Nollywood: 5 ταινίες στο Netflix για να το κατανοήσεις και να του δώσεις μία ευκαιρία
To Nollywood είναι αρκετά ιδιαίτερο και σίγουρα αξίζει το χρόνο σου.

Γνωρίζεις το Hollywood; Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική!

Γνωρίζεις το Bollywood; Η απάντηση είναι κατά πάσα πιθανότητα καταφατική, ακόμη κι αν δεν έχεις παρακολουθήσει ποτέ καμία ταινία του Bollywood.

Γνωρίζεις όμως το Nollywood; Κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση είναι… αρνητική!

Τι είναι το Nollywood;

Το Nollywood είναι ένας όρος που αναφέρεται στον κινηματογράφο της Νιγηρίας, ο οποίος έχει μία συγκεκριμένη εξωστρεφή τάση. Ο όρος εισήχθη στις αρχές του 2000 από ένα άρθρο των New York Times, αλλά με την πάροδο του χρόνου  έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες στο συγκεκριμένος όρο, οι οποίες μάλιστα έχουν αρκετά  αμφιλεγόμενες και διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ τους.

Ο όρος εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα άρθρο των New York Times, όπου ο Norimitsu Onishi, προσπάθησε να εξηγήσει πώς Νιγηριανοί σκηνοθετούσαν και γυρνούσαν τις δικές τους ταινίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο πολλές φορές δεν ξεπερνούσε καν τις 2-3 ημέρες. Ο ίδιος θέλησε να παρομοιάσει την εγχώρια Νιγηριανή παραγωγή ταινιών με αυτή μεγαλύτερων κινηματογραφικών βιομηχανιών, όπως του Hollywood, και κάπως έτσι προέκυψε ο όρος… Nollywood!

Επιπλέον, με το Nollywood είχε ασχοληθεί και ένας ακόμη αρθρογράφος των New York Times, ο Matt Steinglass, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει το πρόβλημα της υπερπαραγωγής ταινιών στη Νιγηρία, που είχε οδηγήσει σε ύφεση και περιστασιακό κλείσιμο της κινηματογραφικής παραγωγής για ένα διάστημα παρόμοιο με αυτό που υπέστη το Hollywood τη δεκαετία του 1920.

Αν και αρχικά οι δημοσιογράφοι αναφέρονταν στις αγγλόφωνες ταινίες Νιγηριανής παραγωγής, σύντομα σύμφωνα με όσα παρατήρησε  o Alex Eyengho, ο όρος Nollywood συμπεριέλαβε τις ταινίες που γυρίζονταν σε όλες τις γλώσσες που συνθέτουν το ποικιλόμορφο γλωσσικό τοπίο της Νιγηρίας, οι οποίες υπερβαίνουν τις 300.

Πλέον όμως ο όρος έχει διευρυνθεί αρκετά συμπεριλαμβάνοντας ταινίες, οι οποίες γίνονται σε συμπαραγωγή με άλλες άλλες χώρες (π.χ. Γκάνα), αλλά και ταινίες της Αφρικανικής διασποράς. Οι ταινίες συνήθως είναι ανάλαφρες και αναφέρονται σε θέματα που αφορούν φυσικά το κοινό της Νιγηρίας. Η θεματική των ταινιών συνήθως επικεντρώνεται σε πιο καθημερινά και ανάλαφρα ζητήματα όπως ο γάμος, ο έρωτας και οι αναποδιές στα ερωτικά ζητήματα (τα οποία μονοπωλούν το μεγαλύτερο μέρος των σύγχρονων παραγωγών).

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο όρος Nollywood έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για αρκετούς λόγους. Οι δύο βασικότεροι είναι αφενός πως αρχικά δόθηκε από Ιάπωνα, κάτι που στα μάτια πολλών ντόπιων φαίνεται ως ακόμη μία μορφή ιμπεριαλισμού και αφετέρου, πως ο όρος δημιουργήθηκε κατ’ αναλογία ήδη υπάρχοντων όρων στο εξωτερικό (Hollywood & Bollywood) αποπροσανατολίζοντας το είδος από την πραγματική Αφρικανική του ταυτότητα.

Ας δούμε όμως μερικές ταινίες, οι οποίες μάλλον θα σας “πουν” περισσότερα για το Nollywood απ’ ότι οι δικές μας περιγραφές παραπάνω.

1. The Wedding Party 1& 2

Υπόθεση: Το “The Wedding Party” είναι δύο ταινίες που συνδέονται μεταξύ τους, αφού προφανέστατα το 2 είναι το sequel της ιστορίας και αποτελούν τις πιο επιτυχημένες οικονομικά ταινίες του Nollywood.

Στο “The Wedding Party 1” που κυκλοφόρησε το 2016 και μάλιστα συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Τορόντο, αφορά τον πολυτελή γάμο ενός ζευγαριού, ο οποίος μεταμορφώνεται σε έναν εφιάλτη γεμάτο πρώην, γονείς που τσακώνονται μεταξύ τους και απρόσκλητους επισκέπτες.

Στο “The Wedding Party 2” Που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο η βραδινή έξοδος ενός ζευγαριού καταλήγει σε μια τυχαία πρόταση, πυροδοτώντας καθ’ αυτό τον τρόπο μία σειρά από χαοτικά οικογενειακά ευτράπελα.

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο Netflix.

2. Living in Bondage

Το Living in Bondage σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την αφετηρία του Nollywood και γυρίστηκε το μακρινό 1992. Η (κάπως ερασιτεχνικά γυρισμένη ταινία) έκανε την επιστροφή της με ένα sequel, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Στο sequel με το όνομα “Living in Bondage: Breaking Free” παρακολουθούμε ένα αρκετά φιλόδοξο νεαρό, ο οποίος έχει ως μέντορα ένα αινιγματικό μεγιστάνα. Ωστόσο, ο νεαρός αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση και πολλά προβλήματα, αφού η ανάγκη του να αποκτήσει εξουσία τον οδηγεί στα βάθη του αποκρυφισμού.

Η πρώτη ταινία με τίτλο “Living in Bondage” είναι διαθέσιμη στο YouTube και αξίζει να αναφερθεί ότι με αφορμή τα 20 χρόνια από τα γυρίσματά της το 2012, ανακοινώθηκε ότι θα εορταστούν τα 20 χρόνια του Nollywood, τα οποία εν τέλει γιορτάστηκαν το… 2013!

3. Chief Daddy

Υπόθεση: Όταν ένας πλούσιος πατριάρχης πεθαίνει απροσδόκητα, η διψασμένη για χρήμα οικογένειά του, οι φίλοι και το προσωπικό σπεύδουν  για την περιουσία του, που μετρά… δισεκατομμύρια!

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

4. 10 days in Sun City

Υπόθεση: Μία από τις 10 πιο γνωστές και επιτυχημένες ταινίες Nollywood είναι το 10 days in Sun City. Μετά την ανάδειξη της κοπέλας του σε Miss Νιγηρία, ένας νεαρός άνδρας αναγκάζεται ξαφνικά να τη συναγωνιστεί, συνοδεύοντάς τη σε μία καμπάνια στη Νότια Αφρική.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

5. Up North

Υπόθεση: Ένας καλομαθημένος κληρονόμος πρέπει να εργαστεί ένα χρόνο για να κληρονομήσει την περιουσία του πατέρα του. Ωστόσο, αποκτά νέους στόχους, όταν βρίσκεται σε μία άγνωστη περιοχή…

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Δείτε επίσης: Netflix: Έρχεται η πρώτη παραγωγή από τη Νότια Αφρική!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;