Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εποχικούς και εργαζόμενους στον τουρισμό
Επίδομα 534 ευρώ: Την τροπολογία για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό παρουσίασε ο Γ. Βρούτσης

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εποχικούς και εργαζόμενους στον τουρισμό

Αποζημίωση ειδικού σκοπού – επίδομα 534 ευρώ τον μήνα θα δοθεί στους εποχικά απασχολούμενους, οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή με δικαίωμα επαναπρόσληψης και εποχικό επίδομα για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα δοθεί στους εποχικά απασχολούμενους που είναι άνεργοι.

Τις διατάξεις για τους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στην φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και για τους εποχιακά εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα, παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός στην Βουλή, κατά την τουριστική περίοδο, οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο έχουν την δυνατότητα να θέσουν τους παραπάνω εργαζόμενους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου εφόσον τους επαναπροσλάβουν.

Επίδομα 534 ευρώ – Δικαιούχοι αποζημίωσης

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ύψους 534 ευρώ, εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία.

Απαγορεύονται οι απολύσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Για αυτό το χρονικό διάστημα, εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβαίνουν σε μείωση του προσωπικού.

Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκαιρη. Οι παραπάνω επιχειρήσεις σταδιακά θα μπορούν να κάνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκεια για τα τουριστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον κο Βρούτση, ισχύουν τα εξής:

-Ξενοδοχείο με 20% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

-Ξενοδοχείο με 50% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει τα 2/3 των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

-Ξενοδοχείο με 80% πληρότητα πρέπει να ανακαλέσει το σύνολο των συμβάσεων που είναι σε αναστολή.

Εποχιακά εργαζόμενοι – Επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

Σε ό,τι αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, αυτοί θα δικαιούνται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση που το ύψους της θα είναι ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα την πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Σημειώνουμε ότι για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχιακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, σημείωσε ότι κυβέρνηση έρχεται να καλύψει ένα κόσμο που βρίσκεται σε αγωνία και αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Το κάνουμε έμπρακτα δείχνοντας αγωνία και αντανακλαστικά με ευαισθησία. Αγκαλιάζουμε και προστατεύουμε όλο αυτό τον κόσμο, έρχεται η πολιτεία και γίνεται ασπίδα προστασίας τους. Κανένας εργαζόμενος και από αυτούς που έπρεπε υποχρεωτικά να επαναπροσληφθούν και από εκείνους που δεν ήταν υποχρεωτική η επαναπρόσληψη τους δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνηση μας».

Όσοι λοιπόν εποχικά απασχολούμενοι υπολογίζονται 120.000 δεν θα εργαστούν θα λάβουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση το επίδομα εποχικής ανεργίας.

Για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι από το φθινόπωρο λαμβάνουν εποχικό βοήθημα μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, ισχύει ότι ασφαλισμένοι που έχουν πραγματοποιήσει στο κρίσιμο για την επιδότησή τους χρονικό διάστημα (12μηνο ή 14μηνο) από 100 έως 149 ημέρες εργασίας/ασφάλισης σε επιχείρηση που λειτουργεί εποχικά, υποχρεωτικά εντάσσονται σε επιδότηση τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών (συνολικά 80 ημερών επιδότησης).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Νέο έκτακτο επίδομα 534 ευρώ σε επαγγελματίες για τον Μάιο – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;