ΠΑΜΑΚ: Η απόφαση της Συγκλήτου για την εξεταστική εαρινού εξαμήνου
ΠΑΜΑΚ: Αναλυτικά η απόφαση της Συγκλήτου για την εξεταστική Ιουνίου

ΠΑΜΑΚ: Αναλυτικά η απόφαση της Συγκλήτου για την εξεταστική εαρινού εξαμήνου

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Αριθμ. συνεδρίασης 24/28.5.2020) αποφάσισε τα εξής για τις εξετάσεις εαρινού εξαμήνου των φοιτητών:

α. Οι εξετάσεις της περιόδου Ιουνίου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, γραπτές ή προφορικές, του πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, θα πραγματοποιηθούν με όλες τις πρόσφορες εξ αποστάσεως μεθόδους, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου οργάνου, με χρήση τρόπων και μέσων που να εξασφαλίζεται, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, ο αδιάβλητος χαρακτήρας αυτών και με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

β. Τροποποιείται η ημερομηνία έναρξης της εξεταστικής περιόδου, ήτοι από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, με δυνατότητα τα Τμήματα να πραγματοποιούν εξετάσεις και ημέρα Σάββατο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους και προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Εξαίρεση αποτελεί το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, για το οποίο η εξεταστική περίοδος παραμένει από 10/6 έως και 18/7/2020.

Ειδικά για τις εξετάσεις των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, δύναται να πραγματοποιούνται και ημέρα Κυριακή.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας διαπιστωθεί τεκμηριωμένη αδυναμία από τους συμμετέχοντες ή αστοχία των τεχνικών μέσων, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης με εξ αποστάσεως μεθόδους την αμέσως επόμενη Κυριακή της εβδομάδας που παρατηρήθηκε η αστοχία και αν αυτό δεν επαρκέσει θα υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης της εξέτασης μετά το πέρας της εξεταστικής, κατά την εβδομάδα 20 – 25 Ιουλίου 2020.

Η ευθύνη για τον προγραμματισμό και τη διενέργεια της εξέτασης είναι του διδάσκοντα ο οποίος δρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Κοσμήτορα της Σχολής ή με τον Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

γ. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων οφείλουν να έχουν καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα του Ιδρύματος, με μέριμνα των αρμόδιων διδασκόντων, έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, προκειμένου οι διαδικασίες έκδοσης και χορήγησης των τίτλων σπουδών να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Αυγούστου.

δ. Επισημαίνεται ότι, τόσο η εξ αποστάσεως διδασκαλία όσο και η εξ αποστάσεως εξέταση πραγματοποιούνται μέσα στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και αποτελούν εξαιρετική περίπτωση, χωρίς να υποκαθίσταται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και η διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία, όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες που τις επέβαλαν.

ε. Οι διδάσκοντες καλούνται να διενεργήσουν τις εξετάσεις με βάση την ανά χείρας απόφαση και την από 25.5.2020 εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής για την εξ αποστάσεως εξέταση.

στ. Οι τρόποι αξιολόγησης των εξετάσεων εξ αποστάσεως που θα εφαρμοστούν είναι:

i) Αξιολόγηση μέσω εργασιών ή θεμάτων προς ανάπτυξη σε συνδυασμό με τηλεδιάσκεψη, σε καθορισμένο χρόνο εξέτασης,

ii) Εξ αποστάσεως ηλεκτρονική εξέταση με θέματα πολλαπλών επιλογών σε συνδυασμό με τηλεδιάσκεψη και

iii) Προφορική εξ αποστάσεως εξέταση με χρήση τηλεδιάσκεψης

ζ. Τα ακαδημαϊκά Τμήματα και τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) θα εκπονήσουν πρόγραμμα εξετάσεων με ειδική αναφορά στον τρόπο της εξ αποστάσεως εξέτασης που έχει επιλέξει ο κάθε διδάσκων. Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους Προέδρους των Τμημάτων, στους Διευθυντές των ΠΜΣ και στους διδάσκοντες να διενεργήσουν δοκιμαστική εξέταση για την καλύτερη προετοιμασία των εξετάσεων και να εξηγήσουν εγκαίρως και επαρκώς στους φοιτητές τους τρόπους με τους οποίους θα εξετασθούν.

η. Ορίζει ως υπεύθυνο παρακολούθησης και εφαρμογής των μεθόδων αξιολόγησης που θα εφαρμοστούν κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος 2020) τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ο οποίος συνεπικουρείται από τον Κοσμήτορα της κάθε Σχολής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

θ. Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για τυχόν βελτιώσεις/ προσαρμογές των προβλεπομένων στο συνημμένο Παράρτημα, οι οποίες τυχόν ανακύψουν κατά την περίοδο προετοιμασίας των εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους. Για την εφαρμογή των παραπάνω, έγινε αποδεκτό το συνημμένο Παράρτημα, το οποίο στο πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 7 της υπ’ αριθμ. 59181/Ζ1/19.5.2020 Υ.Α. (Β΄ 1935) καθορίζει λεπτομερώς τα εξής:

α. Τον τρόπο και τα μέσα για τις εξετάσεις με εξ αποστάσεως μεθόδους

β. Την πολιτική περί του τρόπου της συλλογής και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της εξέτασης με εξ αποστάσεως μεθόδους, σύμφωνα με την εισήγηση του υπεύθυνου προστασίας προσωπικών δεδομένων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

