Ντίνος Χριστιανόπουλος: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Έλληνας ποιητής
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο διάσημος Έλληνας ποιητής και διηγηματογράφος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, άφησε σήμερα, 11 Αυγούστου 2020, την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών.

Η είδηση του θανάτου του Ντίνου Χριστιανόπουλου έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης στο facebook από το συγγραφέα και φιλόλογο, Θωμά Κοροβίνη.

“Απεδήμησε εις Κύριον ο δάσκαλός μας Ντίνος Χριστιανόπουλος. Τα στερνά του ήταν οδυνηρά για τον ίδιο και για άλλους. Ένα κραταιό κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με την πολυποίκιλη προσφορά, αλλά και τις αντινομίες του, χάνεται μαζί του. Μένει το έργο, στο οποίο χρωστάμε πολλοί.»

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ή κατά κόσμος Κωνσταντίνος Δημητριάδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου 1931 και ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Κατάφερε να φοιτήσει στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο του Τομέα Κλασικών Σπουδών.

Αρχικά, εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 ως το 1965, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό Διαγώνιος, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις και τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Διαγωνίου. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε και ο περίφημος “κύκλος των λογοτεχνών της Διαγωνίου”.

Επίσης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μαζί με τον Νίκο Νικολαΐδη και τον Κάρολο Τσίζε ίδρυσαν το 1974, τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου, με στόχο την προβολή νέων εικαστικών καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης. Άλλα γνωστά ονόματα του κόσμου της ελληνικής διανόησης με τα οποία συνδέθηκε το όνομα του ποιητή είναι ο Γιώργος Ιωάννου, ο Νίκος–Αλέξης Ασλάνογλου και ο Τάσος Κόρφης.

Πολλοί καλλιτέχνες μελοποίησαν τους στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Μερικοί εξ’ αυτών είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέρριψε δύο φορές τιμητικές διακρίσεις, με πρώτη αυτή κατά την περίοδο της δικτατορίας, όταν αρνήθηκε να παραλάβει βραβείο για το έργο του «Ο Χιλιαστής». Το 2011 αρνήθηκε να παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, απορρίπτοντας το με την εξής φράση:

«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε».

Το καλλιτεχνικό Χριστιανόπουλος σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει σε μία συνέντευξή του προέκυψε στην ηλικία των 14. Τότε, υπήρχε ένα περιοδικό με τίτλο “Ελληνόπουλο”, όπου δημοσίευαν ποιήματα, αλλά χρειαζόταν ένα ψευδώνυμο. Όταν ρωτήθηκε τι ψευδώνυμο επιλέγει εκείνος είπε τυχαία Χριστιανόπουλος. Έκτοτε αυτό το ψευδώνυμο έμεινε και με αυτό έγινε γνωστός στα ελληνικά γράμματα.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί, στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

Δείτε επίσης: 10 ποιήματα που θα σε κάνουν να λατρέψεις την ποίηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;