ψάχνουν τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο επιλέγουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές πληροφορικής που είναι κοινές στο 2ο και 4ο προσεγγίζονται ευκολότερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υποψηφίων προς το 4ο. Οσοι επέλεξαν το 2ο πεδίο θα περάσουν όλοι και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στις 4.000 μόρια με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φθάνει περί τα 1.200 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ

Λιγότεροι υποψήφιοι και ιστορικό χαμηλό

Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υποψήφιοι των άλλων πεδίων εξεταζόμενοι και σε ένα επιπλέον μάθημα τη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη οι περισσότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για δεύτερη φορά επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Οι υποψήφιοι που είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν 16.802, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ χαμηλότερες στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και υψηλότερες στη Φυσική. Αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τις 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τις 5.500 μόρια.

4ο ΠΕΔΙΟ

Προσθήκη επιπλέον θέσεων

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστήματος, με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρόκειται για το μόνο πεδίο που έχουμε αύξηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα εισαχθούν όλοι και θα περισσέψουν θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επιπλέον θέσεις, αφού πρόκειται για τις θέσεις που θα περισσέψουν. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες στην Οικονομία, χειρότερες στην Πληροφορική και περίπου ίδιες στα Μαθηματικά.

Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε, με την προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Θα εισαχθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περί τις 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τις 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φθάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τις 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις 2020

Η διαμόρφωση των βάσεων 2020 είναι συνδυασμός του αριθμού των εισακτέων, των μορίων που συγκέντρωσαν καθώς επίσης και των επιθυμιών τους που αποτυπώθηκαν με την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Οι πρώτοι δύο παράγοντες γίνονται γνωστοί αμέσως μετά το τέλος των εξετάσεων αλλά τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων 2020, με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών.

Την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Φέτος, όπως δείχνουν όλα τα στατιστικά στοιχεία, θα είναι μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών, καθώς εκτός από την πτώση των βάσεων, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε εξαιρετικά μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα κατακτήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.

Επιπλέον, όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος, θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, δείχνουν μεν πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και εκπλήξεις, καθώς υπάρχει, ο άγνωστος σε μας αυτή τη στιγμή παράγοντας της επιλογής, που έκαναν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία.

Παραμείνετε συντονισμένοι/-ες στο Neolaia.gr για όλα τα νέα σχετικά με τις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2020

Όλα τα νέα για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020 εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;