γ. Τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους και τις ασφαλιστικές δικλείδες

δ. Τον ορισμό υπεύθυνου παρακολούθησης και εφαρμογής των μεθόδων αξιολόγησης για την τρέχουσα εξεταστική περίοδο ε. Τα τεχνολογικά εργαλεία για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εξέτασης

στ. To Πρωτόκολλο Εξετάσεων με Εξ Αποστάσεως Μεθόδους Η παρούσα Απόφαση να αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και να κοινοποιηθεί στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Α. Τρόπος και μέσα για τις εξετάσεις με εξ αποστάσεως μεθόδους Με σκοπό την πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως εξέτασης των φοιτητών για την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2020 έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερις τρόπους (επιλογές εξέτασης) οι οποίοι υποστηρίζονται τεχνικά από το ΚΥΔ.

Συγκεκριμένα, προτείνονται οι παρακάτω τρόποι ή ο συνδυασμός τους, με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ώστε, αφενός να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης και αφετέρου αμεσότητα στην επικοινωνία των εξεταζομένων με τους διδάσκοντες.

Ο τρόπος αξιολόγησης επιλέγεται από τον διδάσκοντα, ανάλογα με τη φύση του μαθήματός του και σύμφωνα με την ύλη που έχει διδάξει.

Η ευθύνη για τον προγραμματισμό και τη διενέργεια της εξέτασης είναι του διδάσκοντα ο οποίος δρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Κοσμήτορα της Σχολής ή με τον Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επιλογές εξέτασης:

α. Αξιολόγηση μέσω εργασιών ή θεμάτων προς ανάπτυξη σε συνδυασμό με τηλεδιάσκεψη, σε καθορισμένο χρόνο εξέτασης

β. Εξ αποστάσεως ηλεκτρονική εξέταση με θέματα πολλαπλών επιλογών σε συνδυασμό με τηλεδιάσκεψη

γ. Προφορική εξ αποστάσεως εξέταση με χρήση τηλεδιάσκεψης

δ. Κατάθεση εργασίας η οποία μπορεί να εκπονηθεί από τους φοιτητές σε εκτεταμένο χρόνο που θα τους έχει δοθεί από τον διδάσκοντα και μπορεί να συνδυαστεί με προφορική εξέταση.

Προκειμένου να διαμοιρασθεί ο φόρτος που θα προκύψει από τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών έχουν δημιουργηθεί παράλληλα με το Open eClass, έξι κλώνοι του, τέσσερις διαχειριζόμενοι από το ΚΥΔ, ένας από το Τμήμα της Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και ένας από το Τμήμα της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, με στόχο να διαμοιρασθούν τα Τμήματα σε επτά συνολικά διακομιστές (μηχανήματα).

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, στις e-Υπηρεσίες, όπου γίνεται η αναφορά για το Open eClass, θα προστεθούν οι σχετικές πληροφορίες με την κάθε διεύθυνση που θα πρέπει να απευθύνεται το κάθε Τμήμα. Επειδή η πρόσβαση στο Open eClass γίνεται με όνομα και συνθηματικό χρήστη, είναι απαραίτητο οι φοιτητές να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο κεντρικό eclass, το αργότερο μέχρι 5.6.2020.

Την ίδια εγγραφή πρέπει να πραγματοποιήσουν και οι διδάσκοντες εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στις εξετάσεις Ιουνίου 2020 ή μελλοντικά σε ασύγχρονη εκπαίδευση.

Η χρήση των τηλεδιασκέψεων γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιούνται οι τηλεδιαλέξεις των μαθημάτων. Χρειάζεται δηλαδή την ώρα που έχει προγραμματιστεί η εξέταση να έχει σταλεί η σχετική πρόσκληση στους εξεταζόμενους ώστε να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης. Για τη χρήση της τηλεδιάσκεψης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ταχύτητα σύνδεσης του χρήστη στο διαδίκτυο.

Το μικρόφωνο σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ανοιχτο στη διάρκεια της εξέτασης χωρίς σίγαση και ο εξεταζόμενος πρέπει να εξασφαλίσει έναν χώρο με ησυχία. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις εξέτασης (α και β) προτείνεται ο συνολικός αριθμός των εξεταζομένων να μείνει αρκετά χαμηλός (μέχρι 1001 άτομα/ώρα/διακομιστή/μάθημα), με την οργάνωση ψηφιακών τμημάτων σε διαδοχικό χρόνο και με βάση αυτήν την πρόβλεψη τα μαθήματα να κατανεμηθούν στη διευρυμένη εξεταστική περίοδο (15/6 – 18/7) ώστε να καταλάβουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο και να μην έχουμε συνδυασμούς πολλών ταυτόχρονων εξεταζόμενων μαθημάτων.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας διαπιστωθεί τεκμηριωμένη αδυναμία από τους συμμετέχοντες ή αστοχία των τεχνικών μέσων, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης με εξ αποστάσεως μεθόδους την αμέσως επόμενη Κυριακή της εβδομάδας που παρατηρήθηκε η αστοχία και αν αυτό δεν επαρκέσει θα υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης της εξέτασης μετά το πέρας της εξεταστικής, κατά την εβδομάδα 20 – 25 Ιουλίου 2020.

Δείτε περισσότερα για την Απόφαση της Συγκλήτου εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Εξεταστική: Πώς θα γίνει σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ – Οι αποφάσεις των Πανεπιστημίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;