QS 2021: Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανάμεσα στα κορυφαία 500 στον κόσμο
Η θέση του ΕΜΠ στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων QS 2021 - Δείτε ολόκληρη τη λίστα

Η παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS (Quacquarelli Symonds) και συντάκτες των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings, δημοσίευσαν σήμερα την ετήσια λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Στην φετινή έκδοση ξεχωρίζει για άλλη μια φορά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο παραμένει το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε διεθνές επίπεδο κατατάσσεται στην 477ή θέση και συνεχίζει να διατηρείται μεταξύ των 500 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμο.

Ωστόσο, η συνολική επίδοσή του έχει μειωθεί κατά 23 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 1000 πανεπιστημίων του κόσμου. Παρόλο που κανένα Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει βελτιώσει την συνολική του θέση από έτος σε έτος. Ωστόσο, δύο κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας – το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν βελτιώσει την επίδοσή τους στον τομέα της έρευνας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει επίσης βελτιώσει την βαθμολογία του στον δείκτη της Ακαδημαϊκής Φήμης (Academic Reputation).

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS – QS World University Rankings, κατατάσσει τα 1000 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Το 2019 η σελίδα www.TopUniversities.com, είχε δεχτεί περισσότερες από 149 εκατομμύρια επισκέψεις.

Βασικά αποτελέσματα για την Ελλάδα

• Τα Ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδουν καλύτερα στον δείκτη Ετερο-αναφορών ανά Επιστημονικό Πεδίο (Citations per Faculty) στον οποίο η επίδοσή τους είναι 34/100.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτυγχάνει βαθμολογία 58.3/100 μονάδων στον δείκτη Ετερο-αναφορών ανά Επιστημονικό Πεδίο και καταλαμβάνει την 144ή θέση.

• Σύμφωνα με 102.000 ακαδημαϊκούς που ρωτήθηκαν από την QS, το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο λαμβάνει την 330ή θέση και την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο στον δείκτη της Ακαδημαϊκής Φήμης της QS (Academic Reputation).

• Σύμφωνα με 51.000 εργοδότες που ρωτήθηκαν από την QS, οι καλύτεροι απόφοιτοι της Ελλάδας προέρχονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στην 258ή θέση στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών της QS (Employer Reputation).

• Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν χαμηλή απόδοση στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) προς τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio). Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει βαθμολογία υψηλότερη από 7.2/100 σε αυτόν τον δείκτη και όλα κατατάσσονται εκτός των κορυφαίων 1000.

Διεθνές επίπεδο

• Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για ένατη συνεχόμενη χρονιά και κατέχει την 1ή θέση στην κατάταξη.

• Τα τρία κορυφαία ιδρύματα παραμένουν Αμερικανικά: Το MIT ακολουθείται από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (2ή θέση) και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (3ή θεση).

• Το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου – και της Ευρώπης – είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο πέφτει από την τέταρτη θέση στην πέμπτη. Ενώ το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, παραμένει στην 7ή θεση.

• Τα 112 από τα 153 πανεπιστήμια της Αμερικής κατατάσσονται, με μόνο 34 βελτιώσεις στην καταγραφή. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συλλογική σχετική μείωση των δεικτών της Ακαδημαϊκής Φήμης και των Ετερο-αναφορών ανά Επιστημονικό Πεδίο.

• Το καλύτερο πανεπιστήμιο της ηπειρωτικής Ευρώπης είναι το ETH Ζυρίχη, το οποίο παραμένει στην 6ή θέση.

• 26 Ασιατικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 100 παγκοσμίως – ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα. Αυτά τα 26 ιδρύματα χωρίζονται μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρη, της Μαλαισίας και της Ταϊβάν.

Μεθοδολογία

Η QS χρησιμοποιεί τέσσερις βασικούς δείκτες για την έρευνα και τα αποτελέσματα των Διεθνών Πινάκων:

(1) Ακαδημαϊκή Φήμη (Academic Reputation): με βάση την συμμετοχή στην έρευνα από περισσότερους από 102.000 ακαδημαϊκούς.

(2) Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation): ο δείκτης βασίζεται στην γνώμη που έχουν διαμορφώσει περισσότεροι από 51,000 εργοδότες σύμφωνα με τα στοιχεία των αποφοίτων που προσλαμβάνουν

(3) Ετερο-αναφορές ανά Επιστημονικό Πεδίο (Citations per Faculty): αυτός ο δείκτης μετρά τις βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με το ερευνητικό έργο και αναγνωρίζει τα ιδρύματα που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην έρευνα στον τομέα τους.

(4) Λόγος Φοιτητών προς Μέλη ΔΕΠ (Faculty/Student Ratio): a proxy for teaching capacity. Student numbers are divided by faculty numbers, giving the global student body some indication of likely class sizes at their selected institution; ο δείκτης μετρά την ικανότητα διδασκαλίας.

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών διαιρείται με τον συνολικό αριθμό καθηγητών, δίνοντας στον παγκόσμιο φοιτητικό φορέα κάποια ένδειξη πιθανών μεγεθών τάξης με βάση το πανεπιστήμιο της επιλογής του.

(5) Ποσοστό των αλλοδαπών μελών ΔΕΠ που εργάζονται στο πανεπιστήμιο (International Faculty Ratio): το πρώτο κριτήριο που μετρά την διεθνοποίηση. (6) Ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο (International Student Ratio): το δεύτερο κριτήριο που μετρά την διεθνοποίηση και με τη σειρά του, παρέχει μια ένδειξη της ικανότητας ενός πανεπιστημίου να προσελκύει ταλέντα από όλο τον κόσμο.

Η πλήρης λίστα με τα αποτελέσματα εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;