Λίβανος: Νύχτα αγωνίας στα συντρίμμια της Βηρυτού - Πάνω από 4.000 τραυματίες (Vids)
Λίβανος: Εξερράγησαν περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη - Καταστροφή παρόμοια με Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ

Λίβανος: Νύχτα αγωνίας στα συντρίμμια της Βηρυτού – Πάνω από 4.000 τραυματίες

Δύο φονικές εκρήξεις συγκλόνισαν χθες (Τρίτη 4 Αυγούστου 2020) τη Βηρυτό, στέρησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 και τραυμάτισαν πάνω από 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, η αγωνία χτύπησε κόκκινο για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, ανατινάχθηκαν, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Στο επίκεντρο των ερευνών, φαίνεται να βρίσκεται μία αποθήκη που φιλοξενούσε νιτρικό αμμώνιο ή νιτρικό νάτριο, εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους και άφησαν πίσω περισσότερους από 3.700 τραυματίες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 εβδομάδες η Βηρυτός

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού, όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου.

Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Πού οφείλεται η έκρηξη

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη, όπου και ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων είναι βάσιμοι, καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Οι προσπάθειες των διασωστών συνέχιστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ντιάμπ: “Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν”

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης.

Κυβερνήτης Βηρυτού: Εθνική καταστροφή – Έκρηξη που έμοιαζε με τη Χιροσίμα

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή», παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τις εκρήξεις, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις υποδομές της πόλης.

Ο Αμπούντ δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος».

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου η έκρηξη

Ο εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να σημάνουν συναγερμό.

Παράκληση, όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στη χώρα, απηύθυνε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής:

«Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής ή σε περίπτωση ανάγκης».

Στο πλευρό του Λιβάνου η Ελλάδα

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας» έγραψε στο Twitter, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός – Καμπανάκι Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα – Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ
⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;