George Floyd: Ακόμη ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε επειδή ήταν έγχρωμος
Ο Τζωρτζ Όργουελ έλεγε ότι "αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου-για πάντα…"

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά (και δυστυχώς ούτε η τελευταία) που κάποιος Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ (και γενικά έγχρωμος πολίτης) δολοφονείται εν ψυχρώ, λόγω φυλής και χρώματος στο δέρμα του.

Τα τελευταία λόγια του George Floyd, ο οποίος δολοφονήθηκε αυτή την εβδομάδα από ασφυξία, όταν ο αστυνομικός ονόματι Derek Chauvin στη Μινεάπολις τον κρατούσε με τη βία και το γόνατό του πισθάγκωνα στον δρόμο, ήταν: “Please, I can’t breathe” “(Σας) Παρακαλώ δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

2020, λοιπόν, και η ζωή ενός ανθρώπου αφαιρείται με τον πιο σαδιστικό τρόπο και σε κοινή θέα, όση ώρα είναι δεμένος, ακινητοποιημένος και ξαπλωμένος μπρούμυτα, παρακαλώντας να αναπνεύσει. Γιατί; Επειδή είχε διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Η ιστορία έχει έναν πολύ θλιβερό τρόπο να επαναλαμβάνει τις παθογένειές της και βεβαίως, ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο 46χρονος George Floyd στη Μινεάπολις, με το γόνατο του Derek Chauvin στον λαιμό του, το αποδεικνύει δυστυχώς περίτρανα.

Η αιτιολογία της Αστυνομίας ήταν ότι ο αδικοχαμένος George Floyd “αντιστάθηκε στις Αρχές”, ωστόσο, κανένας σώφρων άνθρωπος που έχει έστω και την παραμικρή εμπιστοσύνη στις αξίες της ζωής, της ελευθερίας και της σύγχρονης δημοκρατίας, δεν δύναται να πειστεί από το παράλογο αυτό επιχείρημα, καθώς, ακόμα και στην περίπτωση που αντισταθείς κατά της αρχής, είναι προφανές ότι δεν δικαιολογείται να τιμωρείσαι με ασφυξία μέχρι θανάτου.

Ο Αφροαμερικάνος George Floyd δολοφονήθηκε αυτή τη Δευτέρα 25/05 και το περιστατικό καταγράφηκε από περαστικούς, οι οποίοι παρακαλούσαν επί ματαίως τον αστυνομικό να πάρει το πόδι του από τον λαιμό του ακινητοποιημένου στο έδαφος άντρα, ο οποίος έλεγε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ελπίζοντας να πείσει το “όργανο της τάξης” να τον αφήσει ελεύθερο ή να τον αφήσει να ζήσει.

Ο αστυνομικός, λοιπόν, (του οποίου το όνομα είναι Derek Chauvin και θα το επαναλαμβάνουμε αρκετά, έτσι ώστε να μην το ξεχνάμε), όχι απλώς βρίσκεται σε πλήρη ψυχραιμία ενόσω θέτει τη ζωή ενός ανθρώπου σε κίνδυνο, αλλά απαντά ειρωνικά στον Floyd, λέγοντάς του: «Σήκω και μπες στο αυτοκίνητο»!

Τι είπε η Αστυνομία για το περιστατικό:

Η πρώτη αντίδραση της Αστυνομίας της Μινεάπολις ήταν πως ο 46χρονος Αφροαμερικανός αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν, αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο.

Παρόλα αυτά, διάφορα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά τον θάνατο του Floyd, αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος, όχι απλώς δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, αλλά ήταν συνεργάσιμος από την αρχή:

Η Αστυνομία δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τα ντοκουμέντα που καταδείκνυαν τη βίαιη στάση του αστυνομικού, ο οποίος πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του 46χρονου θύματος.

Την Τρίτη 26/05, γνωστοποιήθηκε ότι οι τέσσερις (4) αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό (Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao και J. Alexander Kueng) αποπέμφθηκαν από το Σώμα, ενώ το FBI έχει πλέον αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης και τα “όργανα της τάξης” παραμένουν ελεύθερα όσο παραμένει ανοιχτή η υπόθεση.

Ο θάνατος του George Floyd έχει ήδη προστεθεί στον μακροσκελή κατάλογο των θυμάτων που γέννησαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το κίνημα «Black Lives Matter».

Επεισόδια και διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά το περιστατικό

Ο θάνατος του George Floyd πυροδότησε μια σειρά διαδηλώσεων και επεισοδίων, τόσο στη Μινεάπολις, όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ τα hashtags #icantbreathe, #sayhisname και #justiceforfloyd – #justiceforgeorgefloyd έχουν κατακλύσει τα social media.

Αντίδραση Τραμπ στο περιστατικό

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μεγάλος εμπνευστής του “Make America Great Again”, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter ότι η το FBI ερευνά το συμβάν, καθώς:

“θα πρέπει να επισπευστεί” “Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!”.

“Φανταστείτε τι υπέμεινε ο George Floyd αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του”

«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», λέει η αδερφή του Geroge, Μπρίτζετ Φλόιντ, στην εκπομπή “Good Morning America” του ABC.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας χτες στο ABC, δήλωσε τα εξής: «Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό» […]  «Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του».

Η οικογένεια του George Floyd ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον των αστυνομικών, ενώ η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε επίσης δολοφονηθεί από ασφυξία το 2014, κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδυση του “Black Lives Matter” κινήματος.

Όπως έλεγε προφητικά ο Τζωρτζ Όργουελ σε ένα απόσπασμα του εμβληματικού έργου “1984”:

“Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο- για πάντα.”

[…]

“Δε θα υπάρχει γέλιο παρά μόνο το γέλιο του θριάμβου για κάποιο νικημένο εχθρό.

Δε θα υπάρχει τέχνη, λογοτεχνία, επιστήμη. Όταν θα είμαστε παντοδύναμοι δε θα έχουμε πια ανάγκη την επιστήμη.

Δε θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην ομορφιά και την ασχήμια.

Δε θα υπάρχει πια η περιέργεια ούτε η χαρά της ζωής.

Δε θα υπάρχει άμιλλα.

Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου-για πάντα …”

[…]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;